Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 10 beste films van Jamie Lee Curtis

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Jamie Lee Curtis
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: Jamie Lee Curtis.
Veertig jaar nadat Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) werd achternagezeten door de enge moordenaar Michael Myers is er nu – na een hoop waardeloze remakes, waaronder die van Rob Zombie – een nieuwe film (getiteld Halloween), mét Jamie Lee Curtis, en geregisseerd door talent David Gordon Green (Pineapple Express). Deze ging gisteren – de dag na Halloween - in première, maar werd in september tijdens het Toronto filmfestival al met veel gejuich onthaald door het publiek én door het filmjournaille.
John Carpenters klassieker verdient een slotstuk, en Jamie Lee Curtis mag voor de laatste keer de ultieme 'final girl' spelen – zo wordt de enige vrouwelijke overlevende genoemd, in het slashergenre. Hieronder Curtis’ tien beste rollen. 
(10) Claire Cooper in Forever Young (1992, Itunes)
Hoewel de titel van deze film (een vehikel voor Mel Gibson en Elijah Wood) insinueert dat de personages voor altijd jong willen blijven, signaleert de poster van de nieuwe Halloweenfilm (met Curtis er pontificaal op geplaatst) juist de schoonheid van ouder worden.
7343.w1000.0.4dcc623
(9) Willa Weston in Fierce Creatures (1997, Itunes)
Deze komedie – geschreven door John Cleese – is in feite qua benadering de opvolger van A Fish Called Wanda (hoger in deze lijst). Curtis speelt een ondernemer met grootse plannen, tegenover komedielegenden Cleese en Michael Palin (beiden bekend van de Monty Python -bende).
7344.w1500.0.ecd6f97
(8) Shelly DeVoto in My Girl (1991, Itunes/GooglePlay/Netflix)
Deze melodramatische dramafilm biedt een prachtig podium voor de ontluikende liefde tussen een weduwnaar (Dan Aykroyd) en een vrijgezelle make-up artiest (Curtis) en eveneens voor de coming of age-verhalen van een meisje (Anna Chlumsky uit Veep) en een jongetje (Macaulay Culkin uit Home Alone).
7349.w786.0.80d7241
(7) Jessie in Perfect (1985, Itunes)
Opnieuw een romantische film, waarin Curtis ditmaal een fitnessinstructrice speelt, met een oogje op een journalist (John Travolta). De plaats van handeling is een fitnessclub, waar singles naar verluidt elkaar in de jaren tachtig ontmoetten – schijnbaar was de doodnormale kroeg uit zwang geraakt.
7348.w1000.0.e05e80b
(6) Tess Coleman in Freaky Friday (2003, GooglePlay/Itunes/Pathé Thuis)
Moeder wordt dochter; dochter wordt moeder. Het is een oud concept, maar mits het goed is uitgevoerd, kan het bijzonder geestig zijn. Curtis’ ziel belandt na een ongelukkige samenkomst van omstandigheden in het lijf van dochterlief (gespeeld door Lindsay Lohan) en vice versa. Met de nodige hilariteit tot gevolg.

(5) Laurie Strode in Halloween: H20 (1998, niet beschikbaar)
Jazeker, twintig jaar na Halloween was er al een niet onverdienstelijke reünie. De ontmoeting tussen de hevig getraumatiseerde Laurie en killer Michael was, wie had anders verwacht, geen fijn wederzien (maar wel een onderhoudende film). Met geinige rollen van LL Cool J en Joseph Gordon-Levitt. 
7351.w676.0.0f355b7
(4) Ophelia in Trading Places (1983, Itunes/GooglePlay)
In deze klassieker speelt Curtis opnieuw tegenover Dan Aykroyd, als een sekswerker die het personage van de laatstgenoemde acteur bijstaat als hij in zak en as zit. Deze komedie – met eveneens een prachtige rol van Eddie Murphy – is één van de pareltjes uit de jaren tachtig.
7353.w1000.0.eb576e2
(3) Elizabeth Solley in The Fog (1980, Itunes)
Curtis' samenwerkingsverbanden met John Carpenter zijn altijd memorabel. In deze film speelt ze een inwoner van een Californisch kustdorpje dat ’s nachts wordt overmeesterd door een ijzingwekkende mistvlaag die vanuit de zee allerlei bovennatuurlijke verschijnselen meesleept.
7352.w1212.0.0c82a6c
(2) Wanda Gershwitz in A Fish Called Wanda (1988, Itunes)
Michael Palin, Kevin Kline en Curtis spelen een bende diamantdieven in deze door John Cleese geschreven komedie. A Fish Called Wanda, waarin Curtis zich ontpopt als de femme fatale, is net als Trading Places één van de komedie-hoogtepunten uit  de jaren tachtig.
7347.w1023.0.5a5b097
(1) Helen Tasker in True Lies (1994, niet beschikbaar)
Ditmaal hebben we een gedeelde nummer één: Curtis op haar best in de jaren zeventig én in de jaren negentig. In True Lies speelt ze de eega van het personage van Arnold Schwarzenegger, in een zinderende actiethriller die de laatste jaren is omgedoopt tot culthit.
7354.w1280.0.a3b7039
(1) Laurie Strode in Halloween (1978, niet beschikbaar, de remake uit 2007 wel bij Netflix)
De rol van Strode was Curtis’ definitieve doorbraak. Ze geeft met ontzaglijk veel acteertalent gestalte aan een jonge vrouw wier leven voortdurend in gevaar is. Én, zoals eerder al gezegd: ze is het gezicht geworden van het slashergenre en de ‘final girl’ in het bijzonder.
7346.w1298.0.b15a01a
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!