de Lagarde

Column: Jason Priestley in een nieuwe jas

  •    •  
22-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Private Eyes
Sommige acteurs worden geassocieerd met één baanbrekende rol. Dat vinden ze niet altijd even leuk.
Het schijnt dat beroemdheden het niet zo leuk vinden als je ze op straat naroept met de naam van het personage waar ze het meest mee worden geassocieerd. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Vooral als het om acteurs gaat die járen later nog steeds bekendstaan om één rol. De sitcomwereld puilt er van uit: Matt LeBlanc ís Joey; Josh Radnor ís Ted Mosby; Mary-Louise Parker is Nancy Botwin. In de dramawereld is het niet anders: James Gandolfini was Tony Soprano; Mariska Hargitay ís Olivia Benson. Maar bij die laatste twee voelt het op de een of andere manier minder erg.
Weeds
Hoewel: die acteurs hebben het sowieso niet slecht. Maar dat is een ander verhaal. Probeer daar niettemin maar eens vanaf te komen; dat de televisiekijker je uitsluitend wil zien als dát personage. Zie bijvoorbeeld Jason Alexander, wiens carrière na Seinfeld niet erg enerverend is. Zijn Seinfeld -collega Julia-Louis Dreyfus daarentegen, associeer ik intussen alweer jaren met Selina Meyer, haar geweldige personage uit Veep. Michael Richards, die Kramer speelt in Seinfeld , vormt een uitzondering op de regel. Veel mensen zullen hem herkennen als de man die manisch met de deur Seinfelds huis binnenvalt.
Seinfeld
Enkele jaren geleden bezigde Richards echter het n-woord tijdens een liveoptreden in Los Angeles. Sindsdien zien veel Amerikanen hem vooral als racist. Dat geldt voor mij ook wel een beetje. Hoe dan ook is er naast komedie en drama ook een derde categorie: soapacteurs. Toen ik opgroeide in de jaren 90 waren Beverly Hills 90210 en Melrose Place op de televisie. Soapseries waar iedereen naar keek. Hoewel ook veel mensen dit moedwillig verzwegen: Amerikaanse soapseries stonden in bepaalde kringen ook bekend als ordinair en vulgair. Pure sleaze. Ik keek er zijdelings naar. Vanaf mijn 12 e verjaardag had ik zowaar een eigen televisie tot mijn beschikking op m’n slaapkamer.
Beverly Hills 90201
Als ik me verveelde, en er was niets op televisie, dan zocht ik – en dit klinkt dramatisch – mijn toevlucht tot de soapserie. Ik herken ze allemaal, de acteurs van toen: Heather Locklear en Andrew Shue uit Melrose Place ; Shannen Doherty en Jason Priestley uit Beverly Hills 90210. We keken op ze neer en we wilden ze zijn. Ik schrijf trouwens ‘keken’, maar echt actief kijken deed ik niet. Als je me nu vraagt: waar draaiden die soapseries om? Geen idee. Maar een colonne aan televisiekijkers zal Jason Priestley – hij is nu 52 jaar oud – ongetwijfeld herkennen bij het tankstation of in een restaurant.
Private Eyes
Hij ís Brandon Walsh uit Beverly Hills 90210. Maar nu met rimpels, en grijs haar. Maar wie Private Eyes aanzet – een humoristische detective die deze week is verschenen bij Videoland – ziet Priestley van een iets andere kant. Als de arrogante oud-ijshockeyster Matt ‘Shadow’ Shade, die noodgedwongen privédetective wordt. De acteur laat in deze vermakelijke serie die in 2017 verscheen zien dat hij prima kan acteren en weekt zichzelf hiermee vakkundig los van Brandon Walsh. Net zoals Dreyfus niet meer Elaine uit Seinfeld is, maar ook vooral Selina uit Veep , kunnen we Priestley tegenwoordig beschouwen als een amalgaam van Walsh en Shadow. Zou Priestley blij zijn als we hem op straat beginnen na te roepen met ‘Hé Shadow’?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!