de Lagarde

Cinema Canvas: een heerlijke filmzomer is aanstonds

  •  
01-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Canvas Films
De Belgische televisiezender biedt in juli en augustus een gevarieerd filmprogramma aan.
Cinema Canvas is intussen een welkome traditie geworden. Op donderdag- en vrijdagavond wordt er om 21.15 uur een bekroonde of belangwekkende film uitgezonden. We lichten er vijf uit.
2 juli - Prisoners (2013, Denis Villeneuve)
Canvas Films
Wanneer de dochtertjes van Franklin Birch (Terrence Howard) en Keller Dover (Hugh Jackman) verdwijnen tijdens een gezellige samenkomst van de twee families, dan neemt de laatstgenoemde rouwdouwer direct het heft in handen. Misschien wel omdat hij de politie wantrouwt. Er komt een mogelijke verdachte in het vizier, ene Alex Jones (Paul Dano in topvorm). Zou hij de meisjes iets hebben aangedaan? Aangezien er geen bewijs is zal de politie hem weer moeten vrijlaten. De spanning is om te snijden in deze beklemmende misdaadthriller van Denis Villeneuve, waarin je als kijker voortdurend op het verkeerde been wordt gezet.
16 juli - Der Hauptmann (2017, Robert Schwentke)
Canvas Films
Meedogenloos en gruwelijk, zo laat Der Hauptmann zich omschrijven. Een jonge militair vindt net voordat de Tweede Wereldoorlog zal eindigen een officiersuniform in een auto. Hij doet het aan en veinst de rest van de film dat hij een hoge pief is. In concentratiekampen beslist hij over leven en dood terwijl er smakelijk wordt gelachen. Filmmaker Robert Schwentke probeert in zijn eerste Duitse film in jaren – hij maakte in Amerika twee Divergent-films – de banaliteit van het kwaad te illustreren. Hoe Duitse troepen aan het einde van de oorlog in een land dat in rep en roer was elkaar maar beginnen af te maken. Het is de slang die in zijn eigen staart bijt.
6 augustus - Bin Jip (2004, Kim Ki-Duk)
Canvas Films
In deze dromerige film zien we hoe een clochard (gespeeld door Jae Hee) inbreekt in huizen die tijdelijk niet bewoond worden. Terwijl hij daar bivakkeert pleegt hij onderhoud. Totdat hij op een dag een woning betreedt die wel bewoond wordt. Hij ontmoet een vrouw (Lee Seung-yeon) die wordt mishandeld door haar man. Gezamenlijk trekken ze de wijde wereld in. Om in huizen van vreemdelingen de liefde aan elkaar te verklaren. En dan is er nog de band met golf in dit eigenzinnige drama. De titel is niet voor niets ‘3-iron’, of ‘ijzer ‘3’. Dat is een golfclub waar je een flinke hengst mee kan uitdelen.
13 augustus - Secrets & Lies (1996, Mike Leigh)
Canvas Films
Een zwarte optometrist uit Londen (Marianne Jean-Baptiste) gaat op zoek naar haar witte biologische moeder, die haar ooit ter adoptie afstond. Via een omweg vindt ze moederlief ( Brenda Blethyn speelt Cynthia) die in armoede leeft. Mike Leigh draait in zijn in Cannes en bij de Oscars bekroonde drama de rollen om. De zwarte vrouw is succesvol; de witte vrouw leeft in armoedig ongeluk. Wat volgt is een vernuftig spel met stereotypen, waarmee de film onze eigen vooroordelen ook onder een vergrootglas legt. En Blethyn is geweldig, als de verzuurde vrouw die het eigenlijk helemaal niet zo goed kan verkroppen dat haar dochter een vrijwel probleemloos bestaan leidt.
28 augustus - The Birds (Alfred Hitchcock, 1963)
Canvas Films
Natuurlijk kan Hitchcock niet ontbreken in de filmzomer. Hitchcock ís filmliefde. The Birds maakte hij in het roemruchte slotstuk van zijn carrière. Het is eigenlijk een horrorfilm. Met acteurs Tippi Hedren en Rod Taylor die in een schitterend Californisch kustdorpje wordt achternagezeten door bloeddorstige vogels. En het mooiste is: het werkt nog altijd. Hitchcocks films vervelen nimmer, laat je dus niet in de war brengen door de premièredatum.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!