Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Buzz: weinig boeiend portret van een eigenzinnig auteur

  •  
28-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Buzz
De vraag rijst: wie kent Buzz Bissinger in Nederland? Maar bij Caitlyn Jenner (Bissinger schrijft haar memoires) zal zeker een belletje gaan rinkelen.
Journalist en schrijver Buzz Bissinger (1954) staat in de Verenigde Staten vooral bekend om zijn non-fictiewerk Friday Night Lights (1990), over een American football-team uit een kleine Texaanse gemeenschap. Het boek – een onvervalste bestseller – werd in 2006 door Bissingers neef Peter Berg omgevormd tot een succesvol televisiedrama.
Bissinger won eerder in zijn carrière al een Pulitzerprijs voor zijn doorwrochte onderzoeksjournalistiek bij The Philadelphia Inquirer en schrijft al jaren voor het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. Een van zijn recentere artikelen voor het mode- en cultuurmagazine was het zogeheten ‘coming-out’-artikel over Caitlyn Jenner uit 2015. Deze passage leidde ertoe dat Bissinger de memoires van Jenner zou gaan schrijven.
De camera volgt Bissinger in de documentaire gedurende een jaar, terwijl hij gesprekken voert met Jenner, en tijdens allerlei andere bezigheden. We zien een eigenzinnig auteur die gaandeweg – mede door zijn interacties met Jenner – zijn eigen seksualiteit in twijfel trekt. Jenners levenskeuzes lijken een grote indruk te maken op Bissinger. Hoewel deze ontwikkelingen – we zien Bissinger als beoefenaar van SM en afficionado van dure lederen kleding – zich tegelijk laten omschrijven als een midlifecrisis. Want ook Bissingers derde huwelijk met echtgenote Lisa staat onder druk – en de 'éminence grise' had naar verluidt altijd al een fetisj voor leer.
Buzz is een typische HBO-documentaire. Gemaakt voor een select publiek: kijkers die weleens kennis hebben genomen van Bissingers werk; fijnproevers die bekend zijn met Amerikaanse literaire journalistiek. (En bovenal is Buzz ook een portret van een eigenzinnige, soms onuitstaanbare man die zich zijn eigen privileges niet realiseert, en dat is bij vlagen frustrerend).
Wat moet Buzz in Nederland dan bij Ziggo? (De vod-aanbieder is het doorgeefluik van HBO). Ze zullen daar vast gedacht hebben dat het feit dat Caitlyn Jenner acte de présence geeft voor menig abonnee tot de verbeelding zal spreken. Immers: alles wat met de Kardashians (Jenner is de stiefmoeder van onder meer Kim Kardashian) en de Jenners (Kylie is een van Jenners kinderen) te maken heeft verandert in goud (geld). Sommige kijkers – de Kardashian en Jenner-fans van het eerste uur – zullen bij het kijken van Buzz dan ook thuiskomen van een koude kermis.
Buzz, vanaf 26 september 2019 op Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!