Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Blood & Gold: oorlogsthriller mist eigenheid

  •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4789 keer bekeken
  •  
BloodGold

© Netflix

Cartoonesk drama over een Duitse deserteur die tijdens de Tweede Wereldoorlog achternagezeten wordt door SS’ers leunt wel erg op Tarantino’s Inglourious Basterds. 

Een epos over de Tweede Wereldoorlog, maar dan in de vorm van een genrefilm. Bijvoorbeeld een western. Dat is Inglourious Basterds (2009) in een notendop. De creatie van Quentin Tarantino is ook een mooi voorbeeld van hoe de filmmaker in zijn werk graag de geschiedenis herschrijft. Een grote middelvinger naar de nazi’s. Het Duitse Blood & Gold is hiervan een slap aftreksel. Het verhaal speelt zich af in het voorjaar van 1945. Duitsland is oorlogsmoe en soldaat Heinrich (Robert Maaser) besluit te deserteren. Met desastreuze gevolgen: hij wordt opgespoord en opgehangen aan een boom door een groep SS’ers onder leiding van ene Von Starnfeld (Alexander Scheer).

Terwijl de nazi’s denken dat Heinrich al is gestorven en vertrekken, schiet een boerin (Marie Hacke speelt Elsa) hem te hulp. Ze snijdt Heinrich los en laat hem onderduiken in haar boerderij. Al snel blijkt dat Heinrich op zoek wil naar zijn dochter, terwijl Von Starnfeld in het dorp op zoek is naar een Joodse schat. Het begin van de film doet qua waanzin denken aan het akelige drama Der Hauptmann (2017), over de chaos en het bloedvergieten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar als Von Starnfeld in de eerste akte de boerderij van Elsa binnenstormt terwijl Heinrich zich op zolder stil probeert te houden, dan zijn de parallellen met Inglourious Basterds overduidelijk.

Blood & Gold

© Netflix / R. Bajo

Vooral met de legendarische openingsscène waarin een nazi (Christoph Waltz) een boer onderwerpt aan een verhoor terwijl in de kelder een Joodse familie zich stil probeert te houden. Blood & Gold doet in die zin geen enkele moeite om zelf iets nieuws of wezenlijks over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Ja, het ziet er mooi uit. Hoewel de harmonicacomposities à la Ennio Morricone in Once Upon a Time in the West (1968) al snel beginnen te vervelen. Andere filmmakers, waaronder Tarantino, deden het dus beter, zo simpel is het soms.

Blood & Gold, vanaf vrijdag 26 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!