Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Bird Box Barcelona: vleugellam vervolg

  •  
14-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8003 keer bekeken
  •  
BirdBoxBarcelona

© Andrea Resmini / Netflix

Het Spaanstalige vervolg op kaskraker Bird Box bouwt voort op dezelfde wereld maar ontbeert diepgang.

Vanuit het niets landde Bird Box in 2018 bovenaan ieders kijklijst op Netflix. De wereldwijde hit is gebaseerd op de gelijknamige roman waarmee Amerikaanse auteur Josh Malerman in 2014 zijn debuut maakte. Zijn bestseller gaat uit van een geniepig simpel principe: er zijn wezens neergedaald op (of opgeklommen naar?) de aarde die geen enkel mens recht kan aankijken zonder onmiddellijk zijn of haar verstand te verliezen. Zij die toch kijken plegen ofwel zelfmoord, of doen hun uiterste best om ook anderen te laten zien. Het is die wereld waarin Sandra Bullocks personage Malorie Hayes twee kinderen geblinddoekt in veiligheid moet zien te brengen, met alleen haar titulaire vogelkooi als waarschuwingssysteem.

In 2020 pende Malerman een vervolg neer dat onthult wat het lot voor Malorie in petto heeft na de gebeurtenissen van Bird Box. Maar verrassend genoeg is dat niet het verhaal dat Netflix heeft verfilmd. Bird Box Barcelona is dan ook niet zozeer een vervolg als meer een nieuw verhaal in dezelfde wereld, zij het op een andere locatie. Veel van de oorspronkelijke makers zijn opnieuw betrokken bij het project, met in het bijzonder regisseur Susanne Bier als uitvoerend producent. Ook Dylan Clark (The Batman) en Chris Morgan (Fast & Furious-reeks) zijn wederom van de partij als producenten. Het scenario, daarentegen, is geschreven door het regisseursduo van Bird Box Barcelona zelf, de gebroeders Àlex en David Pastor. Met een post-apocalyptisch landschap weten de geboren Catalanen wel raad, zo bewezen ze in 2009 met hun debuutfilm Carriers. Maar narratief gezien zijn ze beduidend minder sterk.

_BirdBox14012022_andrearesmini_F9A3827 (1)

© Andrea Resmini / Netflix

In wat zich ontvouwt als een parallelle tijdlijn met de gebeurtenissen uit de oorspronkelijke film, moet voormalig ingenieur Sebastián (Mario Casas, The Paramedic) de terreur die is neergedaald in Barcelona zien te overleven met zijn dochter Anna (Alejandra Howard) in zijn kielzog. Geplaagd door paranoia schuwen alle overlevenden van elkaar weg, uit angst dat ze te maken krijgen met de neoreligieuze bende die Barcelona terroriseert. Deze groep verwelkomt de wezens met open armen en forceert eenieder die ze tegenkomt om ook te zien, vaak met fatale afloop. Al snel bevinden Sebastián en de andere overlevers zich in een race tegen de klok om aan de stad te ontsnappen voor ook zij gedwongen hun blinddoek zullen moeten afdoen.

birdbox_31012022_luciafaraig__K0A8166 (1)

© Lucia Faraig / Netflix

Hoewel het acteerwerk grotendeels acceptabel is, hebben de acteurs weinig materiaal om mee te werken. Waar Eric Heisserer met zijn scenario van Bird Box de tijd nam om de psychologische en ook filosofische implicaties van het fenomeen te onderzoeken, lijken de gebroeders Pastor meer te leunen op het uitbuiten van de sensationele aspecten. En hoewel ze zeker gruwelijk creatief omspringen met de vele zelfdodingen, ontbeert de film de vereiste diepgang om daar enige emotionele impact van te voelen. Zelden krijg je de kans om je te hechten aan een personage voor het onvermijdelijke weer gebeurt. Het leidt tot een afstandelijkheid en een zekere mate van apathie over hun uiteindelijke lot. Met wie dient de kijker eigenlijk mee te leven? Het lijkt een vraag die het regisseursduo niet in hun achterhoofd heeft gehouden.

_BirdBox18012022_andrearesmini_W9A5623

© Andrea Resmini / Netflix

Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat een vervolg altijd iets dient toe te voegen aan het universum waarop het voortbouwt. Bijvoorbeeld door de oorspronkelijke wereld verder te verkennen, of door personages te introduceren wiens verhaal het absoluut verdient om verteld te worden. Het is wat kijkers verwachten in ruil voor een zeker gebrek aan originaliteit. De gebroeders Pastor doen een halfslachtige poging in beide richtingen en zijn daarbij in de middelmaat geland. Hun Bird Box Barcelona is hoogstens enigszins vermakelijk, maar niet voldoende om de gehele looptijd te boeien.

Bird Box Barcelona, vanaf vrijdag 14 juli 2023 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!