de Lagarde

21 Bridges: weinig gedenkwaardige actiethriller

  •    •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
21 Bridges
Door het magere script onderscheidt het politiedrama zich niet van de doorsnee thriller binnen het genre.
Foto credits: Bobbery / Prime Video
‘Gerechtigheid komt met een hoge prijs.’ NYPD-detective Andre Davis (Chadwick Boseman, Black Panther ) houdt vast aan zijn credo terwijl hij een ieder uit de weg ruimt die zijn beoogde rechtvaardigheid belet.
Het script van Adam Mervis en Matthew Michael Carnahan heeft op papier alle elementen voor een nagelbijtend kat-en-muisspel. De inbraak van de kruimeldieven Ray (Taylor Kitsch, True Detective ) en Michael (Stephan James, If Beale Street Could Talk ) heeft een dodelijke afloop; ze willen een paar pakken cocaïne uit de vriezer van een restaurant meenemen, maar stuiten dan op meer dan 100 kilo en een grote groep agenten die hun uitweg blokkeren. De politiekapitein McKenna (Oscarwinnaar J.K. Simmons, Whiplash ) verwacht dat Davis de moordenaars uitschakelt zodra hij ze vindt en biedt hem ondersteuning aan via narcoticadetective Frankie Burns (Sienna Miller, The Girl ).
21 Bridges
Regisseur Brian Kirk ( Boardwalk Empire en Luther ) weet in zijn speelfilmdebuut het zwakke script te compenseren met solide, nachtelijke actiescènes. De afsluiting van Manhattan is een spannend verhaalelement, maar komt niet goed over. De impact van de isolatie van het stadseiland op de anderhalf miljoen stadsbewoners is nauwelijks zichtbaar. Tevens kiest Kirk ervoor om het te framen als een doelmatige oplossing van de NYPD – omdat zeven collega’s hun leven verloren – en stipt het de opmerkelijke reikwijdte van de politiestaat niet aan.
21 Bridges
Het script neemt zichzelf iets te serieus, gelet op de vele clichés en zelfbewuste dialogen á la 'nu overspoelen we de stad met blauw'. Het is ook een opgave: om een uur 's nachts krijgt Davis te horen dat hij voor vijf uur s’ ochtends de daders dient op te pakken. Toch toont het script geen opbouwende spanning, maar eerder spannende pieken terwijl de tijd steeds sneller wegtikt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De film wordt gelukkig naar een hoger niveau getild door de acteurs die - ondanks de tweedimensionale karakterisering - ervoor waken niet te verzinken in stereotypen, waarbij zelfs de schurken enigszins sympathie weten op te wekken – met name James zet een uitstekende acteerprestatie neer. Boseman weet de stille kracht van de detective over te dragen. Hij zal nooit de controle verliezen, zelfs niet wanneer hij de regels overtreedt.
21 Bridges
Voorspelbare plotwendingen, nachtelijke achtervolgingsscènes, en lichte spanning. 21 Bridges is een onderpresterende maar solide actiethriller.
21 Bridges, donderdag 24 november 2022 om 20.30 uur te zien op Veronica en tevens beschikbaar bij Amazon Prime Video
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!