BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zullen we al het overbodige plastic terugbrengen naar de supermarkt?

26 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
garbage-2729608_1280
De BBC roept Britten op om alle overbodige plastic supermarktverpakking terug te brengen naar de winkel. Hoe groot is het plasticprobleem inmiddels?
In de week waarin Boyan Slat weer uitvoer met het team van The Ocean Cleanup (eergisteren tweette hij een foto van het eerste plastic dat hij alweer had verzameld), kwam de BBC met een opmerkelijke oproep: breng al het overbodige plastic dat je koopt bij een product in de supermarkt, terug naar die supermarkt.
‘In de slotaflevering van de BBC-serie War on Plastic komen de makers in actie,’ schrijft Joop . ‘Supermarkten, zo stellen ze, vragen klanten voortdurend om feedback. Nou, die kunnen ze krijgen. Ze roepen de kijkers op plastic verpakkingen te voorzien van een persoonlijk commentaar, de hashtag #OurPlasticFeedback, terug te brengen naar de winkels en daar een selfie van te maken.’

Slimme slangetjes
Eerder dit jaar onderzocht Menno Bentveld voor Ik, Plastic ook al onze relatie met plastic. ‘De plasticsoep die in mij borrelt: daar hoor je de industrie niet over. En dat is best kwalijk,’ zegt hij in de slotaflevering. Hij heeft dan net plastic medische hulpmiddelen laten zien, maar ook onderzocht welke stoffen met plastic als bron in zijn lijf zitten. ‘Maar aan de andere kant: al die slimme slangetjes en geniale hulpmiddelen, buigzaam en flexibel als ze zijn, hebben het leven ook verrijkt.’
‘Sinds de uitvinding in 1950 is er wereldwijd 8,3 miljard ton plastic geproduceerd,’ aldus Joop . ‘Het grootste deel van dat afval wordt vanuit het rijke Westen geëxporteerd naar armere landen, waar het eindigt op gigantische vuilnisbelten die pas over duizend jaar zullen zijn afgebroken.’ Eerder schreef de site al dat we gemiddeld per week  een bankpas aan plastic eten .
Foto: Pixabay

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar