Goed dat dit ter sprake komt. Vind het alleen zo jammer dat telkens blijkt dat je als alle particulieren heel effectief hun plastic inzamelen dit nog steeds maar 1% van het totaal is end at het dan nog onbruikbaar blijkt ook. Scheid steeds meer afval overigens.
Verzamelen en recirculeren.Elk nadeel heeft zijn voordeel.Het vergaat haast niet. 3 D printers en nuttige toepassingen en producten die je als bestand kan downloaden en uitprinten.
Deze vertelling is allang ontzenuwed: glas is veel milieuonvriendelijker. Om glas te produceren is veel meer energie nodig, ook het transport is door het gewicht van glas veel meer energieintensief en bij her-vullen moeten de flessen gereinigd worden met stoffen waarmee het milieu ernstige schade toegebracht wordt, waarbij het reinigingsproces eveneens enorm veel energie vergt. Papier is ook relatief milieuvervuilend, maar bij gebruik als verpakking van vloeistoffen, moet een plastic coating worden aangebracht, hetgeen zowel het papier als het plastic moeilijker recycelbaar maakt. Tegenwoordig wordt ook de buitenkant van het papier gecoat met plastic, net als bij het toenemende gebruik van plastic coating op drukwerk in het algemeen. Het gebruik van plastics bedraagt ong. 250 miljoen ton per jaar, waarvan ong. 4% (10 miljoen ton) in de zeeën terecht komt. 40% is verpakkingen, waarbij in 75% van de gevallen de grondstof PE wordt gebruikt dat goed te recycleren is: het kan worden omgesmolten, want het is een thermoplast Dat is echter alleen economisch haalbaar bij hoge verbruiksdichtheid. Dus hoe meer flesjes, hoe eerder recycling realiseerbaar wordt. Volgens een studie van het IUCN, zou tussen 15 en 31% van de ca. 10 miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceanen worden geloosd, primaire microplastics zijn, waarvan bijna tweederde afkomstig is van het wassen van synthetische textiel en fijn-stof van autobanden. Slechts 2% is afkomstig van primaire microplastics in o.a. tandpasta, terwijl deze op de nominatie staan om verboden te worden in de EU. Wetenschappers kunnen overigens de enorme hoeveelheid microplastics niet terugvinden in watermonsters. Er zijn meldingen dat zelfs 99% van de te verwachten hoeveelheid microplastics "verdwenen" is. Er wordt gedacht dat ze in de voedselketen zijn terechtgekomen, maar waarschijnlijker hechten micro-organismen zich aan de microplastics, waardoor ze naar de bodem van de zee zinken.
In deze infographic wordt geschat dat zo'n 94% van het totaal zich op de zeebodem bevindt, wat neerkomt op 70 kg per vierkante kilometer. http://www.eunomia.co.uk/reports-tools/plastics-in-the-marine-environment/
Nederlandse vissers vissen per jaar 280.000 kg afval op uit de noordzee!!!. Waarom hoor je daar nooit iemand over. Er zijn bewijzen genoeg alleen worden die niet gebruikt. Kijk eens op @emk2017 of op het FB account van deze verantwoorde vissers.
Dat is mijn flesje helemaal niet. In Nederland gaan niet-gerecyclede plastic flesjes gewoon via het huisvuil de verbrandingsoven in en komen helemaal niet in de oceaan terecht. En de plastic soep in de oceaan is geen groter probleem dan het broeikaseffect, het broeikaseffect is juist de reden dat de aarde leefbaar is, wat een ongeïnformeerde stemmingmakerij weer zeg. Er is trouwens al wel een heel praktische oplossing voor die soep, die er voor het versterkt broeikas effect door menselijk handelen helaas nog niet is. Er is een Delftse student/ondernemer die al werkt aan een oplossing voor die soep in het water, check Ocean Cleanup maar eens.
[En de plastic soep in de oceaan is geen groter probleem dan het broeikaseffect, het broeikaseffect is juist de reden dat de aarde leefbaar is, wat een ongeïnformeerde stemmingmakerij weer zeg.] Natuurlijk is het broeikaseffect een van de factoren die de aarde leefbaar maken. Net zo goed als dat het broeikaseffect een van de factoren is die Venus onleefbaar maken. Een kul-argument.
Ik had ook zoiets getypt, maar ben blijkbaar weggemodereerd. Mijn flesjes komen niet in het milieu, maar in PMD zakken. Net als het grootste deel van mijn afvalplastic. Niets ervan komt op straat, in het bos of anderszins in het milieu terecht. De kop van het artikel zet mij onterecht in een kwaad daglicht.
We moeten stoppen met plastic flessen. Terug naar glas. Het micro plastic komt bij consumptie al bij je binnen. Probeer zelf maar uit. Koop Coca Cola in een plasticfles en in een glazenfles. Je proeft verschil! Je eigensmaak verteld al dat het plastic erin zit. Onze lichamen zijn niet aangepast om plastic gunstig te verwerken. Vissen en ander zeeleven gaan aan dat microplastic dood. Ik heb een heel sterk vermoeden dat het voor mensen ook niet gezond is.
Nadeel van glazen flessen is het gewicht. Flessen met koolzuurhoudende drank moeten redelijk stevig zijn. Al dat extra gewicht moet naar de verkooppunten getransporteerd worden met extra branstofverbruik tot gevolg. Een wereldwijd statiegeldsysteem voor alle maten flessen (en blikjes, als we toch bezig zijn) zou al schelen. Helaas zijn veel landen nog niet zo ver.
Geen Coca-Cola kopen is ook een optie, en het is nog gezond ook - maar goed dat luxe-bieren in karakteristieke glazen flesjes verkocht worden.
[Waarom doen frisdrankproducenten dan niet meer om milieuvriendelijker te werken, of verantwoordelijkheid te nemen voor de ongelofelijke hoeveelheid plastic die ze produceren?] Omdat ze dat wel degelijk doen. Luister naar het item over PEF flessen (nee geen typefout) en wat daarin over Danone en Coca Cola, 's werelds grootste verkopers van frisdrankflesjes wordt gezegd. https://www.bnr.nl/player/audio/10059746/10321920