Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Worden omwonenden van bollenvelden voldoende beschermd tegen bestrijdingsmiddelen?

24 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht.
Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat ZEMBLA afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concentraties aangetroffen. Het zit zelfs in de urine van baby’s. Juist jonge kinderen en kinderen die nog in de baarmoeder zitten, zijn extra kwetsbaar voor bestrijdingsmiddelen, het kan tot hersenschade leiden.
Al jaren strijden omwonenden voor een betere bescherming tegen het gif dat pal naast hun huis wordt gespoten. ZEMBLA filmde in 2011 en 2013 de zorgen van jonge gezinnen. Ze eisten toen antwoord op de vraag hoe schadelijk het bollengif is voor hun gezondheid. ZEMBLA zoekt ze opnieuw op. De gezinnen voelen zich opgesloten in hun eigen huis. De onrust is niet minder geworden, de onmacht van omwonenden wel.
De belangrijkste vraag is nu: welke maatregelen gaat de overheid nemen om kwetsbare groepen voor mogelijke gezondheidsschade te beschermen? "Het is nu een strijd tussen de economische belangen en de belangen van kinderen", zegt één van de onderzoekers van het rapport, professor Pieter Sauer.
Kijk/lees/luister verder
ZEMBLA:  Bollengif in babyluier, donderdag 25 april, NPO 2, 21:10 uur
Artikel: Vooruitblik op uitzending 'Bollengif in babyluier': wat gaat minister Schouten doen?
Sfeerbeeld BNNVARA programma's