Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Lelies met een luchtje

  •  
21-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1046 keer bekeken
  •  
Nederland is de grootste exporteur van bloembollen ter wereld. De afgelopen decennia is het aandeel van de leliebollen flink gegroeid. En deze lelies groeien al lang niet meer alleen in de traditionele bollenstreek, maar in steeds meer delen van het land.
Omwonenden van lelievelden in Drenthe, Overijssel, Friesland en Zeeland zijn bezorgd over het vele landbouwgif dat door de bollenboeren wordt gebruikt. Zij klagen over luchtwegproblemen, huiduitslag en brandende ogen en vragen zich af: wat ademen we allemaal in?

We toonden in 2011 aan in de uitzending ' Gif in de bollenstreek ' dat de bestrijdingsmiddelen een risico zijn voor de gezondheid van de omwonenden. De Gezondheidsraad startte een onderzoek naar die risico's, maar het eindrapport laat nog op zich wachten (kijk voor het conceptrapport hieronder).

ZEMBLA onderzoekt wat de overheid ondertussen doet om haar burgers te beschermen tegen de risico’s van het gebruik van landbouwgif.
 
Besluit van de Minister van Landbouw, (pdf) Natuur en Voedselkwaliteit van 17 augustus 2010, nr. 146018, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bestrijding van stengelaaltjes in de teelt van bloembollen. (Tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van stengelaaltjes in de teelt van bloembollen).

Gewasbescherming en omwonenden (pdf) (openbaar conceptrapport) / Gezondheidsraad,  Juli 2013
Brief van de GGD   (pdf) aan de Gezondheidsraad: reactie conceptadvies Gewasbescherming en omwonenden.

Brief van GGD (pdf) aan Ministerie van Infrastructuur en Milieu: Reactie op NAP duurzame gewasbescherming.

PAN- Europe Metam Natrium, Meet (chemical) agriculture. (pdf)

Stichting Bollenboos
(website)

Gifklikker, meldpunt (website)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.