Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Word jij ziek van je borstimplantaten?

  •  
05-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1366 keer bekeken
  •  
pexels-cottonbro-studio-5701652

Zo'n 5000 vrouwen hebben zich verenigd in een rechtszaak tegen farmaceut Allergan, de fabrikant van hun lekkende en kankerverwekkende borstimplantaten. Hoe zit dat?

In Nederland hebben in totaal zo'n 60.000 vrouwen borstimplantaten van farmaceut Allergan. 'Een deel daarvan is al ziek geworden en een groot deel maakt zich zorgen over de kans om nog ziek te worden', aldus advocaat Jantina Hiemstra bij Vroeg!. De implantaten blijken namelijk van slechte kwaliteit en blijken een vorm van lymfeklierkanker te kunnen veroorzaken. 'Veel van die vrouwen willen de implantaten eruit laten halen, omdat ze zich er zorgen om maken en omdat ze de kans om ziek te worden willen verkleinen, maar op dat vlak staan ze daar alleen voor. De kosten worden niet vergoed.' Daarom is deze rechtszaak gestart.

5000 vrouwen hebben zich via vrouwenorganisatie Bureau Clara Wichmann verenigd. Ze klagen de farmaceut aan voor gebrekkige en kankerverwekkende borstimplantaten. 'Deze fabrikant heeft tientallen jaren deze borstimplantaten op de markt gebracht - dat zijn implantaten met een ruwe buitenkant, anders dan die met een gladde buitenkant - waarvan is gebleken dat ze een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken, naast nog allerlei andere klachten die alle borstimplantaten kunnen veroorzaken', legt Hiemstra uit.

Een van hen is Riet Verbeek, voorzitter van inloophuis Esperanza - voor mensen met kanker en hun naasten - en slachtoffer van de implantaten van Allergan. In 2020 kreeg ze als gevolg van de implantaten kanker. Toen zij de implantaten kreeg, was zij zich niet bewust van de mogelijke gevolgen - deze werden namelijk niet verteld. 'Tot nu toe nog niet. Ook niet dat protheses zweten, dus dat je last kunt krijgen van de siliconen. Mijn linkeroksel zit vol met siliconen, terwijl ze niet gelekt hebben. Gewoon van het zweten.' Over de mogelijke kans op kanker werd al helemaal niets verteld. 'Daar kwam ik door een kennis achter, door een programma op tv, Op1.'

Kunnen borstimplantaten lekken?

Lang werd er gedacht dat siliconen borstimplantaten ultraveilig waren. Een implantaat zou namelijk, zelfs na scheuren, niet kunnen gaan lekken. Met regelmaat werd er door een cosmetisch arts zo'n implantaat doorgesneden om een patiënt hiervan te overtuigen. Maar dit principe blijkt niet te kloppen: de protheses kunnen dan wel niet lekken, maar wel 'zweten'. En dat kan uiteenlopende gezondheidsklachten veroorzaken. 

Specifiek de prothese van Allergan kan daarnaast ook een specifieke vorm van lymfeklierkanker veroorzaken door die eerdergenoemde ruwe buitenkant. 'In het weefsel dat rond het borstimplantaat heen zit, kan een tumor ontstaan. Wat onze deskundigen ons vertellen is dat je dit bij meer producten ziet die in het lichaam geïmplanteerd worden; dat het lichaamsvreemd is en je immuunsysteem daarop reageert. Dat kan je heel erg ziek maken.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp