Joop

Moordtieten: de gevaren van siliconen borstimplantaten

  •  
02-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Acht jaar geleden liet Dionne Slagter (30) haar borsten vergroten. Inmiddels twijfelt ze over die ingreep. Ze hoorde verhalen van vrouwen met medische complicaties, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant illness.
In de BNNVARA-documentaire ‘Moordtieten’ gaat zij op zoek naar de gevaren van haar siliconen borstimplantaten. Uit een test blijkt dat haar implantaten lekken. Heeft ook zij ‘tikkende tijdbommen’ in haar lijf?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

WeesGeenKees
WeesGeenKees2 jun. 2021 - 12:53

Je moet toch wel knettergek zijn in je bovenkamer om naar Turkije te vliegen voor een cosmetische operatie. De beunhazen die daar op de OK's opereren zijn alleen maar uit op geld. Ik heb geen enkel medelijden met de wanhopige vrouwen die daar naartoe gaan. De waarschuwingen vliegen je om de oren op het internet.......

5 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee932 jun. 2021 - 18:29

Tja wat is dom? Bij jongeren is echt heel veel druk op het uiterlijk tegenwoordig veelal door social media. Je moet als individu best sterk in je schoenen staan om dat volledig af te wijzen. Dus ja ik begrijp wel dat mensen het doen. In Turkije is het goedkoper, gaat het meestal wel goed. Ook gaan veel mensen er heen voor gebitscorrecties, ooglasering, haartransplantatie, etc. Maar goed idd, als het misgaat dan is het lastig om het te verhalen.

ValsPlat
ValsPlat3 jun. 2021 - 7:09

...of inkt in je huid laten spuiten zonder te weten wat dat op lange termijn gaat doen met jouw lichaam.

adriek
adriek3 jun. 2021 - 11:19

@ValsPlat: Als de juiste inkt gebruikt wordt is het langetermijneffect (op de gezondheid) nul. Dat is al een paar eeuwen bekend. (Of zo'n tekening (nog) mooi is (na dertig jaar) is dan weer een heel andere discussie.)

adriek
adriek3 jun. 2021 - 11:20

Waarom zou zo'n operatie 'daar' toch veel goedkoper zijn dan 'hier'? Dat zal toch niets met de kwaliteit te maken hebben?

ValsPlat
ValsPlat3 jun. 2021 - 14:23

@Eirda Bij het UMC denken ze daar toch echt anders over: https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/zeven-feitjes-over-de-tattoopoli.htm . Of check even: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/tatoeages-en-permanente-make-up/gezondheidsrisico-s-tatoeagekleurstoffen Bovendien heb je 2 belangrijke aannames: 1: Het gebruik van de juiste inkt. 2: Is de "eeuwenlange ervaring" ook voor jou persoonlijk relevant? Niet iedereen reageert op dezelfde manier. Daarnaast betwijfel ik of er eeuwen geleden deugdelijk onderzoek gedaan is naar de langetermijn effecten van tattoeage inkt.

Phil2
Phil22 jun. 2021 - 10:04

Vreselijk. Ik hoorde er gisteren een chirurg over op Radio 1. Trieste is dat vaak weinig gedaan kan worden op gebied van verhaal halen als vrouwen in het buitenland (Turkije werd genoemd) borstimplantaten laten inbrengen... en vervolgens hier in NL naar de arts stappen.

Ryan2
Ryan22 jun. 2021 - 8:00

Ik denk dat het nooit verstandig is om aan je lijf te laten kloten. Tenzij het noodzakelijk is. Accepteer jezelf, zoals je bent, niks mis mee. Sla een Glossy Magazine open, en je vind alleen maar gefotoshopte afbeeldingen van dames en heren. Zo heb je ook de luxe bladen met auto's. Die lijken ook allemaal op elkaar. :) Of zouden ze daar ook grotere koplampen in fotoshoppen? :)

13 Reacties
LaBou
LaBou 2 jun. 2021 - 10:35

Eerst de documentaire bekijken en dan pas commentaar geven. Dat resulteert in een meer gefundeerde reactie.

Ryan2
Ryan22 jun. 2021 - 15:42

@Labou Ik heb daar geen zin in. Het is toch wat, dat mensen dit zichzelf aan doen? Voor het geld? Om beter in beeld te komen? Doen ze toch al met fotoshop :)

Poeha2
Poeha22 jun. 2021 - 17:30

Ryan; je hebt helemaal gelijk. Maar Labou wil nou eenmaal graag om andere redenen kijken.

LaBou
LaBou 2 jun. 2021 - 21:31

@Ryan: lekker gemakkelijk toeteren dan. Maar nergens op gebaseerd.

Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 6:45

Ryan Dat is nu juist een reden om déze documentaire te kijken. U doet hier uitspraken die in het geheel niet overeenstemmen met de inhoud van de documentaire maar u wilt niet kijken en blijft liever zwelgen in uw vernietigend oordeel over mensen die dit betreft. Uw: "Wat doen mensen zichzelf aan", dat klopt niet met de inhoud van de documentaire. Maar dan moet u wel lijken of LaBou en mij geloven. Poeha Wat een vreselijk domme maar vooral gemene reactie. LaBou heeft volkomen gelijk, dat hij Ryan op de vingers tikt. Met hoeveel zakken zout kan ik uw reactie (zie hieronder *) nemen, waarin u Han de oren wast? * Meneer van der horst heeft weer zijn vooroordeel klaar. Exact wat ik schrijf. Ik ben inderdaad voor 1 dag verbonden aan een universiteit. U kunt gerust aanschuiven tijdens de colleges in september over vooroordelen en wijze lessen.

Ryan2
Ryan23 jun. 2021 - 9:22

Je kan het draaien of keren, maar het is gewoon zoals ik het zeg. Niet aan je lijf laten kloten, tenzij het noodzakelijk is. Dat kunststoffen op den duur van karakter veranderen is al tijden bekend. Je bent gewoon dom, als je in de zoete verhalen van die halfbakken chirurgen in trapt. Dan maar geen filmster. :)

Poeha2
Poeha23 jun. 2021 - 10:01

Zandb: Ryan schrijft “ Ik denk dat het nooit verstandig is om aan je lijf te laten kloten. Tenzij het noodzakelijk is. Accepteer jezelf, zoals je bent, niks mis mee.” Dit is exact wat de docu maakster zegt! Als je om andere redenen wil kijken prima. Maar verwacht niet een ander verhaal dan Ryan. Namelijk, accepteer jezelf en “sleutel” alleen als het (medisch) nodig is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2021 - 11:11

LaBou Dan nog kun je die reactie plaatsen en is hij noemenswaardig. Belangrijk is dat vrouwen zelf niet meegaan in dat beeld van de pester en van mannen. Daar ligt de oorzaak nl. in het pesten. Ga je daar wel aan voldoen dan bevestig je hen alleen maar. Het pesten moet aangepakt worden en het a;hemene beeld moet veranderen.

Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 13:13

Poeha Inderdaad, tenzij het nodig is...... Maar daarmee zet je die mensen wel weg, wanneer je zo rigoureus te keer gaat en hoogstwaarschijnlijk een zeer krappe marge van 'tenzij het nodig is' hanteert. Verder laten Ryan en u volledig buiten beschouwing, dat er mensen zijn, die tot zo'n behandeling besloten en niet konden weten wat de gevolgen waren. Mensen die bewust aan hun lichaam "lieten kloten", die waren dan ook niet in deze documentaire te zien. en die krijgen van u en Ryan een hele minne trap na. Dan uw slotzin: " ........ accepteer jezelf en “sleutel” alleen als het (medisch) nodig is." Dit is een erg foute zin, waarmee je een vernietigend oordeel uitspreekt over de mensen in de documentaire. Want is het dan niet zo, dat de mensen in deze documentaire aan zichzelf gingen sleutelen omdat ze dan zichzelf konden zijn en omdat het medisch verantwoord was? U hoeft laBou geen excuses te maken maar het is ook niet nodig om het helemaal onbenoemd te laten, wilt u straks nog een geloofwaardig verhaal tegen uw studenten kunnen houden. Ryan U spreekt mensen aan, die niet in de documentaire te zien waren op zeer onheuse wijze aan. Het is dus niet "gewoon zoals u zegt". Uw willens en wetense onnozelheid, is uitermat kwetsend voor mensen die hier heel serieus mee bezig waren. Alleen de woorden al "Laten kloten aan je lichaam"! Zelfs als het noodzakelijk is, ga je niet "kloten aan een lichaam", bent u nou helemaal! Dat bepaalde zaken al tijden bekend zijn, dat is waar. Maar wat is "al tijden"? De vrouwen in de documentaire wisten het niet. Maar zij hadden dat volgens u wel kunnen weten? Nou, dat mag u van mij dan wel eens aantonen. Volgens mij kletst u uit de nek maar ik laat me wel overtuigen. Minoes Misschien heeft u wel gelijk: "Belangrijk is dat vrouwen zelf niet meegaan in dat beeld van de pester en van mannen". Maar ik waag het toch te betwijfelen. Wat uw woorden impliceren is dat vrouwen dit soort zaken in eigen hand kunnen hebben. En wanneer je het in eigen hand kan hebben ben je verantwoordelijk voor de keuze en kan je ter verantwoording geroepen worden. Behalve dat ik van mening ben, dat bij dit soort zaken voornamelijk onbewuste drijfveren werken, lijkt het mij ook de omgekeerde wereld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2021 - 16:01

Zandbergen Dan heb je mij toch echt verkeerd begrepen, maar is niet erg. En nee geen onbewuste drijfveren. Die insinuatie laat ik aan u.

Poeha2
Poeha23 jun. 2021 - 17:21

Zandb: snap je de docu wel? Daar wordt door iedereen gezegd om het niet te doen (ook door mensen die het wel hebben gedaan) Alleen als het medisch nodig is. Ryan had het dus exact goed. Kijk de docu vooral nog een keer, maar niet om een andere conclusie te verwachten.

Zandb
Zandb4 jun. 2021 - 7:06

Poeha U bent wel heel flauw bezig. Ryan veroordeelt in kwetsende bewoordingen. En dat is niet relevant, niet netjes, als het om deze documentaire gaat. Natuurlijk moet je dit soort dingen niet doen zonder noodzaak. Maar in die documentaire komt toch heel sterk naar voren, dát die noodzaak er was. Nu, jaren en jaren later, liggen de zaken anders. Dat er ook mensen zijn die om hele andere reden dan wat we een noodzaak zouden noemen, dergelijke ingrepen deden, dat zal ongetwijfeld. Maar dan nog, veroordelen zonder kennis van zaken......... Minoes Dan begrijp ik inderdaad niet wat u bedoelt. En dat is wat mij betreft wel erg. Misschien kunt u zich dan nog wat verduidelijken? Daar heb ik meer aan. En wat insinueer ik nu in vredesnaam? Ik bedoel dat heel veel mensen kwetsen zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Dan is het toch niet zo raar, dat ik dan denk dat ook onbewuste drijfveren een rol spelen? Neem nu Ryan hier, die in recht toe recht aan taal, even z'n veroordeling uitspreekt over talloze vrouwen, maar ook over die in de documentaire, zonder dat hij de documentaire zag en wil zien. Ik geloof niet dat hij er expres op uit is om te kwetsen. Wat beweegt hem dan toch zo te reageren? En wat beweegt een Poeha om niet te willen zien, hoe kwetsend Ryan reageert?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2021 - 7:12

Zandbergen Komt waarschijnlijk omdat je mijn reactie op jouw vorige bijdrage van 2 juni 17.30 uur. niet gelezen hebt.

Zandb
Zandb2 jun. 2021 - 6:34

Indrukwekkend verhaal. Wat doen mensen elkaar aan!

9 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r2 jun. 2021 - 7:16

Zichzelf in dit geval bedoel je. Het lijkt me sterk dat iemand wordt gedwongen om borstimplantaten te nemen, uitzonderingen daargelaten. Het gros loopt er mee omdat ze het zelf wilden.

LaBou
LaBou 2 jun. 2021 - 10:36

Ook hier geldt: heeft ch0k3r eigenlijk de documentaire wel bekeken?

WeesGeenKees
WeesGeenKees2 jun. 2021 - 12:54

Je kunt je beter afvragen waarom mensen zo dom zijn om daar naartoe te vliegen voor een operatie.

Zandb
Zandb2 jun. 2021 - 15:30

Ch0k3r Nee. Dat bedoel ik niet. Ten eerste is het inderdaad zo, anderen deze vrouw dusdanig bejegenden, dat ze zich gedwongen voelde om implantaten te nemen. Ik wil daar niet van schuld spreken wel opperen: Wat doen we - bewust of onbewust - elkaar aan. Temeer, daar de informatie o.b.v. waarvan ze het besluit nam, niet deugde. Wederom kun je dan de vraag stellen: "Wat doen mensen elkaar aan." Wat het gros betreft, ik heb er geen oordeel over maar de gevallen daarbuiten - en dat zijn de gevallen die ik ken - zijn schrijnend genoeg. Ik kan me, wat uw gros betreft, niet bedenken waarom mensen helemaal op eigen houtje tot de ontdekking zouden komen, dat er iets niet deugt aan zichzelf? Dus vraag ik: "Wat doen mensen elkaar aan!" Natuurlijk is er zeker een verantwoordelijkheid voor 'het slachtoffer' en wat die zichzelf aandoet. Wie de uitzending bekeek, zal het het met me eens zijn, dat ze zichzelf niet spaart. WeesKees

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2021 - 10:38

Zandbergen In mijn jonge jaren was het zelfs zo dat veel mannen gingen scheiden omdat hun vrouw een borstamputatie had moeten ondergaan vanwege borstkanker. Dat kregen ze er nog eens bovenop. Zo kreeg ik eens de opmerking, van een vrouw n.b., dat het voor mij niet zo erg was omdat ik toch kleine borsten had. Vrouwen zelf kunnen er veel aan doen denk ik door zelf het beeld te veranderen. Ook de mevrouw hierboven is zoveel meer. Ik zeg maar zo, klein maar fijn. Maak er niet je handelsmerk van. Dat was hoe ik het noemde. Gelukkig waren ze niet mijn handelsmerk. Dat soort grapjes maakte ik zelf nl. om het een plaatsje te geven.Nooit eraan gedacht om in een gezond lijf nog eens extra te laten snijden. Maar dat zegt veel over hoe er toen door sommigen over gedacht werd. Een vrouw is zoveel meer dan haar borsten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jun. 2021 - 10:41

een vrouw is echter zoveel meer dan.....

Ch0k3r
Ch0k3r4 jun. 2021 - 8:35

@Zandb en ik bedoelde dat mensen er veel te veel op letten wat anderen van hen vinden. En dat wordt steeds erger. Jonge meisjes gaan tegenwoordig al naar de plastisch chirurg om op hun instagramfilter te lijken. Als je in jezelf gaat of laat snijden omdat je zo goed luistert naar anderen, dan vergeet je om naar jezelf te luisteren. Dus ik ben het wel met je eens dat men druk kan ervaren door opmerkingen van anderen, maar die gang naar de plastisch chirurg maak je uiteindelijk zelf, terwijl je wat mij betreft beter naar de psycholoog had kunnen gaan. Neptieten zijn in mijn ogen hetzelfde als tattoos. Iets dat je jezelf aandoet, mogelijk om bij een bepaald clubje te horen. Mensen zouden hun eigen 'tekortkomingen' wat meer mogen omarmen ipv verbergen of veranderen. Ik heb het idee dat steeds meer mensen superfake zijn/doen tegenwoordig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2021 - 7:17

ChPk3r Het is niet eens een tekortkoming. Vrouwen moeten dat ook niet zo gaan zien. Dat is juist het probleem. Je houdt zo dat beeld als zou het een tekortkoming zijn juist in stand. Dat is het niet.

Ch0k3r
Ch0k3r11 jun. 2021 - 8:50

@minoes Daarom zet ik het woord ook tussen aanhalingstekens. Want het is idd geen tekortkoming.