Wat is het minimumloon?

theme-icon
Geld
  •  
09-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1326 keer bekeken
  •  
Geld

© Christian Dubovan - Unsplash

‘Het minimumloon moet omhoog’, vindt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de vakbond FNV, in De Nieuws BV. Hoe hoog is het nu?

Om werken de moeite waard te maken, is het wettelijk minimumloon begin 2023 met 10,15 procent verhoogd. Iedereen van 21 jaar en ouder heeft nu, bij een volledige werkweek, recht op 1.934,40 euro bruto per maand. Dit is het totale bedrag voor je er belasting over hebt betaald. In juli 2023 stijgt het wettelijk minimumloon nog eens met 3,13 procent, naar 1.995 euro per maand. Elk half jaar stijgt het loon dat in je contract vermeld staat, door nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Wat valt er onder het minimumloon?
Het wettelijk minimumloon is breder dan het loon dat in je contract vermeld staat. Als je onregelmatige werktijden hebt of bijvoorbeeld in ploegendienst werkt, kan je recht hebben op een toeslag boven op je salaris. Of dat zo is en hoeveel je dan betaald krijgt, staat in je arbeidsvoorwaarden. Deze toeslag valt ook onder het wettelijk minimumloon, net als een bonus voor een goede omzet.

Draai je overuren? Dan moet je werkgever hier ook minstens het minimumloon over uitbetalen. Daarnaast is je werkgever verplicht om vakantietoeslag over je gemaakte overuren te betalen, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt in je arbeidsvoorwaarden.

Vakantiegeld, winstuitkeringen, reiskosten en eindejaarsuitkeringen vallen niet onder het minimumloon. Dat krijg je dus nog extra uitbetaald. Over de uitbetaling van fooien bestaan geen wettelijke regels, maar ze tellen wel mee binnen het wettelijk minimumloon. Daarnaast moet je ontvangen fooien vermelden bij je belastingaangifte.

Wat verdien ik bruto per uur?
Per maand heeft iedereen van 21 jaar of ouder recht op minimaal 1.934,40 euro bruto, bij een volledige werkweek. Hoelang je werkweek duurt, is afhankelijk van de sector waarin je werkt en eventuele arbeidsvoorwaarden. Zo is een volledige werkweek in de supermarkt 40 uur per week, terwijl dat in de horeca 38 uur is. Iemand van 21 jaar of ouder die 36 uur per week werkt, krijgt een bruto uurloon van 12,79 euro. Bij een 38-urige werkweek is dat 12,12 euro per uur. Met een 40-urige werkweek verdient iemand 11,51 euro per uur.

De FNV pleit al twee jaar voor een minimumloon van 14 euro per uur, ongeacht branche. ‘Er is gewoon aantoonbaar financiële ruimte, in al die sectoren, om de lonen te verhogen’, vertelt Boufangacha in De Nieuws BV. ‘Ik kan me niet voorstellen dat een werkgever ook niet vindt dat zijn mensen, die hart hebben voor de zaak, goed moeten kunnen rondkomen en het eind van de maand met vertrouwen tegemoet moeten kunnen zien.’

Wat houd ik netto over?
Hoeveel je netto overhoudt, is afhankelijk van de hoogte van de loonheffing. Hier vallen onder andere verzekeringspremies - zoals de AOW, dat de komende jaren meestijgt met het minimumloon – onder. Ook wordt er loonbelasting ingehouden door je werkgever. De loonheffing betaalt je werkgever aan de Belastingdienst, zodat jij dat niet hoeft te doen.

De inkomstenbelasting, over inkomen uit werk en woning, betaal je wel zelf. Als je inkomen uit werk en woning minder is dan 73.031 euro per jaar, dan betaal je daar in 2023 36,93 procent belasting over. Is dit hoger dan 73.031 euro per jaar, dan betaal je 49,5 procent belasting. Het kan daarentegen ook zijn dat je een deel terugkrijgt. Hoeveel je moet betalen of terugkrijgt, hangt af van je inkomsten en vermogen, aftrekbare kosten, schulden en heffingskorting.

Wat als ik te weinig verdien?
Als je wordt onderbetaald, dan kan je je werkgever hierop aanspreken. Die is dan verplicht om je loon te verhogen en achterstallig salaris uit te betalen. Dit kan je tot vijf jaar, vanaf de dag dat je hier recht op had, opeisen. Betaalt je werkgever niet? Dan kan je terecht bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zij kunnen je werkgever direct een boete geven, als die inderdaad minder dan het minimumloon betaalt. Betaalt je werkgever deze boete niet binnen vier weken? Dan moet die een dwangsom betalen. Dit kan oplopen tot maximaal 40.000 euro per werknemer die minder dan het minimumloon verdient.

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar