Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Wat gebeurt er als je gepakt wordt met drugs op zak?

8 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
concert-crowd-dancing-1540338
Als je een beetje rondkijkt op een gemiddeld festival, lukt het overduidelijk een heleboel mensen om drugs binnen te smokkelen. Maar wat gebeurt er als je toch gepakt wordt?  
In Nederland zijn festivals onlosmakelijk verbonden met drugs. Noem het gewoonte, noem het traditie, maar één ding is duidelijk: in vergelijking met andere landen is het drugsgebruik in Nederland hoog. Zo meldde Zembla eerder dat in 2015 het xtc-gebruik in Nederland het hoogst is van Europa
Toen Bastiaan Rosman voor een video voor DrugsLab festivalbezoekers ondervroeg over hun drugsgebruik, liep hij verschillende xtc-gebruikers tegen het lijf. Het was hen dus wel gelukt om hun pillen – en soms ook andere harddrugs – langs de beveiliging te sneaken.
Maar wat gebeurt er als je wél gesnapt wordt door de beveiliging? Met die vraag ging Nellie Benner naar strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss. Zij vertelt dat het in dat geval allereerst een groot verschil maakt of je wordt overgedragen aan de politie. Er zijn namelijk festivals waar de politie ook aanwezig is voor controle op drugs. Voor de politie is het vervolgens van belang hoeveel drugs je bij je hebt. Is het minder dan 0,5 gram harddrugs of 1 pil xtc – justitie noemt dit een gebruikershoeveelheid – dan zal er niet worden vervolgd, maar je krijgt dan wel een aantekening op je strafblad. Softdrugs zoals wiet en hasj hebben voor justitie geen prioriteit, maar formeel zijn ze wel illegaal.
Voor meer dan een gebruikershoeveelheid zal je waarschijnlijk wel vervolgd worden. De hoogte van de straf loopt erg uiteen, maar volgens Zahra gaat het meestal om een geldboete van enkele honderden euro’s of een taakstraf.
In de video hieronder geeft Zahra ook nog enkele tips voor wat je moet doen als je gepakt wordt met drugs.
Festivals lijken de laatste tijd steeds meer de aandacht te krijgen van justitie in hun aanpak van drugscriminaliteit. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat er gekeken moet worden naar het grote aantal festivals in Nederland , in de hoop ook het aantal gebruikers terug te dringen.
Voor De Nieuws BV maakten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde een overzicht van waarom de minister harder wil optreden tegen gebruikers van harddrugs. Bekijk het hieronder.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's