Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Drugsgebruik Nederlandse jeugd hoog vergeleken met Europa

  •  
06-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1787 keer bekeken
  •  
Jongeren op strandfeest Kings of Ace ANP
Jonge Nederlanders gebruiken relatief veel drugs vergeleken met andere Europeanen. In de leeftijdsgroep van 15 tot  34 jaar was het gebruik van xtc (mdma) en amfetamine in 2015 het hoogste in Europa. Wat betreft cocaïne- en cannabisgebruik staat Nederland respectievelijk tweede en zesde op de ranglijst.

Jongeren op strandfeest Kings of Ace ANP
Dat blijk uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving ( EMCDDA ). Voor het eerst zijn daarin landenrapporten opgenomen.
Xtc en amfetamine populair
Gemiddeld 6,6 procent van de mannen en vrouwen van 15 tot 34 gebruikte xtc, fors meer dan nummer twee Ierland. Van de mannen in die leeftijdsgroep was dat zelfs 8,5 procent. Ook in het amfetaminegebruik (ruim drie procent) is het verschil met de nummer twee, Estland, groot. Als het gaat om cocaïnegebruik staat Nederland na het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats.

ZEMBLA besteedde in meerdere uitzendingen waaronder 'Tienerdealers' en 'Knock-out in Brabant' aandacht aan problemen door drugsgebruik onder jongeren.

Bekijk ons dossier 'Drank & drugs'
Muziekfestivals en drugs
In vergelijking met de andere Europese landen, drinken jongeren tot 24 jaar gemiddeld meer alcohol en met name het overmatig drinken ligt een stuk hoger dan het Europees gemiddelde. Het valt het waarnemingscentrum vooral op dat er tijdens muziekfestivals en andere evenementen veel drugs wordt gebruikt in Nederland.

Onder de jonge festivalgangers is vooral cannabis en xtc in trek, maar ook de zogeheten 4-fa wint aan populariteit. 4-fa is ook wel bekend als 4-fluoramfetamine en gebruikers noemen het vaak 4-fluor of 4-FMP. Het lijkt qua chemische structuur erg  op speed. 4-FA komt meestal als poeder, capsule of pil voor en wordt meestal geslikt.

Drugsdoden
Wat betreft het aantal drugsdoden staat Nederland in de middenmoot. In 2015 kwamen in Nederland 197 mensen om het leven door een overdosis. Estland telt relatief de meeste drugsdoden.
In de Europese drugsmarkt wordt jaarlijks minstens 24 miljard euro omgezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.