Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat doet een vakbond voor je?

theme-icon
Werk
  •  
19-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2600 keer bekeken
  •  
pexels-photo-5685766

Steeds minder werknemers zijn lid van een vakbond, terwijl deze veel voor ze zou kunnen betekenen. Yasmin Ait Abderrahman van de FNV-jongerenvakbond Young en United geeft uitleg.

Een vakbond onderhandelt namens werknemers met een werkgever voor een betere cao. Dit heeft twee kanten: een individuele en de collectieve kant. ‘De individuele kant houdt in dat als je problemen ervaart op het werk, dat je dan bijgestaan wordt. De collectieve kant houdt in dat je in je eentje minder kunt bereiken dan met een grote groep. Het is dus belangrijk om te verenigen door bij een vakbond lid te worden’, zegt Yasmin Ait Abderrahman van FNV-vakbond Young en United in het radioprogramma Alledaagse Vragen. Als groep sta je sterker als je verandering wilt afdwingen. ‘Als je werkgever bijvoorbeeld weet dat niet veel werknemers lid zijn van een vakbond, dan zul je niet snel verandering zien. Maar als een groot gedeelte daarentegen wel lid is van een vakbond, dan kun je gezamenlijk meer druk uitoefenen en sta je als werknemer veel sterker in de onderhandeling’, aldus Ait Abderrahman.

Jongeren
Je kunt bij een vakbond terecht voor informatie en advies over werk, de uitbetaling van bijvoorbeeld je uitkering en hulp bij conflicten op het werk. Voornamelijk jongeren denken regelmatig dat ze hier geen recht op hebben, maar dat is niet het geval. Vakbonden denken in mogelijkheden, kansen en oplossingen, volgens Ait Abderrahman: ‘De FNV-jongerenvakbond zet zich in om de sociale en financiële positie van jongeren te verbeteren. Het is ons doel om jongeren te helpen met het onderhandelen over problemen op het werk. Het is ons doel om deze groep te bereiken en te helpen.’

Toekomst
Vakbonden krijgen de laatste tijd veel te maken met vergrijzing, weet Ait Abderrahman. Jongeren kiezen er steeds minder vaak voor om lid te worden: ‘De vakbond heeft zijn jeu een beetje verloren, want ze lopen leeg. Als je als jongere vanuit huis niet leert wat een vakbond is, dan weet je ook niet je weg ernaartoe te vinden.’ Daarnaast schrikken ook de kosten om lid te worden af. Vakbonden proberen dit op te lossen door hun lidmaatschapprijzen voordelig te houden.

Lees meer over dit onderwerp:

Thema's:

theme-icon
Werk

Meer over:

jongeren, baan, ouderen, vakbond, stakingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Nuilert
Nuilert19 sep. 2022 - 12:52

De leegloop heeft volgens mij grotendeels als oorzaak dat de vakbonden lang vooral de belangen van babyboomers behartigd hebben. Als deze boomers duidelijk laten weten bereid zijn offers te brengen voor jongere leden, is het tij misschien te keren.