Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom worden dieren in extreme hitte vervoerd?!

24-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1208 keer bekeken
  •  
Beelden van oververhitte varkens in vrachtwagens

Beelden van oververhitte varkens in vrachtwagens

© Zembla/Lesly Moffat

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het afgelopen week hartstikke heet was. Niet alleen voor ons, maar ook voor dieren. Toch ging het vervoer van varkens gewoon door. 

Zembla heeft afgelopen week een video ontvangen van een vrachtwagens vol met oververhitte varkens bij Boxtel en Apeldoorn. Volgens dierenarts Kees Scheepens, die bij de opnames aanwezig was, lijden de dieren aan extreme hittestress. Dat blijkt onder andere uit hun ademhalingsfrequentie, die extreem hoog was. Namelijk honderdtachtig (!) ademhalingen per minuut, waar dat er normaal zo'n dertig zijn. 'Ik ben woedend', aldus Scheepens.

De dieren zaten in drie vrachtwagens van veevervoerbedrijf Voss. De eigenaar, die anoniem wil blijven, laat weten dat de chauffeurs meer dan 2,5 uur buiten het terrein van slachterij Vion moesten wachten voordat de dieren konden worden gelost. Een 'ongewenste' situatie, volgens de woordvoerder van Vion. Maar verantwoordelijk voor de situatie neemt Vion niet. 'Het zijn niet onze chauffeurs. Wij zijn een groot bedrijf en hebben met veel verschillende vervoerders te maken.' De planning van het varkensvervoer komt bij Vion heel precies, omdat ze over weinig 'plekken waar chauffeurs kunnen wachten' beschikken. De slachterij in Boxtel heeft maar negen overdekte parkeerplaatsen. 'Daar staan ventilatoren en het wegdek wordt nat gehouden voor verkoeling.' Op de dag dat deze beelden gemaakt werden waren deze plekken bezet. Vion: 'Als vervoerders te vroeg komen, vragen we ze te wachten. Als dat te lang duurt, dan kan de temperatuur oplopen.' Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is 'een goede planning en afstemming tussen de verschillende schakels in de keten (veehouders, transporteurs en slachterijen) tijdens warme dagen van extra groot belang om hittestress tijdens transport zo veel mogelijk te voorkomen'.

Bekijk hieronder de beelden van de varkens, gemaakt door Lesley Moffat, de directeur van Eyes on Animals. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

Het vervoeren van dieren bij extreem hoge temperaturen is niet alleen zielig, het is ook nog eens verboden in Nederland. Het is namelijk niet toegestaan om dieren te 'vervoeren of laten vervoeren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent'. Maar wanneer is het dan te warm? Ook daar is sinds 2 juli 2020 een duidelijke regel voor: bij een buitentemperatuur van 35 graden of meer mogen geen veetransporten plaatsvinden. Voor lange transporten geldt de grens van 30 graden. 

Er is een motie (ingediend door Partij voor de Dieren-Kamerlid Leonie Vestering) aangenomen door de Tweede Kamer die oproept tot een verbod op veetransport bij een temperatuur van boven de dertig graden. Deze beleidsregel is vooralsnog niet doorgevoerd. Om die reden heeft Vestering deze week opnieuw Kamervragen gesteld.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt de beelden 'naar om te zien' en zegt er een melding van te hebben gemaakt. Ze voegen daaraan toe: 'Als wij dit ter plekke zien, dan kunnen we optreden. Achteraf is dit moeilijk, omdat we moeten kunnen aantonen waar de beelden zijn gemaakt, wanneer de beelden zijn gemaakt en waar de varkens vandaan komen. Wij raden daarom iedereen aan om meteen bij de NVWA een telefonische melding te maken als je denkt dat er sprake kan zijn van hittestress. Dan kunnen onze inspecteurs ter plaatse komen om te kijken wat er aan de hand is. We hebben extra capaciteit van inspecteurs ingezet, omdat dierenwelzijn bij ons voorop staat.'

Ook de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt het 'nare beelden om te zien' en benadrukt dat veehouders verplicht zijn om op warme dagen te letten op dierenwelzijn. 

Meer lezen?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.