Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

Moeten Nederlanders ook een klimaatzaak tegen de luchtvaart aanspannen?

5 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
oskar-kadaksoo-DDBDkz0p918-unsplash
Een Britse rechter heeft donderdag een streep gezet door uitbreidingsplannen van London Heathrow. Een zaak die werd aangespannen door milieuorganisaties en bewoners van de stad. 

Er wordt per jaar zo’n 4,8 miljard liter kerosine getankt en dat is goed voor een uitstoot van 13,6 megaton CO2, meldt Joop in juli vorig jaar. Dat staat gelijk aan 17 miljoen keer op en neer naar Bali. En dat heeft zo zijn effect op ons klimaat. Een vakantie voor twee personen naar Bali staat bijvoorbeeld gelijk aan 8000 kg CO2-uitstoot. En sterker nog: als de luchtvaart een land zou zijn, zou het in de top tien komen van meest vervuilende landen ter wereld. Om die reis naar Bali te compenseren moet je samen ruim acht jaar lang vegetarisch eten. En toch blijven luchthavens maar uitbreiden, om zo het aantal vluchten te blijven opschroeven.

Protestival Schiphol
In december is door een grote groep klimaatactivisten al gedemonstreerd op het plein voor Schiphol Plaza. Omdat 'grote vervuiler Schiphol ruim baan krijgt om door te groeien en nóg meer te vervuilen, terwijl wij midden in een klimaatcrisis zitten'. Het doel van deze actie van Greenpeace was om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Ze willen dat Schiphol verantwoordelijkheid neemt door minder vluchten te plannen, korteafstandsvluchten te vervangen door treinen, de opening van Lelystad Airport te stoppen, en een eerlijke prijs voor vliegen te berekenen, zo meldt Vroege Vogels eind vorig jaar.
ad4c1a5a-882d-45e4-8c1f-1b99c3dcfb01

Protestival Greenpeace op Schiphol

© Greenpeace

Adviescommissie
De luchtvaart moet aan banden worden gelegd. Dat vindt ook adviescommissie-Remkes, meldt Joop begin dit jaar. Deze stelt dat de luchtvaartsector niet verder kan groeien als ze de stikstofuitstoot niet terugdringt. Daarmee komt de uitbreiding van Lelystad Airport op losse schroeven te staan. Toch laat Remkes nog steeds ruimte voor Schiphol om uit te breiden. Bijvoorbeeld wanneer ze overgaan tot elektrisch taxiën of het inzetten van meer elektrische bussen.

'Lelystad Airport blijft een luchtkasteel'
En daar zijn Natuur & Milieu, Greenpeace en de Noord-Hollandse Natuur- en Milieufederatie niet blij mee. ‘Een pas op de plaats is nu geboden. De onzinnige groeiplannen in de luchtvaart waren al een ramp voor het klimaat en omwonenden, maar na dit advies is het helemaal duidelijk dat die groeiplannen doorzetten echt niet kan. Lelystad Airport is en blijft dan ook een luchtkasteel.’
1 procent
Volgens de commissie-Remkes, die het kabinet adviseert over het terugdringen van de stikstofuitstoot, is de luchtvaart verantwoordelijk voor ongeveer 1 procent van de stikstofdepositie in Nederland. Desondanks is ingrijpen noodzakelijk.

Klimaatakkoord is bindend
Het Brits beroepshof laat nu zien dat ingrijpen kan. ‘Dit heeft wereldwijde gevolgen’, aldus Margaretha Wewerinke-Singh, specialist internationaal klimaatrecht aan de Universiteit Leiden. ‘Voor het eerst heeft een rechtbank bevestigd dat de temperatuurdoelstelling uit het Klimaatakkoord van Parijs bindend is’, zo meldt Joop.

Meer over dit onderwerp