Vroege Vogels

Protestival Greenpeace op Schiphol

  •  
16-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Greenpeace Schiphol

Protestival Greenpeace op Schiphol

© Greenpeace

Zondag is het protest van Greenpeace op Schiphol rustig verlopen. Op het plein voor Schiphol Plaza kwamen activisten bijeen voor een Protestival. Greenpeace komt bijeen omdat “grote vervuiler Schiphol ruim baan krijgt om door te groeien en nóg meer te vervuilen, terwijl wij midden in een klimaatcrisis zitten”.

Zaterdag liep het protest uit de hand nadat activisten van Greenpeace zich op Schiphol Plaza hadden verzameld. De luchthaven en de burgemeester van Haarlemmermeer hadden hier geen toestemming voor gegeven. Nadat de demonstranten na een oproep weigerden te vertrekken, greep de marechaussee in. De actievoerders werden één voor één naar buiten gevoerd. Daarbij werden 25 arrestaties verricht. Alle actievoerders werden in de loop van zaterdagavond weer vrijgelaten.

Greenpeace, dat zaterdag niet blij was met de harde aanpak door de marechaussee, had opgeroepen om zondag niet meer bij Schiphol Plaza naar binnen te gaan. Iedereen hield zich daaraan. De activisten luisterden zondag onder meer naar muziek en toespraken. Greenpeace had ook Schiphol-baas Dick Benschop gevraagd langs te komen omdat de organisatie hem een kunstwerk wilde aanbieden. Maar Benschop liet zich niet zien.

Het doel van de actie van Greenpeace was om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Ze willen dat Schiphol verantwoordelijkheid neemt door minder vluchten te plannen, korte afstandsvluchten vervangen door treinen, de opening van vliegveld Lelystad te stoppen en een eerlijke prijs voor vliegen te berekenen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.