Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom kiezen steeds meer vrouwen voor natuurlijke anticonceptie­methoden?

theme-icon
Lijf
  •  
26-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2659 keer bekeken
  •  
Anticonceptie

© Pixabay

De anticonceptiepil, een spiraal of hormoonpleister: er zijn verschillende manieren om je te behoeden tegen een zwangerschap. Toch kiezen steeds meer vrouwen* voor een hormoonvrij en natuurlijk anticonceptiemiddel. Maar dat kan gevolgen hebben als je deze niet op de juiste manier gebruikt.

‘Al vanaf mijn twintigste stortte ik om de twee jaar mentaal in. En dan moest ik weer in therapie. Na twaalf jaar wilde ik proberen te stoppen met de pil, omdat ik last had van migraines en hoorde dat dat misschien ook daardoor zou kunnen komen. Na drie maanden was die migraine weg, maar ik merkte heel veel meer. Ik ben me zoveel beter gaan voelen en volgens mij lag het aan de pil. Mijn leven heeft nog steeds ups en downs maar ik voel me gewoon zoveel meer wakker.’

Het is een van de verhalen uit de documentaire Hormonaal. Haast iedereen met een baarmoeder moet op een gegeven moment over een vorm van anticonceptie nadenken. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen onder de 25 gebruikt dan ook hormonen. Dat er een verband is tussen hoe je je voelt en hormonen, dat is bewezen. Maar hoe het nu precies werkt en welke rol synthetische hormonen daarin spelen, is nog onduidelijk.

Toch is deze onduidelijkheid voor veel jonge mensen genoeg reden om online hun (vaak negatieve) ervaring met anticonceptie en de pil te delen. Zo ook tiktokker @semnoah. ‘Geen migraine meer, een hoger libido, geen menstruatiepijn en een minder heftige menstruatie’, luidt de tekst in haar video. Ze noemt het één van de ‘vele voordelen als je stopt met de hormonale anticonceptiepil’. De video heeft meer dan 500.000 weergaven.

Goede informatie over anticonceptie schiet tekort, volgens Patricia Dijkema, eigenaar van Daysy Nederland (retailer van een temperatuurmeter om je menstruatiecyclus in kaart te brengen), en apotheker Nicole Hunfeld. ‘Het is lastig om de juiste informatie te vinden. Als het dan toch onverhoopt misgaat en je meer informatie wilt, ben je aangewezen op de bijsluiter. Naast dat deze erg lang is, bevat het ook geen toegankelijke informatie’, vertelt Hunfeld in de Nieuws BV. Het is duidelijk dat er dringend behoefte is aan verbetering in de informatievoorziening rond anticonceptie.

Wat is het gevolg?
En dus maken jonge mensen die zelf. Video’s onder de hashtag #hormonaleanticonceptie circuleren al langere tijd op TikTok. Een deel is daarom overgegaan op minder betrouwbare methoden zoals de kalendermethode (Eve, Flo, Period Tracker), blijkt uit onderzoek van Rutgers. Dit blijkt alleen niet altijd even goed te werken: uit rondgang bij abortusklinieken blijkt dat steeds meer jonge vrouwen zich melden bij een abortuskliniek met een ongeplande zwangerschap, omdat ze natuurlijke anticonceptiemethoden onjuist gebruiken. Ondanks dat de helft van de Nederlanders ooit in diens leven menstrueert, weten we te weinig over goede anticonceptie en is het voor veel vrouwen* een lange zoektocht naar anticonceptie die voor hen werkt. Slechts veertig procent van de vrouwen vindt dat ze goed geïnformeerd zijn over anticonceptie.

Welke anticonceptiemethoden zijn er?
Ook apotheker Nicole Hunfeld ziet dat. ‘Er is zoveel meer dan één anticonceptiepil’, legt ze uit. ‘Op sociale media zie je veel informatie voorbijkomen over bijwerkingen van de pil, zoals depressiviteit. Natuurlijk kun je last krijgen van deze en andere bijwerkingen, en een groep vrouwen krijgt inderdaad last van neerslachtige klachten.’ Toch hoeft dat niet te betekenen dat iedereen daar last van krijgt. ‘Het is best wel afhankelijk per persoon. Bovendien verdwijnen de meeste bijwerkingen na drie tot zes maanden’, vertelt Emma Wortelboer eerder in Emma’s peepshow. Daarom zijn er ‘wel twaalf verschillende soorten pillen en diverse andere methoden’, aldus Hunfeld. De prikpil, de pleister, een staafje en een spiraaltje. ‘Kies de methode die bij jou past, in overleg met je huisarts’, adviseert ze.

2Doc: Hormonaal, vanavond om 23.20 op NPO3.

*Vrouwen en personen met een baarmoeder

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Lijf
   theme-icon
Seks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.