Totale maansverduistering - tips om deze te zien

25-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
90402.w1000.r1000-563.1adc15c
Vroege Vogels  tipt: Op vrijdagavond 27 juli is er een mooie totale maansverduistering te zien. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat we in ons land maar om de paar jaar kunnen aanschouwen.  Govert Schilling legt uit waarom de maan dan een een rode gloed krijgt.
In 1972 viel Schilling definitief voor de sterrenkunde toen hij voor het eerst door een telescoop keek als jongetje. Zijn fascinatie voor de sterrenkunde begon als hobby en nu is hij wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde.
Een totale maansverduistering is betrekkelijk zeldzaam, gemiddeld eens in de paar jaar. Schilling beschrijft een maansverduistering als 'de krenten in de pap voor een sterrenkundigen' en zal er zijn agenda voor vrijmaken. Het natuurverschijnsel duurt een paar uur waardoor de kans groot is dat je het te zien krijgt, zelfs als het wisselend bewolkt is.

Rode gloed van de maan

Voor een totale maansverduistering moet er een volle maan zijn, een maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een sfeervolle donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt dan ook wel bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht gefilterd door de dampkring schijnt. Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan waardoor wij het kunnen zien. Net als bij een zonsondergang maakt het licht een langere weg door de dampkring. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien het licht en behalve het rode licht (dat de grootste golflengte heeft en moeilijk te verstrooien is) komt er nog doorheen.
Als extraatje is aanstaande vrijdag onder de verduisterende maand de rode planeet Mars te zien. Deze doet denken aan een heldere oranjerode ster. Normaal valt deze planeet weg in het licht van de maan, maar tijdens de verduistering zal ook deze planeet oranjerood oplichten.

Tips om de maansverduistering te zien:

  • Ga om 21:20 klaarzitten 
  • Draai je stoel naar het zuidoosten
  • Zorg dat je vrij zicht op de horizon hebt
  • Rode maan komt 21.30 op in het zuidoosten
  • Einde van de rode gloed is 23.13
  • Om 00.30 kan je weer naar bed
  • En vooraf duimen dat er geen bewolking is!
Dit natuurverschijnsel gaat vast weer mooie plaatjes op leveren. Mocht je een foto maken, upload deze op onze  Fotopagina  zodat onze bezoekers er van kunnen genieten.

Maansversduistering in een schema

Vanuit Nederland en België is het begin van de eclips niet waarneembaar (de maan komt pas rond 21.30 uur op), maar de totale fase en het einde van de verduistering zijn wel goed te zien.
1: Begin bijschaduwverduistering (19.15 uur)
2: Begin gedeeltelijke verduistering (20.24 uur)
3: Begin totale verduistering (21.30 uur) - Maan komt op in het zuidoosten
4: Maximum (22.22 uur)
5: Einde totale verduistering (23.13 uur)
6: Einde gedeeltelijke verduistering (00.19 uur)
7: Einde bijschaduwverduistering (01.29 uur)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!