Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het leerproces van jonge vogels

  •  
12-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2141 keer bekeken
  •  
koolmees jong

© DiemerparkVrienden

Je hebt ze mogelijk al gezien; koddige, nog wat onhandige, jonge vogels. Voor deze dieren is dit een kwetsbare periode; ze kunnen nog niet helemaal goed vliegen en schatten gevaar nog niet goed in. Ze moeten nog een hoop leren. Peter de Vries, onderzoeker bij het NIOO-KNAW, vertelt wat jonge vogels moeten leren en wat de rol van hun ouders daarbij is.

Koolmees vroeg op eigen benen

Als je goed oplet zie je ze af en toe; groepjes met jonge koolmezen. Deze koolmezen hebben nog niet zo’n felgele borst als hun ouders, maar al wel de kenmerkende tekening. Pa en ma koolmees zijn vaak in de buurt en druk in de weer met hun jongen. Naast dat de oudervogels ze nog voeren, leren ze hun jongen ook wat gevaarlijk is en waar je eten kunt vinden. Na twee weken is het echter aan de jonge koolmezen om op eigen benen te staan. Dat de koolmezen na twee weken nog niet alles geleerd hebben blijkt wel uit hun sterftecijfers; 60% wordt niet ouder dan 10 weken.

Ganzen op trek met ouders

Bij ganzen gaat het anders. Ganzen leggen minder eieren dan mezen, maar schenken ook meer aandacht aan hun pullen. Jonge ganzen blijven tot tien maanden bij hun ouders, vliegen mee naar de overwinteringsgebieden en leren zo direct de trekroutes. Mocht je in de winter een grote groep ganzen tegenkomen, let dan eens goed op de kleine groepen die je binnen zo’n groep ziet; vaak zijn dit twee ouders met twee of drie jongen.

brandgans

© Fotograaf: ekster

Vliegen en zingen 

Andere dingen leren vogels voornamelijk zichzelf aan. Zo is vliegen vaak gewoon een kwestie van oefenen. Regelmatig worden de vliegspieren alvast getraind op het nest, zoals op het moment mooi te zien bij de jonge zeearenden bij Beleef de Lente. Ook zingen wordt soms flink geoefend, bijvoorbeeld door zwartkoppen en struikrietzanger. Vogelaars noemen deze oefeningen ‘plastic songs’.

Hou je kat binnen

Mocht je jonge vogels tegenkomen, laat ze dan vooral met rust. Ook al lijken ze alleen, de ouders zijn vaak dicht in de buurt. Bevinden ze zich op een gevaarlijke plek, dan kun je ze voorzichtig verplaatsen. Laat vooral katten binnen deze periode; de naïeve jonge vogels vormen makkelijke prooien.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.