Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Kijk vanavond naar de maansverduistering!

27 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuut
maansverduisering
De langste maansverduistering van deze eeuw is vrijdagavond (27 juli) goed waar te nemen vanwege het heldere weer dat is voorspeld. Meerdere sterrenwachten in Nederland organiseren speciale avonden om samen naar de verduistering te kijken, maar je kunt ook gewoon zelf klaar gaan zitten.
Goede plekken om naar de maansverduistering te kijken zijn plekken waar je vrij uitzicht op de horizon hebt, zoals op het strand. Vanavond moet je klaar gaan zitten om 21.33 uur. Het hele spektakel duurt maar liefst tot 23.14 uur als de eclips eindigt. Daarmee wordt het de langste totale maansverduistering van deze eeuw. Als je niet in de gelegenheid bent om om 21.33 uur klaar te zitten dan is er nog geen reden tot paniek; het hoogtepunt van de maansverduistering is om 22.22 uur.
lunar eclips
Een bloedmaan én een totale maansverduistering zullen vrijdagavond zichtbaar zijn voor iedereen op het oostelijk halfrond, waaronder Europa, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In januari was op een groot deel van de wereld een blauwe superbloedmaan te zien (in Nederland was alleen de blauwe supermaan te zien, maar geen verduistering of bloedmaan). 
De laatste keer dat er een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015. 
Sfeerbeeld BNNVARA programma's