Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor vrijheid, vooruitgang en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

Remy Bonjasky over boksgevecht van het jaar

1 dec 2018
  •  
leestijd 3 minuten
boxinterview_thumb
Foto: Showtime
Het is vanavond Fight Night! Twee zwaargewichten van wereldniveau nemen het tegen elkaar op in de boksring: de Amerikaan Deontay ‘The Bronze Bomber’ Wilder versus de Tyson ‘Gipsy King’ Fury. Dit is een partij die de boeken ingaat. Ten eerste zijn beide vechters ongeslagen in hun respectievelijke profcarrières. Daarnaast is dit een absolute clash tussen nationaliteiten. Fury heeft een Ierse Travellers-achtergrond, Wilder is Amerikaan. Ook wordt er goed heen en weer geslingerd met scheldkanonnades.
Ik zou zelf uiteen kunnen zetten hoe ik denk en hoop dat alles verloopt, maar hoeveel wijzer word je daar echt van? Tijdens bokstraining word ik regelmatig in elkaar gepompt, als consequentie van (onder andere) mijn gebrek aan tactisch inzicht. Daarom bel ik even met voormalig wereldkampioen kickboksen Remy ‘The Flying Gentleman’ Bonjasky en vraag ik hem vanuit zijn vakantiebestemming toelichting te geven op de naderende bokswedstrijd.
Foto: Bonjasky Academy

Remy, wat vind je van de match-up?
“Ik vind het een heftige zwaargewicht-pot, in verband met het verschil in de manier van vechten van beiden. Als je kijkt naar de vechtstijl van Deontay Wilder, lijkt het alsof hij boos is op iedereen. Hij slaat met zo ontzettend veel kwaadaardige intentie. Die jongen wilt ze echt kapot maken, allemaal. Zijn stijl is niet netjes. Hij is echt aan het slopen, bijna alsof hij net uit een bar komt, maar het werkt voor hem.”
“Daartegenover heb je dan Tyson Fury. Hij is ook geen nette bokser. In mijn ogen is hij een zuiplap die het fantastisch doet in de boksring. Ook hij is onorthodox, qua stijl. Lekker zeuren, beetje irriteren, maar hij is snel. Fury is reusachtig, maar de armen van Wilder zijn dusdanig lang dat ze de grond bijna raken als hij gewoon stilstaat. Het lijkt wel alsof ze uitschuifbaar zijn. Maar goed, daarnaast maken ze elkaar ook continu uit voor rotte vis .”

Ja, in de persconferenties loopt het absoluut uit de hand. Is dat marketing, of menen ze het?

“Soms is het marketing, maar er zit hier wel degelijk een stukje gemeend sentiment. Met veel vechters merk je wanneer er een brug te ver wordt gegaan. Dat zag je ook bij de afgelopen MMA-krachtmeting van Conor McGregor. Na het gevecht ging het verkeerd. Als deze wedstrijd zelf respectvol verloopt, dan kunnen ze in theorie dezelfde avond nog een biertje met elkaar drinken. Toch heb ik het gevoel dat het zomaar eens in de ring uit de hand kan lopen. Het is een beladen wedstrijd.”

Hoe denk je dat de wedstrijd verloopt?

“Ik hoop in ieder geval dat Deontay Wilder zich niet gek laat maken door zijn emoties. Dan put hij zichzelf uit voor de vijfde ronde. Wilder heeft niet erg veel lange wedstrijden gebokst. Het feit dat hij 39 van zijn 40 overwinningen heeft behaald door middel van een knockout zegt al genoeg. Hij komt niet om te spelen, maar hij doet er goed aan zijn kruit niet te snel te verschieten. Tyson Fury heeft meer ervaring met lange gevechten. Fury kan ‘m blijven zieken, klieren en pesten. Dat hebben we ‘m eerder zien doen.”

Oké, maar wie gaat ‘m dan pakken?

“Ik vind het lastig om een harde voorspelling te doen. Als niet-kenner wil je eigenlijk dat Wilder wint, want dat is vuurwerk. Dan is het een spectaculaire wedstrijd waarin hard wordt gebeukt. Na een ronde of drie à vier eindigt de boel dan met een knockout. Als het de lange afstand ingaat, dan geef ik Fury een goede kans. Mits het hem lukt die eerste paar rondes alle mokerslagen te ontwijken natuurlijk, want daar word je echt niet goed van. Ze hebben in ieder geval allebei het show-element: Wilder met zijn ‘alles-moet-kapot’-stijl en Fury met zijn lage dekking en het teasen en lelijk doen. Maar als ik het mag zeggen…"

Zeg het, Remy

“Ik hoop dat het Wilder wordt. Ik wil vuurwerk in de ring. Daarnaast vind ik Tyson Fury met zijn alcohol en drugsgebruik geen goed gezicht voor de sport. Een vechter moet er altijd strak uitzien. Altijd.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp