PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

•
leestijd 3 minuten
  •
Chris Vos
Vrijdagmiddag kwamen alle Olympische medaillewinnaars op de borrel bij koning Willem-Alexander en koningin Maxima op paleis Noordeinde. Aan het bezoek aan de koning en koningin ging een feestelijk programma vooraf, bedoeld voor alle sporters, coaches en begeleiders. De groep werd ontvangen in de Grote Kerk in Den Haag en toegesproken door vicepremier Hugo de Jonge en minister van Sport Bruno Bruins.
Behalve de huldiging staat er voor een aantal atleten nog meer op het programma , want vrijdagavond schuift het Paralympisch snowboardkoppel Chris Vos en Lisa Bunschoten aan bij ons aan tafel, samen met schaatser Kjeld Nuis , die goud won op de 1.000 en de 1.500 meter op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.
Snowboarder Chris Vos (19) won zilver op het onderdeel snowboardcross, waar hij zeer blij mee was. "Ik wilde natuurlijk die gouden medaille pakken, en ik wilde het op een andere manier tot het laatste eind uitvechten, maar ik heb een fucking zilveren medaille!"
Zijn vriendin Lisa Bunschoten (22) won een zilveren en een bronzen medaille in Zuid-Korea. Bunschoten deed dat op de onderdelen snowboardcross (zilver) en op de banked slalom (brons).
In de finale op dat eerste onderdeel nam de 22-jarige belofte het op in de finale tegen de Paralympisch kampioen van 2014  Bibian Mentel . Het werd een spectaculaire eindstrijd , waarin de oude rot uiteindelijk aan het langste eind trok en dus het goud pakte. Absoluut geen schande voor Bunschoten, tegen zo'n groot kampioen.

Recordaantal medailles

De equipe van Esther Vergeer won op deze editie van de Paralympische Winterspelen een recordaantal medailles voor ons land. In totaal werden er 3 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen plak veroverd. Een nieuw vaderlands record, want nog nooit wist het Nederlandse team zo veel medailles te veroveren op de Paralympische Winterspelen. Daarmee eindigde Nederland op de tiende plaats van de medaillespiegel.
De Nederlandse gouden plakken werden in de wacht gesleept door snowboarder Bibian Mentel (2x) en de 18-jarige  zitskiër Jeroen Kampschreur, die ook de vlag mocht dragen tijdens de sluitingsceremonie. Het is de derde keer dat Nederland vertegenwoordigd wordt op de Paralympische Winterspelen. De Verenigde Staten eindigde op de eerste plaats met twaalf gouden, vijftien zilveren en acht bronzen medailles.
Op de Winterspelen was de Nederlandse ploeg zeer dominant. We wonnen daar in totaal 20 maal eremetaal: 7 x goud, 6 x zilver en 6 x brons. Dat waren overigens allemaal schaatsmedailles.
Nuis en Mentel tijdens huldiging
(Bibian Mentel en Kjeld Nuis, vrijdagmiddag tijdens de huldiging in de Grote Kerk in Den Haag)

Twaalfde editie

We worden als land steeds succesvoller op de Winterspelen. Het aantal Nederlanders dat meedoet is de afgelopen edities steeds gestegen. Marjorie van de Bunt was in 1994 de eerste en tot aan de Paralympische Winterspelen van 2014 de enige Nederlandse die een medaille won. In Vancouver (2010) was er één Nederlandse atleet, maar wonnen we geen medailles. Vier jaar later in Sotsji deden er al zeven atleten mee en wonnen we één medaille (goud voor Mentel). En nu in Pyeongchang won ons land met negen atleten het mooie aantal van zeven medailles.
Op de Olympische Winterspelen boekt Nederland al jarenlang grote successen, met name op de ijsbaan. In Pyeongchang won de Nederlandse ploeg maar liefst 20 medailles en ook nu waren het allemaal schaatsplakken.

Van Zweden tot Peking

De eerste editie van de Paralympische Winterspelen werd georganiseerd in 1976 in Zweden. Daarna volgden nog 11 edities. Ook in Noorwegen, Oostenrijk (2x), Japan, Turijn, Frankrijk, de VS en Rusland is het toernooi georganiseerd. De komende editie, in 2022, wordt georganiseerd in de Chinese hoofdstad Peking, uiteraard ook de plek van de Olympische Winterspelen.

'Ik beweeg'

Tot slot nog een weetje: in tegenstelling tot de Olympische Zomer- en Winterspelen, kennen de Paralympische zomer- en wintervariant een ander logo dan de befaamde vijf Olympische ringen. Het logo van de Paralympics heeft drie vormen die in het Latijn 'Ik beweeg' betekenen.