NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Rapper Gotu Jim wil de Top 2000 hervormen

5 dec 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Gotu header 3
Foto's door Merel Hogerheijde
De Top 2000 is niet weg te denken uit het eindejaars-mediapalet. Sinds 1999 wordt democratisch bepaald welke 2000 nummers het populairst zijn. Bohemian Rhapsody van Queen eindigde al 15 keer op nummer één. Student en rapper Gotu Jim, getekend bij Faberyayo’s nieuwe label Burning Fik, wil een eind maken aan deze hegemonie. Hij startte daarom de #fokqueen campagne. Een poging om Queen van de troon te stoten en zijn eigen tune Tweede Klas Shit op nummer één te krijgen.
We zochten Jim op bij de UvA-campus in Amsterdam voor een stukje duiding.
BNNVARA: Wat is het idee achter #fokqueen?
Jim: De Top 2000 moet worden overgenomen door de nieuwe generatie. Queen heeft lang genoeg op nummer één gestaan. #fokqueen gaat trouwens niet alleen om Queen, het gaat om een hele groep die eruit moet. Het slaat net zo goed op Hotel California van Eagles en op Stairway to Heaven . Daarnaast, besef hoe grappig het ook is als die oude mensen in het Top 2000 Café om half twaalf bij het laatste biertje ineens ‘ik word wakker, heb weer kankerveel geblowd’, horen. 
Vind je de top 2000 achterhaald?
Het hele concept ‘Top 2000’ is oud. Waarom zou je elk jaar opnieuw de grootste hits aller tijden uitbrengen? De inhoud moet worden aangepast. Er zit geen spanning in. De lijst wordt online bekend gemaakt voordat het wordt uitgezonden, dus je weet van tevoren al wie erin staan. Elk jaar bouwen ze dan weer dezelfde spanning op. Alsof je dezelfde grap opnieuw opvoert: ‘Oh, wat is de clou? Het is toch weer Queen! Yes!’ Je zou het kunnen beschrijven als showwrestling. En iedereen doet alsof het spannend is.
Je ziet soms wel tegengeluiden. Vorige keer was er een actie om de Pokémon titelsong erin te krijgen. Maar het gaat niet alleen om mensen erin stemmen, het gaat ook om mensen eruit stemmen. Ik vraag me af hoeveel mensen er sowieso naar luisteren, momenteel. Volgens mij vindt iedereen het vrij zuur. Het lijkt puur een traditie. 
Gotu Queen
Oké, wat is dan je alternatief, qua muziek?
Mijn nummer Tweede Klas Shit moet natuurlijk op één. En waar zijn de hiphop klassiekers? Ik vind dat Soulja Boy op twee moet. Mag eigenlijk ook wel op één, trouwens. Crank That . Dat zou legendarisch zijn.
En verder?
Nummer drie moet Waterfalls van TLC zijn. Een klassieker. In ieder geval ook hier geen Queen. Het is klaar nu, Freddie. Het schijnt trouwens ook dat ik hoger kan zingen dan dat hij kan, dat hoorde ik laatst. Op nummer vier komen alle platen van André Hazes. Op 5 staan de Migos met Versace , zonder Drake.
Bedankt Jim. Nog een laatste ding. Hoe sta jij ervoor, in de peilingen?
Ik hoorde dat je er niet extreem veel nodig hebt om in de Top 2000 te komen. Het schijnt dat het gaat om twee- tot driehonderd, al vertelde iemand anders me dat je meer dan tweeduizend stemmen nodig hebt.Ik ga nog wel even aanpoten. Ik krijg veel berichten van mensen die op me hebben gestemd, ook van mensen die ik niet ken. Maar goed, als het allemaal niet lukt heb ik wel de basis gelegd voor volgend jaar. Het is tijd voor Freddie om zijn spullen te pakken. Ga maar lekker zitten op plaats 27.
Gotu Broken
Lees ook ons interview met San Holo, de Nederlandse producer en gitarist stond al twee keer op Coachella en is momenteel de wereld aan het veroveren. 

Meer over:

, , ,