Joop

Zangeres Lakshmi hekelt seksistische vooroordelen Ronald Molendijk

  •  
27-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35214320432_9131660220_z
House-DJ Ronald Molendijk beweerde op Eerste Kerstdag in RTL Boulevard dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de Top 2000 omdat ze minder goede muziek maken dan mannen. Vrouwen zouden zich niet op hun gemak voelen in de studio en niet de ‘lange adem’ hebben die nodig is om het te maken in de muziekindustrie, aldus de DJ, die daarmee aansluit in een lange rij oudere mannelijke DJ’s die zonder gêne seksistische vooroordelen als feit verkopen. De Haarlemse zangeres Lakshmi reageerde in een open brief op Instagram op de uitspraken van Molendijk:
"Ik weet dat je als vrouw in de muziekindustrie harder moet werken om dezelfde plek te krijgen als een mannelijke artiest. Ik dacht dat het kwam door ongelijke kansen, vooroordelen, maatschappelijke verwachtingen. Maar gisteren heb je dat allemaal van de baan geveegd en was je conclusie: ’Vrouwen maken gewoon minder snel goede muziek, zijn niet zo kekkie in de studioruimte en hebben niet zo’n lange adem.’ Aha! Dus dát is de oorzaak. Als de meneer die wordt ingehuurd door RTL als muziekdeskundige en voormalig jurylid van Idols dat zegt, dan zal dat wel kloppen, zullen veel mensen denken. Ik zit in een toer van 77 shows en werk achttien uur per dag. Als iemand met een piemel zegt dat iemand zonder piemel minderwaardig is, niet kan doen wat hij in potentie wel kan, niet de aanleg heeft om een succesvolle muzikant te zijn, dan zegt dat vervelende mannetje in mijn hoofd: ’Zie je wel, je zal nooit goed genoeg zijn. Dat vervelende mannetje is niet ontstaan door mijn gedachten, maar door mannen zoals jij."
 
 
Een bericht gedeeld door LAKSHMI (@lakshmimusic) op 26 Dec 2018 om 5:03 (PST)
Cc-foto: Bobo Boom

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 dec. 2018 - 4:20

Ik vind de mannelijke cabaretiers ook stukken beter dan de vrouwen. Ben ik nu seksistisch?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 12:20

Dat kan. Bij schriftelijke "prestaties" kan dat worden onderzocht omdat daar gefingeerde namen kunnen worden gebruikt. Prestaties van "mannen" worden gemiddeld beter beoordeeld dan die van "vrouwen". Bij cabaretiers kan dat niet omdat de sekse bekend is.

Auke2
Auke228 dec. 2018 - 17:02

Ik weet dat het als vrouw zijn voelt alsof je harder moet werken om hetzelfde te bereiken als mannen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 dec. 2018 - 13:04

Als je echt niets kunt ga je plaatjes draaien. DJ's en muziek maken zijn twee verschillende dingen die we ver uit elkaar moeten houden.

2 Reacties
Arne Lucassen
Arne Lucassen28 dec. 2018 - 16:41

Het diskwalificeren van discjockeys op grond van hun vak is net zo dom als wat Ronald Molendijk bij popartiesten op grond van hun sekse doet. Ik volsta met één van de vele mogelijke tegenvoorbeelden die ook jouw ongelijk aantonen door meteen de beste van allemaal wat mij betreft te kiezen. John Peel bij zijn eerste (en laatste?) televisie-optreden waarin hij in het programma van een toen nog heel jonge Jools Holland (Hootenanny over drie dagen!) zijn favoriete band The Fall voor het eerst live op televisie brengt. https://www.youtube.com/watch?v=yE-6xoh1khg

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 dec. 2018 - 10:29

@Arne Dank voor delen filmpie, Ik heb de indruk dat Martin het niet over radio-deejay's als (de inderdaad onvolprezen) John Peel heeft, maar over de Tiësto's, Garrixen en Skrilexen van deze wereld. Nou zijn dat natuurlijk vaak halve producers die net zo goed muzikant zijn als, bijvoorbeeld, een scratcher. Het probleem met zo'n Tiësto is niet dat hij geen muzikant zou zijn - het probleem is het totale gebrek aan smaak.

Arne Lucassen
Arne Lucassen28 dec. 2018 - 10:48

Seksisme, het geven van waarde-oordelen in relatie met geslacht is fout als dat zonder verbindend mogelijk geldig argument gebeurt, maar het hoeft dus niet fout te zijn als er wel een mogelijk geldig argument wordt genoemd. Seksisme is niet noodzakelijkerwijs fout. Seksisme is op zichzelf waardevrij tenzij het zonder enig verder argument buiten het geslacht zelf als argument gebracht wordt. Het is dus fout om te zeggen dat een opvatting van iemand van minder waarde is op grond dat het uitgesproken is door een vrouw. Er is dan geen ander argument dan de sekse. Maar als je zegt dat een bepaalde opvatting volgens jou vaker van vrouwen afkomstig zal zijn en vooral als je daar ook argumenten bij geeft dan is dat weliswaar seksistisch maar zeker niet fout. Zo is het nog meer met het subjectieve ervaren van wat je als aansprekende muziek ervaart dat daar zonder een negatieve of positieve koppeling aan de sekse een generale uitkomst is dat mannelijke zangstemmen en performances bij de popmuziek vaker aanspreken. Je zou een verklaring, als je louter naar de performance kijkt, kunnen zoeken in het uit de dierenwereld ontleende meer dan bij vrouwen voorkomende mannelijke uitdagen van de andere sekse door geëxalteerd bewegen, geluiden maken, en dragen van uiterlijkheden. Alhoewel de menselijke vrouwen in de westerse wereld daar toch een behoorlijke draai in de andere richting aan hebben gegeven is dat ook bij de mens een paar generaties terug en vooral in de andere culturen vaak een mannelijke zaak zoals in de dierenwereld. Maar het blijft gissen. Zeker is dat in ieder geval in de westerse wereld van de kunsten maar ook andere disciplines de vrouwen steeds vaker de oude hoofdrol van de man overnemen. Ik geniet daar van. https://www.youtube.com/watch?v=LCRZZC-DH7M

thedevelmoene
thedevelmoene28 dec. 2018 - 9:06

Mijn reactie toen ik dit las was toch: Jongen: Meisjes zijn slechter dan jongens. Meisje: Nietes, jongens zijn gewoon stom.... en jij bent de allerstomste! Ik vond dit op de kleuterschool nog wel belangrijk. Nu verbaast het me alleen dat hier aandacht aan wordt besteed. Zelfs al zou het echt zo zijn, maakt het iets uit? Er zijn meer dan genoeg vrouwen die betere musici zijn dan ik (man). Er zijn genoeg goede vrouwelijke artiesten, die echt niet slechter worden, mocht dit waar zijn (iets, waar ik echt geen bewijs voor zie.) Who the fuck is Molendijk and why the fuck should I care?

webmaatje
webmaatje28 dec. 2018 - 8:32

alsof de top 2000 toonaaangevend is voor de muziek die overal ter wereld gemaakt wordt. Ik ken heel wat vrouwelijke artiesten van wereldniveau die nauwelijks of niet in Nederland optreden, maar wel over de hele wereld nog te zien en te horen zijn. Sommig al meer dan 50 jaar. Er zijn ook vrouwelijke artiesten zoals jazzvioliste Karen Briggs die nooit in Nederland opgetreden hebben, maar wel in o.a. De verboden stad, Bejing, Akropolis Athene, Taj Mahal India, het Kremlin Moskou, Royal Albert Hall Londen om maar wat plekken te noemen waar Briggs op het podium gestaan heeft. Toeballig was een video waarin Karen ook te zien is, de een na best verkochte video ter wereld. "Yanny live at the Acropolis" Uiteraard nu ook o.a. als CD of DVD verkrijgbaar. Yanni is een van de grootste artiesten van deze tijd, maar zijn composities, een combinatie van vooral moderne muziek en new age, is in Nederland niet gevraagd. Wat Yanni ook bijzonder maakt, is dat hij als enige privépersoon een Chinese reuzenpanda heeft. https://www.youtube.com/watch?v=7gIXeoLSpMY

1 Reactie
korheiden2
korheiden229 dec. 2018 - 13:35

@webmaatje : Of Yanni een van de grootste artiesten van deze tijd is blijft een persoonlijke mening. Ik vind deze muziek net zoiets als Vangelis, Jean-Michel Jarre en de hier evenmin bekende Kitaro. De Top2000 wordt ook nog bevolkt door vele alleen in Nederland en België bekende artiesten. Ik bedacht ook nog dat het aantal kiezers min of meer voor de helft uit vrouwen bestaat. Ook bij hen staat Queen op 1.

toshiba
toshiba27 dec. 2018 - 22:04

eens even kijken welke topartiesten in 2018 hoge ogen hebben gescoord Katy perry, beyonce, taylor swift, PiNk, lady gaga. En in eerdere jaren: patti smith, Bjork, Kate Bush. Of wat dacht je van nederlandse artiesten: Latifah, Anouk, Ellen ten damme, Candy Dulfer, Glennis Grace [bejubeld in VS] en natuurlijk Ilse de Lange die wereldwijd aan de weg timmert. Al deze dames bepalen end to end hun producties en nummers. net zoals Madonna ook altijd in charge was. Hoezo geen lange adem? Hoezo voelen deze dames zich niet op hun gemak in de studio. veelal blijkt het andersom dat de mannen in de studio nogal timide worden bij de aanwezigheid van deze vrouwelijke topartiesten. Dat in de top2000 weinig vrouwelijke topartiesten naar voren komen heeft natuurlijk alles te maken met het stemmnd publiek dat verantwoordelijk is voor de samenstelling van de lijst: het wat oudere, blanke, mannelijke publiek. tjsa die blijven wel stemmen om dinosaurussen als U2, stones, eagles en Queen. dat zie je in al die eindejaarslijsten wel.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt28 dec. 2018 - 8:22

Ik ben het bijna helemaal met je eens. Maar 'grappig' genoeg eindig je op dezelfde manier, als de generaliserende, discriminerende (?)Molendijk. Die ik, net als jij, een hork vind. De top2000 is ontstaan in aanloop naar het jaar 2000 en ging over de beste muziek in die eeuw. Waar staat dat ouder, mannelijk publiek niet mag meestemmen? En wie zegt dat zij alleen verantwoordelijk zijn voor de stemmen op de dinosaurissen?

toshiba
toshiba28 dec. 2018 - 22:28

vdbemt 28 december 2018 at 09:22 ik zeg nergens dat het niet mag. Ik verklaar alleen het verschijnsel.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2018 - 11:14

@Toshiba. "..... het wat oudere, blanke, mannelijke publiek. tjsa die blijven wel stemmen om dinosaurussen als U2, stones, eagles en Queen ". Dat is dezelfde stijl van verklaren als die van Molendijk.

Henry Rollins
Henry Rollins27 dec. 2018 - 19:44

Dat je niet in dezelfde lijst staat met bijvoorbeeld Blof en Guus Meeuwis lijkt mij eerder rede voor vreugde dan voor verdriet. De lijst heeft in ieder geval niets met kwaliteit te maken.

1 Reactie
Roy2
Roy228 dec. 2018 - 0:46

Zo is het.

Thuiszitter
Thuiszitter27 dec. 2018 - 18:38

Who the fuck is Ronald Molendijk . De vrouwelijke Eric clapton moet ik nog tegenkomen dat dan weer wel

6 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper27 dec. 2018 - 21:43

Wel eens gitaareruptie gehoord van St. Vincent?

Gaitj
Gaitj27 dec. 2018 - 22:02

Tina Turner?

LaBou
LaBou 28 dec. 2018 - 6:34

@Gaitj, Tina Turner? Heb je die dan wel zien optreden met een gitaar?

vdbemt
vdbemt28 dec. 2018 - 8:26

Wat te zeggen van de mannelijke Adele, Christina Aguillera, Glennis Grace, Bonnie Raitt, Björk, ............. Maar inderdaad: wtf is Ronald Molendijk.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2018 - 11:17

Ga eens naar Herman van Veen. Die heeft werkelijk geweldige instrumentale begeleiding door 3 vrouwen: gitaar, viool, harp. Zeer de moeite waard.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 12:35

Bonnie Raitt speelt uitstekend gitaar. Net zoals er maar 1 Clapton is is er maar 1 Raitt.

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist27 dec. 2018 - 17:11

Dames en heren, verdiep je in de feiten en oordeel pas daarna. Bovendien stemt het gemiddelde Nederlandse publiek op mainstream muziek. Ga eens naar concerten en festivals. Dan krijg je een heel ander beeld...

Sam V
Sam V27 dec. 2018 - 14:53

Er zijn aanmerkelijk minder meisjes dan jongens die zelf een instrument spelen voor populaire muziek zoals gitaar, bas of drums. Ook zijn er minder meisjes die constant achter de pc oefenen met programma’s om DJ te worden. Minder aanwas betekent ook minder talenten die bovendrijven en succes krijgen. Dat er dan minder vrouwen in de Top2000 staan, is dan niet zo raar. Misschien is er wel seksisme in de muziekindustrie maar dat zal dan maar een deel van het verhaal zijn dat minder vrouwen “goede” muziek maken. Minder vrouwen die muziek maken, smaakverschillen en inzet zijn belangrijker.

vdbemt
vdbemt27 dec. 2018 - 14:47

Hallo mensen. Behalve dat deze man niet uit het denken van de vorige eeuw is losgekomen, gaat iedereen aan het volgende voorbij: dit is in RTL Boulevard. Dat is nooit serieus te nemen. Hoewel: dat zou je op zichzelf als 'verontrustend' serieus kunnen nemen. Afijn.

Tom Meijer
Tom Meijer27 dec. 2018 - 14:02

Ik ken geen van beide personen maar de benaming van Dijkshoorn voor Molendijk (lul met oogjes) vind ik wel leuk en wel passend ook. En de reactie van de mevrouw is natuurlijk volkomen terecht.

RealistischLinks
RealistischLinks27 dec. 2018 - 13:39

Helaas kan ik de huidige studiocultuur niet beoordelen, maar ik weet dat nog wel dat in de tijd waarin ik zelf zeer actief was in de muziek en in tal van bandjes speelde, je de vrouwen moest zoeken met een loep. Ze waren er wel maar waren voornamelijk zangeres óf bassiste. De situatie is eigenlijk nog steeds zo. Ook gaat het er bij mij niet in dat iemand bewust nummers op zijn favorieten-lijst of playlist zet met de gedachte dat deze bij voorkeur niet door een vrouw moet zijn geproduceerd. Wat een onzin zeg! Je zet daar toch immers op wat je bevalt. Man of vrouw, wat maakt het uit. Het is de muziek wat telt.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 dec. 2018 - 9:15

Met je eens. In het geval van muziek, van wat je mooi vindt om te horen, wat goed is om te horen, is de man-vrouw discussie volslagen onzin. Het gaat om wat je hoort. Dat vind je goed of niet. Daar is man-vrouw volstrekt geen issue. En als het dat wél is, dan gaat het niet meer om de muziek.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas27 dec. 2018 - 13:25

Tja.. Molendijk werkt al 30 jaar in de muziekindustrie. Zijn conclusie was dat er aanzienlijk minder vrouwen dan mannen zijn met affiniteit voor muziek. In een interview van vandaag legt hij de vinger nog nader aan de pols: Muzikanten zijn bijna allemaal mannen. En ik kan dit bevestigen. Ik heb zelf in meerdere bands gespeeld, en ik ben een tijdlang technicus geweest voor andere bands. Allemaal amateurbands en gelegenheidsformaties, ik ben geen pro. In de loop der jaren heb ik met ongeveer 15-20 muzikanten samengewerkt. Slechts twee keer heb ik met vrouwelijke muzikanten gewerkt, verder alleen maar mannen. Beide dames waren zangeres. Waar waren alle vrouwelijke gitaristen toen we try-outs deden? De vrouwelijke drummers? Vrouwelijke muziektechnici? Ze zijn er wel, maar het gaat om een héél klein percentage. En dat zie je terug in de hit-statistieken, sad but true. Nogal jammer dat Molendijk nu weer als monster van de week wordt neergezet. Worden die vrouwen dan allemaal tegengehouden door boze witmannen wanneer ze gitaarles willen nemen? Worden ze weggestuurd bij de drumshop? Uitgejouwd bij de muziekschool? Je moet wel ver heen zijn voordat je echt denkt dat dat in Nederland het geval is. En nu is Molendijk de "verpersoonlijking van alles wat rot en bedorven is in de muziekindustrie" en wordt er opgeroepen tot zijn ontslag? Kom nou toch. Hij heeft zich wellicht niet subtiel uitgedrukt maar we kunnen niet allemaal politici zijn.

2 Reacties
Satya
Satya27 dec. 2018 - 21:32

Volgens mij heb je het artikel niet gelezen. Hij heeft het niet over de feiten die jij beschrijft maar stelt dat vrouwen minder goede muziek maken, niet zo volhardend zijn en minder hard willen werken. Dat is natuurlijk heel wat anders dan wat jij beschrijft. Kate bush heeft prachtige muziek gemaakt en zal keihard hebben gewerkt. Dat verandert dan weer niets aan het feit dat er meer mannen actief zijn in de muziek wereld en je daar volgens mij de verklaring voor het minder aantal vrouwen in de hitlijsten moet zoeken.

vdbemt
vdbemt28 dec. 2018 - 10:47

De constatering dat er minder vrouwelijke muzikanten zijn, kan terecht zijn. Ik ken geen onderzoekscijfers. Kijk je naar bands, dan zijn dat vooral mannen. Bij solo artiesten weet ik het zo net nog niet. Maar de analyse van Molenkamp, die er kort op neerkomt dat vrouwen 'eenvoudigweg' niet zo goed zijn, raakt kant noch wal.

De Vries3
De Vries327 dec. 2018 - 12:10

Mannen verdienen ook minder als model. Mannen eindigen ook vaker dakloos. In de muziek is het misschien niet zo 1,2,3 duidelijk waarom een vrouw minder gewaardeerd zou worden. Mogelijk omdat de mannenstem meer in de smaak valt, of omdat de muziek wereld een competitieve wereld is en mannen liever de competitie aan gaan. Bij hardloopwedstrijden doen ook altijd meer mannen dan vrouwen mee.

Meta Foor6
Meta Foor627 dec. 2018 - 12:05

- #eenheidsworst

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 dec. 2018 - 12:04

Ronald Molendijk is een intens domme man.

4 Reacties
RealistischLinks
RealistischLinks27 dec. 2018 - 16:16

Hoezo?.. Dit heeft nogal een hoog 'Shoot-the-messenger' gehalte.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 dec. 2018 - 6:02

En nog een.

RealistischLinks
RealistischLinks28 dec. 2018 - 10:57

@Joe Speedboot Wie denk nu wie hier de 'intens domme man' is?.. Als ik jouw comments lees bestaan die vrijwel allemaal uit domme en afzeikerige reacties die zelden langer zijn één regel. Onderbouwing?.. Ho maar. Mensen zoals jij vervuilen doorgaans alleen maar de discussieforums en dragen niets bij. Doe ons een plezier en blijf weg.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 dec. 2018 - 14:34

Jezelf realistisch noemen wil nog niet zeggen dat je dat objectief gezien ook bent.

Bert Jansen2
Bert Jansen227 dec. 2018 - 11:49

Het is natuurlijk geen seksisme van die Molendijk, het is puur inadequate taalbeheersing. Hij bedoelt dat vrouwen onder het stemmend publiek voor de Top 2000 minder populaire muziek maken (waarvan de lijst zelf een onomstotelijk bewijs is) en hij kwalificeert dat foutief als minder goed.

Zwerfstein
Zwerfstein27 dec. 2018 - 11:27

het mooie van muziek is juíst dat het niet gaat om 'presteren' of 'de lange adem' zoals op bijna alle andere vlakken in de maatschappij wel