Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Heb jij moeite met het betalen van je boodschappen, huur of energierekening? Deel je verhaal met ons hieronder.
theme-icon
Achtergrond

Poldermocro's: Is de dubbele nationaliteit een zegen of een vloek?

12-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1207 keer bekeken
  •  
img-8607-300dpi-a1

Poldermocro’s laat zien dat de dubbele nationaliteit voor veel jonge Marokkanen een zegen én een vloek is. Waar hoor je bij? En is het maken van die keuze eigenlijk wel nodig?

Sahil, je nieuwe programma Poldermocro’s gaat over Marokkaans-Nederlandse jongeren die op zoek gaan naar hun identiteit. Wat gaan we precies zien?
Zes jongeren gooien een vraag op waar ze mee zitten en wij helpen ze om tot een antwoord te komen. Alle vragen hebben te maken met hun verhouding tot Marokko: het land, de cultuur, de islam, enzovoorts. Wij gaan met hen daarnaartoe en koppelen ze bijvoorbeeld aan iemand die met dezelfde problematiek worstelt.

Jij wordt dit jaar 30. Zie je overeenkomsten met je eigen ontwikkeling? 
Ik herken alles. Het idee dat je op een bepaalde manier moet praten of lopen als je een echte Marokkaan wil zijn. Dat er één vorm is om je religie te beoefenen. Allemaal heel herkenbaar voor mensen die tussen twee culturen moeten navigeren.

Wat maak jij ervan? 
Het is de kunst te accepteren dat je nergens helemaal bij hoort. Je bent namelijk iets nieuws: een poldermocro. Je moet onderzoeken welke componenten uit die culturen bij jou passen en hoe je daarmee je eigen identiteit kunt samenstellen.

Zo bekeken is het achterhaald om te vragen of je je meer een Nederlander voelt of een Marokkaan. 
Inderdaad. Het leven is veel te gecompliceerd om jezelf zo binair te identificeren. Jongeren aan wie wij die vraag stellen antwoorden vaak dat ze zich Marokkaans voelen, maar dat doen ze om zich vast te klampen aan een groep. Uiteindelijk worden ze gewoon onderdeel van de Nederlandse samenleving, en met liefde. Rust krijg je pas als je alles omarmt: zowel je Nederlandse kant als je Marokkaanse kant.

Sahil, Yasmine, Aziz en Tarik over 'Poldermocro’s’ in Op1

'Het was een bewogen trip. Het was heel veel.'

'Door mee te doen aan dit programma wil ik laten zien dat homoseksualiteit bestaat'

Yasmin, Ayoub en Tarik over op zoek gaan naar hun Marokkaanse roots in Spijkers met Koppen

Thema's:

theme-icon
Achtergrond

Gerelateerd

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Woesie
Woesie16 sep. 2022 - 15:20

Op deze stelling was mijn antwoord. Zo bekeken is het achterhaald om te vragen of je je meer een Nederlander voelt of een Marokkaan.

Ouru
Ouru15 sep. 2022 - 18:40

De Marrokkaanse regering , lees koning heeft nog gigantische invloed op het leven van hun onderdanen in Nederland. Vind ik geen gezonde situatie , vooral als je 100 procent Nederlander wil worden

2 Reacties
Khalid3
Khalid316 sep. 2022 - 19:18

Jouw onzin is gebaseerd op onwetendheid of je bent een racist. En straks kom je met een complottheorie dat Marcouch en Aboutaleb spionnen van Marokko zijn. De derde en vierde generatie ''Marokkanen'' die in Nederland geboren zijn spreken amper hun moedertaal en hebben thuis Nederlands als hoofdtaal. Zij zijn gewoon 100% Nederlander of moeten zij van jouw varkensvlees eten en bier drinken zodat zij 100 procent Nederlander kunnen worden??

Woesie
Woesie17 sep. 2022 - 12:43

Khalid3 Heb jij dezelfde mening over hoe de Turken reageren op de 4 miljoen syrische vluchtelingen in zuid Oost turkey. Daar zijn ze het namelijk ook zat met de vluchtelingen en dat zijn nog dezelfde geloofsgenoten. Als Turkije en marroko in verhouding met Nederland net zoveel christenen opvangt, dus marroko 80.000 en Turkije 160.000, en dat 20jaar lang en een uitkering moet geven en ook een huis, voordat de marrokaan of Turk daarvoor in aanmerking komt, en ook na 10 jaar nog steeds een uitkering krijgt, hoe zouden de marokkanen en Turken reageren in die landen????

Woesie
Woesie15 sep. 2022 - 13:00

Nee dat is het niet, ik zie zoveel immigranten blij zijn als ze de immigratie cursus afsluiten, en daardoor Amerikaan worden en dan Amerikaan worden en juichend met hun pasje naar buiten komen, dat is wat er mis is bij deze immigranten golf in Nederland,