Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Moeten twintigers óók op baarmoederhalskanker worden gescreend?

9 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Tania Christopher was 25 jaar oud toen ze de diagnose baarmoederhalskanker kreeg. ‘Het was al een keer gebeurd dat ik na de seks een bloeding had. Dat was me nog nooit eerder overkomen, ik vond het een beetje raar. Ik had tijdens de seks ook wat pijn in mijn onderbuik’, zegt ze tegen Lavinia Aronson van BNNVARA Academy.
De meeste vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen, zijn tussen de dertig en de zestig jaar. Vrouwen krijgen deze vorm van kanker door het virus HPV – vóór je dertigste kan het lichaam dit virus vaak zelf nog opruimen. Daarom nodigt het RIVM vrouwen van boven de dertig uit voor een bevolkingsonderzoek – het uitstrijkje.
Tot je dertigste is de kans op baarmoederhalskanker kleiner, maar zeker niet afwezig. Voor sommige vrouwen kan de oproep voor een uitstrijkje dus veel te laat komen. ‘Als ik er bij mijn huisarts niet op had gestaan dat ik een uitstrijkje zou krijgen, en ik had tot mijn dertigste gewacht, dan was het voorbij’, zegt Tania. ‘Dan was het veel te laat geweest. En zo zijn er waarschijnlijk een hele hoop andere vrouwen die iets hebben. Of ze komen er veel te laat achter, omdat ze pas op hun dertigste een uitnodiging krijgen voor een uitstrijkje.’
Bekijk het hele item van Lavinia hierboven!
Sfeerbeeld BNNVARA programma's