Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Zelftest baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje'

16 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
dokter huisarts 930x520
Een zelfafnameset voor baarmoederhalskankeronderzoek is net zo nauwkeurig als het uitstrijkje bij de huisarts. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC op basis van een onderzoek onder 14.000 vrouwen.
Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat de nauwkeurigheid op zo'n grote schaal is vastgesteld in een onderzoek met controlegroepen.

Veroorzaker van baarmoederhalskanker

Sinds 2017 worden vrouwen in het bevolkingsonderzoek getest op aanwezigheid van het seksueel overdraagbare virus HPV, de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Daarbij krijgen vrouwen die liever geen uitstrijkje bij de huisarts willen laten maken de mogelijkheid om te kiezen voor een zelfafnameset.

Acht op de honderd

Gezondheidsinstituut RIVM stelde eerder al vast dat de zelfafname net zo betrouwbaar is als het uitstrijkje bij de huisarts. Uit eerder onderzoek blijkt dat acht op de honderd vrouwen besmet zijn met HPV. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar