Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Baarmoederhalskanker moet actiever bestreden

26 apr 2011
  •  
leestijd 2 minuten
arts_40.jpg
Er moet meer voorlichting komen over mogelijkheden om baarmoederhalskanker actiever te bestrijden. Daarvoor pleit de Delftse gynaecoloog Bram ter Harmsel, voorzitter van de stichting Humacare.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het virus HPV, dat wordt overgedragen via seksueel contact. Ongeveer 80 procent van de mensen die seksueel actief zijn, draagt ooit in het leven het virus bij zich. Maar meestal verdwijnt het virus ook weer. Juist in die periode dat vrouwen 'schoon' zijn en het virus niet bij zich dragen, kunnen zij zich laten vaccineren tegen het virus zodat de kans op baarmoederhalskanker enorm afneemt, zegt gynaecoloog Ter Harmsel.
De overheid neemt maatregelen om vrouwen te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Maar volgens de gynaecoloog van het Reinier de Graaf ziekenhuis zou er veel meer gedaan moeten worden. Het maakt hem niet uit wie dat betaalt: de overheid, de vrouwen zelf, of de verzekeraar. ,,Dat is niet mijn eerste prioriteit. Allereerst moeten we zorgen dat minder vrouwen getroffen worden.''
In Nederland krijgen per jaar ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Er overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen per jaar aan de ziekte.
De overheid geeft vrouwen in de leeftijdscategorie dertig tot en met zestig jaar de mogelijkheid om gratis bij de dokter eens in de vijf jaar een zogenoemd uitstrijkje te laten maken. Daarmee kan baarmoederhalskanker, of een voorstadium daarvan, worden opgespoord.
Een tweede maatregel van de overheid is dat meisjes van twaalf sinds kort een gratis vaccin tegen het HPV-virus krijgen. De meeste meisjes zijn op die leeftijd immers nog niet seksueel actief en dus nog niet besmet met het virus. Het vaccin kan hen lange tijd beschermen.
Volgens de gynaecoloog weten veel vrouwen niet dat ze zich gedurende hun leven, in een HPV-vrije periode, alsnog kunnen laten vaccineren. ,,Daarom is het dus belangrijk om eerst te weten of je het virus bij je draagt, of niet.'' Zijn stichting Humacare biedt vrouwen de mogelijkheid om zich te laten testen op de aanwezigheid van HPV. ,,We bieden de test aan voor 98 euro, een kostendekkend tarief.''
Ter Harmsel vertelt dat medicijnfabrikanten onmiddellijk aanboden om de stichting te sponsoren. ,,Wij zijn daar niet op in gegaan. We wilden liever onafhankelijk blijven.''
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar