Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Meer neerslag, maar ook meer droogte in Nederland. Hoe kan dat?

  •  
27-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
Gras op droge grond

© Dave Lowe, Unsplash

Het weer is voor ons Nederlanders traditiegetrouw een bron van irritatie. 'Het is hier altijd nat zeikweer.' Maar klopt ons gemekker wel? Het KNMI en de Universiteit Utrecht deden uitgebreid onderzoek naar de hoeveelheid neerslag en komen tot een opmerkelijke conclusie, zo schrijft Vroege Vogels.
Inderdaad natter…
Tussen 1910 en 2013 is de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag met ruim een kwart toegenomen, schreef het KNMI al in 2014 in haar laatste klimaatscenario’s.
Het nieuwe onderzoek bevestigt de toename. Gemiddeld genomen zijn de zomers in Nederland in de laatste eeuw ietsje natter geworden. De andere seizoenen zijn behoorlijk wat natter geworden.

…maar toch droger
Maar de onderzoekers ontdekten een belangrijke nuance: in het binnenland zijn de zomers sinds 1950 juist droger geworden. De toename in neerslag is dus niet egaal verdeeld over Nederland. De kustgebieden zullen hard moeten werken om het hoofd boven water te houden, terwijl andere gebieden uitdrogen. De landbouw en natuur zullen daar 'moeten leren omgaan met deze toename van zomerse droogtes', schrijven de onderzoekers aan het eind van hun artikel, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters.

Niet pompen
Vorige week werd in Limburg al een verbod ingesteld vanwege droogte: er mag geen water worden opgepompt uit beken en sloten. Jan-Willem Start Op sprak daarom met Harold van Waveren van Rijkswaterstaat. Hij vertelt dat er nu al een neerslagtekort van 120 mm is, hoger dan ooit, terwijl dat normaal gesproken pas aan het eind van de zomer het geval is. Gelukkig hebben grote rivieren als de Rijn en de Maas nog wel genoeg water, alhoewel de rivierstand lager is dan gewoonlijk in deze periode.

Lees meer: extreme droogte leidt tot extreme bosbranden

Oplossing
Gevraagd naar een oplossing zegt Van Waveren ‘het liefst een paar weken een beetje regenachtig weer’ te willen hebben. En doet hij een oproep om zuinig om te gaan met water. Dit klinkt als een dooddoener, maar een gemiddelde Nederlander gebruikt maar liefst 120 liter water per dag! Zet maar eens 120 literflessen op een tafel, dan zie je hoeveel dat is. ‘We zijn met 17 miljoen mensen, als je dat bij elkaar optelt is het best veel water!’

Beetjes
Alle kleine beetjes helpen. Enkele tips: douche niet te lang, gebruik een besparende kop, koop een regenton om de tuin te besproeien, en zorg voor een spoelonderbreker bij je toilet.

Coronacrisis als keerpunt?
Wellicht dat deze tips dankzij de coronacrisis nu eens niet aan dovemansoren zijn gericht. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat veel Nederlanders zich door de coronacrisis bewuster zijn geworden van de klimaatproblematiek en zelf ook een bijdrage aan oplossingen willen leveren. Bijna 8 op de 10 wil minder gaan vliegen en ruim driekwart wil het autogebruik beperken. Een jaar geleden overwoog slechts een kwart minder te vliegen en minder auto te rijden. De crisis lijkt een waar keerpunt.

Politieke agenda
De meeste Nederlanders vinden wel dat economisch herstel de allerhoogste prioriteit moet krijgen, maar klimaat komt meteen daarna op plek twee. Meer dan 8 op de 10 burgers die zich zorgen maken over het klimaat vinden dat duurzaamheid hoog op de politieke agenda moet staan, juist nu de samenleving opnieuw moet worden vormgegeven. Dit kan volgens de ondervraagden door schoner vervoer en het stimuleren van thuiswerken, door de luchtvaart te beperken en door te investeren in groene energie.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.