Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Droogte zorgt voor steeds meer problemen en er is niets tegen te doen

  •  
24-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
43828103934_44fc4b913f_o

© cc-foto: Erik de Haan https://flic.kr/p/29LWumo

De uitzonderlijke droogte waar Nederland en een groot deel van Europa mee kampt zorgt voor problemen. Boeren kampen met veel kleinere oogsten. In zwaar getroffen gebieden is de opbrengst van het land 40 tot 60 procent minder. Aardappelen, Nederlands belangrijkste maaltijd-ingrediënt zijn een kwart kleiner dan anders. Bovendien hebben de boeren veel extra kosten moeten maken om te redden wat te redden valt. NRC bezocht aardappelboer Adrie Bossers (57) in West-Brabant die nog geluk heeft gehad omdat de grond daar beter tegen de droogte is opgewassen en er geen sproeiverbod werd uitgevaardigd:
"Het neemt niet weg dat Bossers veel extra kosten heeft moeten maken. „Ik heb er wakker van gelegen”, zegt zijn vrouw Mariëlla aan de keukentafel. „We zijn hier de vijfde generatie boer en dit jaar hebben wij voor het eerst moeten beregenen.” Een installatie hebben ze niet. „We moesten bidden en smeken of we er eentje konden huren.” Het heeft naast geld ook veel fysieke kracht gekost. Bossers: „Je moet de installatie ’s nachts laten verplaatsen voor het beste resultaat. En dat tien weken lang.” Ze overwegen er nu eentje te kopen. Bossers: „Huren en kopen is allebei duur. We denken erover na. Ik ben 34 jaar boer en in de eerste tien jaar beregende niemand z’n land. Van lieverlee is het meer geworden. We hebben soms te maken met korte, hevige buien, waardoor het gewas verzuipt. Maar de zomers zijn droger aan het worden.”"
Door de extreme weersomstandigheden worden ook brandweerkorpsen op kosten gejaagd. Het AD maakt melding van een miljoenentekort bij de Gelderse brandweer. En deel daarvan is direct te herleiden tot de droogte:
"De storm die in januari over Nederland raasde, vergde veel van de brandweerkorpsen binnen de veiligheidsregio. Qua inzet aan uren kostte de stormdag alleen al 145.000 euro. Ook de droogte speelde de brandweerorganisatie parten; de vele inzetten om natuurbranden te voorkomen stuwden de kosten met dik twee ton omhoog."
Ook de scheepvaart kampt met problemen. Schepen kunnen door de lage waterstanden minder lading vervoeren.
"Woensdag komt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling bijeen om maatregelen te bespreken. Wat die gaan behelzen, is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. ‘Er is gewoon niet zo veel water te verdelen. Wat kun je dan doen?’ Bij de Nijmeegse containeroverslag BCTN merken ze de gevolgen van hoog water aan den lijve, vertelt coördinator Dave Admiraal. Door het lage water zijn schepen met bestemming Duitsland gedwongen een deel van hun containers in Nijmegen aan de kant te zetten. Daarvoor moeten extra schepen worden ingezet."
In Duitsland worden de gevolgen van de droogte nog harder gevoeld. Veerboten worden uit de vaart genomen. In Keulen komen al een hele week geen schepen meer aan omdat de stad onbereikbaar is geworden door het waterpeil dat met slechts 77 centimeter nog nooit zo laag is geweest. Grote bedrijven in het Ruhr-gebeid, zoals Thyssenkrupp, hebben hun productie moeten verlagen omdat de aanvoer via de Rijn, de belangrijkste watertransportweg van Europa, stokt. Spoorwegen en vrachtwagens kunnen het enorme verlies aan vervoerscapaciteit niet opvangen.
Dit weekeinde lijkt er dankzij koude lucht uit Scandinavië sneeuw te gaan vallen in de Alpen, de belangrijkste bron van zoet water. Het zou ook gaan regenen maar er is heel veel regen nodig om het watertekort te compenseren. Niet een enkel buitje maar zwaar en aanhoudend. Dat lijkt er nog niet in te zitten.
Bij Pauw vertelde Helga Van Leur over de extreme weersomstandigheden. Samen met cabaretier Hans Dorrestein, bekend om zijn droge humor, verzorgde ze de Climate Comedy Night, een poging wat lucht te brengen in het vaak loodzware klimaatdebat.
 
cc-foto: Erik de Haan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2018 - 3:17

Haha 'droge' humor die moet je niet beregenen toch. Ik dacht juist dat het in Brabant veel meer uitdroogde vanwege de zandgronden of ben ik nu verkeerd geïnformeerd. Hier in de plaats waar ik woon heeft het al ontzettend lang niet geregend, afgelopen week een nachtje een heel klein beetje, dat is alles wat er gevallen is sinds mensenheugenis.. Daarnaast moet ik zeggen dat voor zover ik weet de waterschappen juist het beleid hebben en uitgevoerd hebben om de grondwaterstand zo laag mogelijk te houden ( ik weet niet meer precies waarom) en dat ze dat nu willen gaan herzien. Dus het was ook beleid waar ze in dit geval de dupe van zijn geworden. Beleid dat in andere omstandigheden misschien nodig was. Maar dat er klimaatverandering is, is voor mij wel duidelijk. En niet alleen door de droogte nu maar door alles bij elkaar, alle verschijnselen over de hele wereld.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2018 - 3:26

Heb het al gevonden ergens, dat doen ze ook voor de landbouw, de waterstand kunstmatig laag houden. Nederland schijnt hierin achter te lopen op andere landen die al veel meer voorbereid zijn op droogte. Enfin, lees zelf. https://www.ad.nl/binnenland/nat-nederland-is-blind-voor-droogte-drinkwater-loopt-gevaar~a2b2e676/

Hank Rearden2
Hank Rearden224 okt. 2018 - 17:31

Voordat "climate change" weer de schuld krijgt raad ik iedereen aan de film "Chinatown" (1974!) te kijken, over de politiek van watermanagement, in een smeuig verhaal over corruptie in California, waar droogte werd veroorzaakt door sinaasappelboeren (1). Verder is de vraag of anno 2018 (Google) datacenters schuldig zijn aan droogte, aangezien deze centers grote hoeveelheden koelwater gebruiken om servers des internets te koelen (2). In Eemshaven staat zo'n datacenter: net 500 mio ontvangen van Google (motto: "do no evil") (3). 1. https://www.rottentomatoes.com/m/chinatown/ 2. https://www.wsj.com/articles/SB10007111583511843695404581067903126039290 3. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/191549/Google-steekt-half-miljard-in-uitbreiding-datacenter-Eemshaven-Iedereen-in-Groningen-profiteert

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer24 okt. 2018 - 20:46

flauwekul

Break on through
Break on through24 okt. 2018 - 13:35

Als ik Bossers was zou ik er eentje kopen. Je blijft de komende jaren beregenen.Ga daar maar vanuit... Beste wat we op nationaal niveau kunnen doen is alle water wat via de rivieren de zee in stroomt voortijdig opvangen middels dammen zodat je dat kunt gebruiken voor beregening e.d. Binnenvaart zal dan bijvoorbeeld bij R'dam opgevangen moeten worden middels vrachtvervoer over de weg... Bij Lobith al water omhoog pompen de noordelijke provincies in.... Omleiden, omleiden, omleiden. En ophouden het commercieel belang te laten pretenderen boven het nationaal belang en algemeen belang!

Ramon4
Ramon424 okt. 2018 - 12:49

Tientallen jaren heeft Nederland het water zo snel als mogelijk afgevoerd. Onze waterhuishouding is zo ingericht om dit te bewerkstelligen. Vandaar ook de vele waterschappen. Nu moet het tij gekeerd worden en dat zal niet meevallen. Bergen en infiltreren is hard nodig.

Thuiszitter
Thuiszitter24 okt. 2018 - 12:14

Binnenkort geen aardappel meer op mijn bord , de prijzen zullen stijgen . Gelukkig hou ik van rijst .

1 Reactie
LaBou
LaBou 24 okt. 2018 - 18:59

Grapjas.

frankie48
frankie4824 okt. 2018 - 11:55

De Rijn voert bij Lobith voert nu 11.000.000 miljoen liter water per seconde minder af dan op een bepaalde datum in 1995! Dus 660.000.000 liter water p/minuut, of 39.600.000.000 liter water p/uur en 950.400.000.000 liter water p/dag minder. Uit een gemiddelde waterkraan in ons huis komt ongeveer 8 liter per/ minuut!

2 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois24 okt. 2018 - 15:55

.....dan zal de zeespiegel wel dalen...

frankie48
frankie4825 okt. 2018 - 7:32

Beste Charles, Ik denk als dit een steeds terugkerend verschijnsel gaat worden, dat het allemaal veel erger is dan de meeste van ons kunnen voorstellen. Ik denk aan de gevolgen van verzilting van landbouwgrond in de kustprovincies als wij geen water meer uit onze rivieren zouden kunnen afnemen en naar het duingebied zouden kunnen transporteren. Vandaar die 8 liter water uit onze kraan die wij allemaal doodnormaal zijn gaan vinden, maar wat het niet is. Over die stijgende zeespiegel gesproken, ook veel mensen begrijpen niet dat een stijging van de zeespiegel een verandering van zeestromen gaat veroorzaken, nou de rest mag men zelf uitzoeken.

Tom Meijer
Tom Meijer24 okt. 2018 - 11:40

De toekomst is er eerder dan gedacht. Maatregelen voor opslag van voorraden water hadden al lang genomen moeten worden. Extremen als deze zullen normaal worden en het is te verwachten dat volledig droogvallen ook eerder zal gebeuren dan men denkt.

5 Reacties
sjaakie2
sjaakie224 okt. 2018 - 14:01

Ha tom aangezien ik jou als een betrouwbare bron beschouw als het om dit onderwerp gaat (je bent immers wetenschappelijk onderlegd en hebt geen directe belangen bij wat je op deze site post) zou ik nogmaals aan je willen vragen of ik wel kinderen moet nemen over een paar jaar. Is er daadwerkelijk een significante kans dat mijn directe nageslacht met zeer nare scenario's te maken gaat krijgen vanwege het klimaat of is daar pas een paar generaties later sprake van? Het is een oprechte vraag die ik als middentwintiger aan jou laatst al een keer heb gesteld maar die jij toen niet hebt beantwoord waarschijnlijk omdat je mijn bericht niet hebt gelezen. Nogmaals ik ben een leek op dit gebied en ik vind het lastig om hier daadwerkelijk een concreet antwoord op te krijgen als ik het internet afstruin vandaar deze vraag aan jou. Alvast bedankt voor je antwoord.

Tom Meijer
Tom Meijer24 okt. 2018 - 21:18

Wij hebben 3 kinderen waaronder een tweeling. Toen wij kinderen 'namen' dachten wij niet over dit onderwerp na. Echter niet lang nadat onze laatste kwam hebben we besloten dat ik mij liet steriliseren. Drie is eigenlijk teveel. Ieder moet voor zichzelf uitmaken of hij/zij nakomelingen wil, ik ken zat mensen die toen ik 20 was al besloten om helemaal geen kinderen te krijgen omdat zij het misdadig vonden kinderen 'in deze wereld' neer te zetten. Ik vind dit echt een moeilijke vraag. Ik vind het argument dat we ervoor moeten zorgen dat elk mens een opvolger krijgt, zeker in de huidige situatie van overbevolking (ik vind Nederland zwaar overbevolkt) heel slecht. Er mogen best wel wat Nederlanders af. Daar zitten heel wat haken en ogen aan maar in principe vind ik dat dat zou moeten. Twee mensen die meer dan twee kinderen krijgen vind ik slecht bezig. Maar moet je dan met draconische maatregelen komen om het inderdaad bij twee te laten? Ik weet het niet. Ik heb geen flauw idee hoe snel klimaatveranderingen zullen gaan. Wat ik wel weet dat de laatste pakweg 20 jaar allerlei voorspelde verschijnselen eerder optreden dan altijd gedacht was. Blijkbaar gaan de veranderingen sneller dan door de specialisten gedacht was. Ik leid daar voor mijzelf af dat belangrijke veranderingen geen honderden jaren op zich zullen laten wachten maar eerder tientallen jaren. Maar ik heb daar geen zekerheid over. Ik lees over veel klimaatwetenschappers die zich met de huidige klimaatverandering bezighouden (en dus het best op de hoogte zijn) dat velen al jaren niet goed meer slapen. Dat er zijn die hun kinderen een opvoeding geven waardoor zij beter voor onverwachte veranderingen toegerust zijn. Als de goed geïnformeerden zo leven, wie ben ik dan om daar nonchalant aan voorbij te gaan. Als paleontoloog heb ik mij veel met fossiele fauna's bezig gehouden. Ik zie de veranderingen in die fauna's in de geologische tijd tijdens overgangen van warme tijden zoals de onze naar ijstijden en omgekeerd. Die overgang duurt altijd lang: honderden tot duizenden jaren. De huidige veranderingen zitten op de schaal van tientallen tot honderden jaren en gaan dus veel sneller dan vroeger op natuurlijke wijze geschiedde. Alleen al de klimaatverandering die wij hebben veroorzaakt zal veel planten en dieren doen uitsterven omdat de veranderingen veel te snel gaan. Het wordt dan écht een eenzame boel. Alles wat we nu eventueel doen om de verandering te laten stoppen is mooi meegenomen maar het zal de aanpassing van het klimaat aan het huidige hogere % broeikasgassen niet tegenhouden. Het klimaat is nu al blijvend veranderd. Blijvend warmer. Mijn kinderen zijn al lang volwassen. Zij weten hoe ik over de situatie denk en zij zullen zelf hun beslissingen moeten nemen. Ik kan niet voor anderen spreken. Ieder zou nu eindelijk eens serieus naar het gevaar waarin we verkeren moeten kijken en daar hun gefundeerde beslissingen over moeten nemen. Er is meer dan voldoende goede info, ook voor leken zoals jij en ik, over de situatie te vinden en de meeste mensen zijn heel wel in staat hun eigen conclusies te trekken.

Klaas Punt
Klaas Punt25 okt. 2018 - 12:26

Tom, ik deel jouw zorgen maar ben mij bewust dat niet ver uit mijn buurt een grote plomp water, Markermeer bestaat. Dat zou best tot drinkwatervoorraad bevorderd kunen worden. Uiteraard moet je dan de nodige maatregelen nemen om vervuiling te voorkomen. En het regentje waar doorheen ik zojuist naar huis fietste is in elk geval op korte termijn een letterlijke druppel op een gloeiende plaat.

sjaakie2
sjaakie225 okt. 2018 - 20:52

@tommeijer Bedankt voor je eerlijke antwoord.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2018 - 12:06

TomMeijer Het voordeel van het hebben van kinderen van jou is toch dat je ze juist kunt bijbrengen wat belangrijk is en dat ze daaraan kunnen bijdragen. Immers mensen die wel kinderen krijgen en nergens bij stilstaan hebben educatie en begeleiding nodig en hulp. Iets heeft altijd twee kanten. Wij hebben ook heel lang nagedacht en eerst erover gedacht pleegkinderen te nemen, die zijn er immers al. Ook lang nagedacht of we wel kinderen in 'deze wereld' moesten zetten. Ik ben het met je eens dat een hele kinderschaar onverantwoord is. Wij hebben uiteindelijk ook 3 kinderen gekregen en een kleinkind, waar ik overigens heel erg gelukkig mee ben. Ik zou kunnen zeggen, goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen, al kunnen we verschillende inzichten hebben over de beste aanpak, het geeft ten minste bewustwording en tegenwicht. Ook ik moet er niet aan denken in welke wereld mijn kleinkind op zal groeien en al opgroeit. Het liefst zou ik erbij blijven maar loslaten zal de enige optie zijn, dat hoort bij het leven en is goed denk ik. De zorg is er niet minder om. Het enige dat je kunt doen is hen het juiste voorhouden. Sjaakie Mijn bovenstaande antwoord is natuurlijk ook aan jou gericht, dat begrijp je wel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 okt. 2018 - 10:38

Eerst de zomer van het gele gras, nu een herfst van de plu in de afvalbak, ongelooflijk zo’n droog najaar heb ik nog nooit meegemaakt.

Abject
Abject24 okt. 2018 - 10:23

En over een paar maanden kunnen we de regen en hoge waterstand wederom amper kwijt. Meer spaarbekken en zandputten graven in agrarische gebieden dus. Het zand is altijd welkom in de (wegen)bouw, drukt zodoende de kosten, en de nieuwe watergebieden leiden weer tot meer biodiversiteit en recreatie-mogelijkheden. Al dat gejammer dat de wereld veranderd helpt geen zier. Aanpassen dus.

4 Reacties
Perezoso
Perezoso24 okt. 2018 - 10:44

Yep. die uitgedroogde boeren graven maar mooi waterputten en leggen spaarbekkens aan. Het fruit en de groente groeit immers in de kelder van de supermarkt toch?

Oki Doki
Oki Doki24 okt. 2018 - 10:58

Het zou heel goed kunnen zijn dat het tekort aan regen permanent is en dat er het hele jaar niet meer voldoende regen zal vallen. Er komt in ieder geval structureel te weinig water uit de lucht en het wordt steeds minder en dus heeft het in de verste verte nog niet een beetje zin om spaarbekken en zandputten te graven omdat die dus nooit helemaal vol zullen zijn en wanneer ze wel vol zouden zijn het water veel te snel weer op is. Op een hele grote oppervlakte van de wereld vindt op dit moment verwoestijning plaats en denk je dat Nederland dat bespaard zal blijven? Dat de hele wereld in woestijn veranderd behalve Nederland? Dit is nog maar het begin en op dit moment is Nederland op verschillende plaatsen aan het verwoestijnen en het is niet onwaarschijnlijk dat uiteindelijk heel Nederland verandert in één grote woestijn. Wanneer de droogte eenmaal zo erg is dan lukt het Nederland niet om de agrarische wereld te redden want je bent dan nogal wat water nodig. Overal in Nederland zijn al bomen aan het doodgaan en zullen volgend jaar allemaal gekapt moeten worden, coniferen en dennenbomen en andere planten en bomen.

Oki Doki
Oki Doki24 okt. 2018 - 12:05

Weet u wel dat optimisme helemaal geen goede eigenschap is? Er zijn ook heel veel optimistische mensen die een bedrijf beginnen maar die schijnen allemaal failliet te gaan op den duur, het zijn de bedrijven die door pessimisten worden opgestart die succesvol worden. U bent heel optimistisch als het gaat om de toekomst van het milieu maar de kans is heel groot dat het echt verkeerd af gaat lopen.

Abject
Abject24 okt. 2018 - 12:24

Perezoso 24 oktober 2018 at 12:44 Ik weet niet wat ik met deze reactie aan moet, anders dan concluderen dat sommige mensen liever structureel boos blijven dan zoeken naar structurele oplossingen. Uw reactie neem ik derhalve niet serieus.

omaoeverloos
omaoeverloos24 okt. 2018 - 10:15

Tja, jarenlang werd erop gehamerd dat de zomers in west-Europa steeds natter zouden worden door de klimaatverandering, heb je daar net maatregelen tegen genomen, blijft het kurkdroog.

4 Reacties
robheus2
robheus224 okt. 2018 - 11:30

Het klimaat is al net zo onbetrouwbaar als de regering.

Tom Meijer
Tom Meijer24 okt. 2018 - 11:46

Nee, dat is niet zo. Er is voorspeld dat het klimaat steeds meer extremen zal laten zien. Daar is dit een uitstekend voorbeeld van. Naast de atmosferische veranderingen waar we last van gaan krijgen (extremen naar beide kanten) zal ook onze belangrijkste rivier uiteindelijk volledig in een regenrivier veranderen. De alpiene gletsjers die nu nog over zijn zullen volledig verdwijnen en dat is al hard op weg. Dan valt de continuïteit van de wateraanvoer weg. Een volledig droogvallende Rijn (en Maas, en Schelde) zal een veelvoorkomend verschijnsel worden.

Klaas Punt
Klaas Punt24 okt. 2018 - 15:29

Ik denk dat we met z'n allen verder moeten trekken, naar Ierland of Lapland. Misschien de Faroer. Persoonlijk zou ik het liefst buiten de directe invloed van Brussel geraken. Stelletje droogkloten.

Tom Meijer
Tom Meijer25 okt. 2018 - 8:32

@Klaas. Brussel houdt in ieder geval wel droge voeten.

Archie Bunker
Archie Bunker24 okt. 2018 - 9:40

Aangezien we goed zijn in het realiseren van civiele werken en het op orde brengen van de waterhuishouding, lijkt het me dan ook logisch om daarvoor plannen te maken, geld vrij te maken en prioriteit aan te geven i.p.v. CO2 reductie.

5 Reacties
adriek
adriek24 okt. 2018 - 9:58

Het een doen en het ander niet laten lijkt verstandiger. Als het dak lekt moet je zowel dweilen als je dak repareren. Maar liever geeft de EU duizend miljard euro per jaar aan de financiele wereld, dat is tenslotte beter voor de papieren economie.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks24 okt. 2018 - 10:09

Symptoombestrijding, altijd nodig, nooit een oplossing.

Perezoso
Perezoso24 okt. 2018 - 10:35

O Archie. Jij kan water toveren? Knap hoor.

robheus2
robheus224 okt. 2018 - 11:31

Het plan is er al. Ze privatiseren de watervoorraad, die gaat naar Nestlé....

Tom Meijer
Tom Meijer24 okt. 2018 - 11:47

Met de verdwijnende alpiene gletsjers zal dat weinig opleveren.