Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Kan je aan iemand zien of die vegan is?

21-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5543 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2024-01-25 om 20.08.10

Lukt het Syb van Baksteen om binnen drie rondes te raden wie er vegan is?

Vijf mensen, waarvan één vegan – oftewel een persoon die geen dierlijke producten eet of gebruikt. Kan je dat eigenlijk aan de buitenkant aan iemand zien, ruiken of kan je daarachter komen door vragen te stellen? Dat zoekt Syb uit.

Wat is vegan?

Een veganist eet geen dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Maar het blijft niet alleen bij eten; ook producten waar dieren voor zijn gebruikt worden niet gedragen. Een wollen trui, zijden blouse of leren schoenen komen er dus niet in bij een veganist.

Waarom worden steeds meer mensen vegan?

Een reden voor veel mensen – naast het voorkomen van dierenleed – is het klimaat. 'De productie van dierlijke eiwitten heeft een enorme impact op het milieu, omdat er veel water, land en minerale brandstoffen voor nodig zijn', blijkt in Groenlicht. Toch is de stap naar een volledig vegan levensstijl voor veel mensen nog te groot. Geen zorgen: wie één dag per week geen vlees eet, bespaart ruim 3% van z’n CO2-uitstoot. Laat je ook één dag per week zuivel uit je dieet dan 'betekent dit een besparing van ongeveer 5%'.

Is het moeilijk om vegan te worden?

Voor de meeste mensen is een vegan leefstijl nogal wat. Dat begrijpt ook presentator Milouska Meulens, die al lange tijd vegan is en hier in 2018 de documentaire Boter, Kaas noch Eieren over maakte. 'Verandering is moeilijk voor mensen. Je gewoontes moeten aanpassen, dat roept weerstand op. Dat snap ik wel, vooral omdat het verhaal jarenlang anders is geweest. De overheid heeft zuivel en vlees heel lang gepusht. Je had de boterberg, de melkplas en veel meer vlees dan dat we ooit op konden met z’n allen. En het idee dat het gezond was en goed voor de wereld, dat heeft de overheid heel lang volgehouden. Te lang, en nu moeten we opeens allemaal minderen.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!