Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Jip van den Toorn over transfobie: 'Spreek je uit, juist als het niet over jou gaat'

  •  
15-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4988 keer bekeken
  •  
Jip van den Toorn over transfobie: 'spreek je uit, juist als het niet over jou gaat'

Jip van den Toorn over transfobie: 'spreek je uit, juist als het niet over jou gaat'

© Sophie & Jeroen

'Spreek je uit, juist als het niet over jou gaat', aldus Jip van den Toorn. Naar aanleiding van een transfoob bericht van zangeres Anouk op Threads doet Jip van den Toorn een oproep om je tegen haatdragende uitingen uit te spreken.

'Voordat ik met hem (Tobi Lakmaker, red.) was besefte ik eigenlijk niet zo goed hoe veel shit en narigheid transmensen over zich heen krijgen', vertelt Jip van den Toorn over haar vriend Tobi Lakmaker in Sophie & Jeroen. ‘Ik denk dat dat komt doordat ik nou ja niet zoveel transmensen kende en doordat ik ook eigenlijk niet echt wilde zien dat de wereld misschien minder leuk in elkaar zit dan ik dacht.

Afgelopen weekend heeft Anouk op Threads een transfoob bericht geschreven en we hoeven het ook niet lang over Anouk te hebben, want dat geeft haar ook weer te veel macht. Wat er gebeurt is, is dat zij transvrouwen reduceert tot hun lichaam en dat ze daarbij ook nog zegt dat dat lichaam niet voldoet.'

'Spreek je uit!'

'Het probleem is, dat de mensen die zich uitspreken voornamelijk trans- en queermensen zijn. En dat vind ik eigenlijk best gek: dat de verantwoordelijkheid voor het zorgen dat transfobie niet gebeurt, ligt bij de mensen waarbij het het meeste pijn doet. Net zoals het ook niet de verantwoordelijkheid is van mensen van kleur om te zorgen dat er geen racisme is.'

'Dus mijn oproep is: denk na over de positie die je inneemt en spreek je uit – juist als het niet over jou gaat.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp