Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Intimidatie in de sportschool: 'Elke dag word ik aangestaard'

theme-icon
25-65
  •  
26-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3362 keer bekeken
  •  
Intimidatie in de sportschool

Veel (voornamelijk) vrouwen krijgen te maken met intimidatie in de sportschool

Starende blikken wanneer je een squat doet, opmerkingen over je ‘te strakke’ sportlegging of momenten waar iemand nét iets te dichtbij komt. Veel (alsook voornamelijk) vrouwen herkennen deze ‘gymtimidation’ in de sportschool.

‘Ik was pull-ups aan het doen toen er een man direct achter mij ging staan,’ begint de 23-jarige Marleen*. Zij is de afgelopen acht jaar wekelijks zo’n vijf keer te vinden tussen de dumbells op de sportschool. ‘Hij bleef heel opvallend staren en stond onnodig dichtbij. Ik ben gestopt met de oefening en negeerde hetgeen wat hij tegen mij zei.’ Zijn gedrag hield haar tegen om onverstoord door te gaan met waar ze mee bezig was.

Nakijken

Veel vrouwen hebben te maken met de starende blikken: ‘Bijna dagelijks heb ik last van mensen die me nakijken in de sportschool,’ vervolgt Marleen. ‘Daar word je heel zelfbewust van. Je gaat bijna denken dat er een gat in je legging zit.’

Ladies only

Sportscholen waar alleen vrouwen welkom zijn, is een groeiend fenomeen. Waar er in 2014 nog maar elf zogenaamde Ladies Only-sportscholen waren, zijn dat er in 2020 al 28. ‘De aanwezigheid van mannen in een sportschool zorgt bij sommige vrouwen voor ongemakkelijkheid,’ legt sportpsycholoog Martin Pet uit. Sportschoolketen Basic-Fit geeft aan dat hun Ladies Only-clubs ervoor zorgen dat vrouwen zich op hun gemak voelen omdat ze alleen met andere vrouwen trainen.

Strakke leggings

Veel mannelijke sporters vinden dat vrouwen hen uitdagen door strakke sportbroeken te dragen, blijkt uit een straatonderzoek van NOS. Opmerkingen als ‘ze vragen er om’ of ‘dan moeten ze maar een andere broek aan doen’ zijn niet van de lucht. Onzin, volgens Marleen: ‘Iedereen moet dragen wat-ie zelf wil. Tegenwoordig zijn sportleggings misschien wel tekenend, maar ze zijn gemaakt om in te sporten. Je staat in de sportschool om je lichaam op te bouwen, niet om aangestaard te worden.’

De cijfers
58% van de sportschoolgangers voelt zich ongemakkelijk in de gym, blijkt uit onderzoek van NOS. Daarnaast zegt 50% van de mensen die niet naar de sportschool gaat, die keuze gemaakt te hebben vanwege dat ongemak. De belangrijkste reden van dit ongemak: de angst om bekeken te worden.

Waar ligt de oplossing?
‘Ik denk dat het heel lastig is om zoiets op te lossen,’ vertelt Marleen. ‘Dit probleem doet zich namelijk overál in de maatschappij voor, niet alleen in de sportschool.’ Ze hoopt dat de drempel voor mensen om naar de sportschool te gaan verlaagt; ‘Je moet je niet laten leiden door anderen. Als je naar de gym wil, moet je dat doen. En wanneer je je onveilig voelt, meld het dan bij een medewerker.’

*Marleen is een gefingeerde naam. De echte naam van Marleen is bekend bij de redactie.

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
25-65
   theme-icon
Gender

Meer over:

sportschool, intimidatie, gymtimidation
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

PLN
PLN6 jul. 2023 - 9:46

Deze reactie is verwijderd