Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen?

  •  
06-10-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
typischmuiden.lukje45

© Marjon Lukje

“Ik mis de routine, het ritme van mijn vorige leven. Mijn werk. Ik werkte al tien jaar op mijn school. Ik kende alle collega’s, ik wist wat men van mij verwachtte. Het leven was makkelijk. Hier begonnen we vanaf nul.”
 
Vanavond is Delzin Ali te zien in Typisch Muiden. Samen met haar drie kinderen ontvluchtte ze twee jaar geleden de burgeroorlog in Syrië. Ze reisden haar man Ismaeel achterna, die een verblijfvergunning kreeg in Nederland. Hoe is het om je thuis te verlaten en op een onbekende plek een nieuw leven op te bouwen?

Hoe was jullie leven in Syrië, voordat de oorlog uitbrak? 
Voor de oorlog hadden wij een mooi leven. Ismaeel had een goede baan als manager en ik was wiskundelerares. We woonden in Noord-Syrië, in een dorp waar iedereen elkaar kende. En we hadden een mooi huis, dicht bij mijn moeder en zus.
 
Wanneer besloten jullie te vluchten?
Ismaeel kon niet meer werken en had een paar opties: wachten tot de oorlog over zou zijn, vertrekken naar een andere provincie of naar het buitenland. Maar wachten bood geen toekomst voor de kinderen. En de kinderen en ik waren altijd bang als hij naar buiten zou gaan; bang dat hem iets zou overkomen. Het was een heel moeilijk moment. Want je beslist over een heel nieuw leven. We wachtten één jaar, toen twee jaar en drie jaar, in de hoop dat het beter werd. Maar elk jaar werd het slechter. We bereikten het punt dat we moesten vertrekken. Als Ismaeel en ik alleen waren geweest, dan hadden we gewacht tot de oorlog over zou zijn. Maar dat kon ik mijn kinderen niet aandoen.
TypischMuiden.Lukje48

© Marjon Lukje

Hoe was het om met jonge kinderen in oorlog te leven?
Torin was zeven jaar toen de oorlog uitbrak en Mohammed was vier. Aziz is in de oorlog geboren. We waren altijd bang. Ik was altijd bang als Ismaeel naar buiten ging en ik thuis op hem moest wachten. Torin heeft veel herinneringen aan de oorlog en Mohammed ook. Aziz weet bijna niets meer. Toen Ismaeel vertrok uit Syrië heb ik de deur van ons huis achter me dichtgedaan en ben ik met de kinderen bij mijn moeder gaan wonen. Ik wist: ik moet sterk zijn, ik moet volhouden.

Ismaeel is illegaal gevlucht. Hij heeft veel gelopen. Hij is via land naar Turkije gevlucht en vanuit daar met de boot naar Griekenland gevaren. En vanuit Griekenland kwam hij in Nederland terecht. Hij heeft veel plekken in Europa gezien. Het was heel spannend; we wisten niet altijd waar hij was, soms hadden we een tijd geen contact. Ik was gestrest en kon in die tijd niet goed slapen. Zijn reis heeft twee maanden geduurd. Maar toen hij in Nederland aankwam wisten we: hij is veilig. Wij waren heel blij dat we ook mochten komen. Het bleef spannend, want we wisten niet of de luchtverbinding tussen Damascus en Beiroet open zou blijven. Die kon elk moment gesloten worden. Maar dat gebeurde niet, gelukkig.
typischmuiden.lukje43

© Marjon Lukje

Wat was het eerste wat je opviel in Nederland?
We reisden van Schiphol naar - een tijdelijk thuis - Bussum en we kwamen in een heel klein huis! Alles was nieuw: de taal, de gezichten van mensen, de manier van leven. De eerste maanden waren eenzaam. In Syrië kenden we iedereen in het dorp. Maar hier helemaal niemand. In onze stad kenden we tachtig procent van de mensen; we kwamen altijd bekenden tegen op straat. Maar hier ken ik niemand, geen familie. Behalve dan de moeder en de broer van Ismaeel. Zij wonen in Almere.

En toen kwam je in Muiden terecht! Hoe was dat?
In Muiden moesten we dus weer opnieuw beginnen. Maar na een paar maanden werd het beter. We moesten veel poetsen en de tuin opknappen. Die was rommelig. We zijn heel blij, nu. Het huis is fijn, maar wel een beetje klein. Ik vind Muiden heel mooi, rustig. Ik ben gelukkig met de mensen in Muiden. Er zijn vast mensen niet blij met ons, maar tot nu toe zijn we alleen vriendelijke mensen tegengekomen.
TypischMuiden.Lukje46

© Marjon Lukje

Wat mis je het meest van je oude leven?
Ik mis de routine, het ritme van mijn vorige leven. Mijn werk. Hier begonnen we vanaf nul. Dat vind ik moeilijk. Ik had geen problemen in mijn leven: ik heb mijn studie afgerond en ben meteen begonnen met werken. Ik werkte al 10 jaar op mijn school. Ik kende alle collega’s, ik wist wat men van mij verwachtte. Het leven was makkelijk. Nu moet ik eerst de taal leren en daarna werk vinden. En Ismaeel ook. Dat vind ik heel moeilijk.

Is je leven nu beter dan in Syrië?
Ik heb geen spanning meer. Mijn kinderen zijn weg uit de oorlog. Hier krijgen ze de kans om zichzelf te zijn, zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Vooruit te komen. Ismaeel en ik vinden het nog lastig om onze eigen toekomst in te vullen, maar over een of twee jaar zal dat beter gaan. Torin doet het heel goed op school. Ik hoop dat Mohammed naar dezelfde middelbare school gaat als zij. En Aziz weet nu eigenlijk al niets meer van Syrië. Het gaat heel goed met hem op school. Mohammed en Torin hebben veel herinneringen aan Syrië, maar hij niet.
Hoe zie je je eigen toekomst?
Ik ben best onzeker. Ik wil niet thuisblijven met een uitkering, daar schaam ik mij voor. Dus ik wil graag werken, maar ik weet nog niet goed wat ik kan doen. Als Ismaeel en ik werk hebben, komt alles goed met ons. Ik zou wel graag weer voor de klas staan, maar dan moet mijn Nederlands wel eerst heel goed zijn. Nu ben ik daar te onzeker over.

Ben je gelukkig?
Ja. Het werk is nog wel een probleem. Mijn taal moet verbeteren. Maar ik heb geen stress meer. Ik weet niet goed hoe ik hier moet solliciteren; de manier verschilt met hoe dat in Syrië gaat. Ik zou graag in Muiden willen blijven. Mohammed wil nergens anders meer wonen. Hij heeft zijn vrienden hier. Ze zijn heel hecht. Ik zou op een gegeven moment wel in een groter huis willen wonen.

Typisch Muiden, maandag t/m donderdag om 19:25 uur op NPO 2
Door: Kirsten van Alphen

Meer over:

typisch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.