Herdenking afschaffing slavernij Rotterdam 2021
© ANP
Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon. Een belangrijke dag, maar toch is het nog geen nationale feest- en herdenkingsdag.
Nog geen dag na de lancering van de petitie om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken, staat de teller al op ruim zestigduizend handtekeningen. De petitie is een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter, FunX en The Black Archives, in samenwerking met NiNsee en het Zwart Manifest. Met deze petitie verzoeken de initiatiefnemers de regering een aantal stappen te zetten in de erkenning van de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis van Nederland.
Allereerst moet 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag worden. De Nederlandse staat moet ‘in nauwe samenwerking met (vertegenwoordigers en organisaties van) nazaten zorg dragen voor de wettelijke verankering van de nationale herdenking en viering’, schrijven de initiatiefnemers. Ook moet Nederland formeel excuses aanbieden voor zijn rol in de trans-Atlantische handel ‘en alle bijbehorende verantwoordelijkheden nemen’.
#1julivrij
Naast het tekenen van de petitie, zijn er een hoop mensen die aangeven dit jaar vrij te nemen op 1 juli. Zij posten hierover op Instagram onder de hashtag #1julivrij.
Onder wie Natasja Gibbs. ‘De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden. Maar na bijna 150 jaar is 1 juli nog steeds niet officieel erkend. Samen kunnen we dit veranderen’, schrijft ze bij het bericht op Instagram.
En Sahil Amar Aïssa, in zijn story. ‘Geen bedrijf of overheid kan of mag voor jou bepalen welke feestdagen belangrijk genoeg zijn om vrij te nemen. Als 1 juli (Keti Koti) voor jou belangrijk is, neem je lekker vrij! (Als je baas nee zegt moet je gewoon liegen dat je ziek bent. Waarom respect hebben voor een systeem als het systeem jou niet respecteert?)’
En Claudia de Breij. ‘Ik ben een zzp’er dus ik denk wel dat ik het met mijn baas geregeld krijg, maar toch vind ik het belangrijk het eens hardop te zeggen: ik neem vrij op 1 juli, omdat 1 juli (of wel Keti Koti of Dia di Abolishon) een nationale herdenkings- en feestdag moet worden, waarop we vrij zijn.’
Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Waarom moet een feestdag worden opgedrongen, iedereen kan voor zichzelf de belangrijkste feestdag bepalen om een dag vrij voor te nemen.
Nou, misschien....omdat wij Nederlanders niet bevrijdt zijn? Dus het zou echt een herdenkingsdag in Siriname etc moeten zijn, maar hier hadden we geen slavernij... Net zo goed als ze in Surniame 5 Mei niet vieren, heel simpel. En dat zou zelfs voor alle meeleefmensen helder moeten zijn.
Vrijheid is de keuze hebben om vrij te nemen. Naar school te kunnen gaan en jezelf te ontwikkelen. Vrijheid is niet iedereen weer een verplichte vrije dag opleggen.
Er is toch ook geen nationale feestdag op 1 januari om de afschaffing van de slavernij in Indonesie die toen een Nederlandse kolonie was. Sterker nog: dit blijft een verzwegen geschiedenis. https://decorrespondent.nl/7479/over-deze-nederlandse-slavernijgeschiedenis-hebben-we-het-nooit/2875454899416-c1a34e1a
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Wij zijn een verwend volk geworden. Een 36 urige werkweek en overal vrij voor willen hebben. Wordt er nog gewerkt? En wanneer houden we eens op met herdenken. Er komen hier per week 900 mensen binnen, die allemaal wel iets te herdenken hebben. Dat wordt wat voor de toekomst.
Onze overheid wil liever geen vrije dagen geven. Maakt niet uit voor wat. Zo lang 5 mei nog niet is geregeld is 1 juli een achterhoedegevecht.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Dat “verplicht vrij zijn” is maar onzin. Je kan vrij nemen. Mijn dochter vindt vrijheid “naar school kunnen gaan”.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!