Joop

Kamer moet zich buigen over nationale vrije dag voor afschaffing slavernij

  •  
30-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden

© AMSTERDAM - Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark. ANP REMKO DE WAAL

Een petitie om van 1 juli – Keti Koti – een vrije dag te maken, heeft meer dan 40.000 handtekeningen behaald. Dat meldt mede-initiatiefnemer FunX. Het radiostation startte samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een actie om van de herdenking van de afschaffing van de slavernij een nationale aangelegenheid te maken. De 40.000 handtekeningen waren nodig om het voorstel officieel voor te leggen aan de Tweede Kamer.
Er gaan al langer stemmen op om Keti Koti een nationale vrije dag te maken. Vorige week pleitten de vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – er al gezamenlijk voor hier meer aandacht aan te besteden. In een brief aan het Rijk schreven zij:
"De herdenking markeert deze geschiedenis als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, een onderdeel van het collectieve geheugen. Door te gedenken legt de samenleving verantwoordelijkheid af, maar committeert zij zich ook aan een samenleving en een toekomst waarin geen ruimte is voor racisme en kansenongelijkheid."
Amsterdam nam vorig jaar al een motie aan namens de stad formeel excuses aan te bieden voor zijn rol in het slavernijverleden. Dat zal dit jaar gebeuren tijdens de herdenking in het Oosterpark. In de petitie die nu aan de Kamer wordt aangeboden, wordt ook gevraagd die excuses namens de Staat aan te bieden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 jul. 2021 - 10:44

Fijn al die wensen. Maar ik zou graag willen dat die Kamer zorgt dat we een regering, een bestuur dus, krijgen. Daarna kunnen allerlei andere zaken aan de orde komen.

Ch0k3r
Ch0k3r1 jul. 2021 - 4:09

Een feestdag vanwege het afschaffen van de slavernij klinkt mij heel wat logischer in de oren dan vrije dagen om een 'god' te eren die slavernij en het mishandelen van slaven toestaat. En dat terwijl die God niet eens bewezen kan worden, maar de slavernij wel bewijsbaar is.

Grietje Genot
Grietje Genot30 jun. 2021 - 21:41

Als het over de racistische slavernij en slavenhandel gaat, akkoord, daar zijn wel wat stappen gezet. Maar voor het overige: onze ketenen knellen nog steeds, we zijn nog steeds voetvegen en kanonnenvoer en melkkoeien, vrijwel rechteloos, veronachtzaamd, genegeerd, vertrapt, verkommerd, gekweld; - geen enkele reden voor welke festiviteit dan ook.

Eric Minnens
Eric Minnens30 jun. 2021 - 19:02

1 jan. Nieuwjaar 1 mrt Allergodsdiensten (+atheïsme) (Verzoeningsdag) 1 mei Bevrijding (WO2) 1 jul. Keti Koti 1 sep. Carpe diem (jongerenfeest) (begin schooljaar) 1 nov. Memento Mori (seniorenfeest) (herfst van het leven) Bovenstaande feesten verplicht. Verder alle huidige feesten vrijwillig. Vooral: elke 2 maanden een feest.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2021 - 11:10

Wat versta je onder verplicht? Kan ik mij ook afmelden ?

Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2021 - 16:33

"Kan ik mij ook afmelden ?" Nee, verplicht ????. Dagje vrij dus, volgens cao. Zoals nu met P&P en Kerst e.d. Tenzij...: horeca, ov, politie, beveiliging, zorg, AH, Jumbo, Aldi, Plus, Marqt, AH (of had ik die al)?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 jun. 2021 - 18:29

Bevrijdingsdag 5 mei vieren met een vrije dag? Dat klinkt als elk jaar je ontmaagding vieren, maar niet je verjaardag. De meeste staten vieren m.i. hun ontstaan, niet hun bevrijding van een relatief kortstondige bezetting. Dan zou ik eerder het eind van de 80-jarig oorlog vieren. Maar historici weten daar vast een beter antwoord op, wanneer Nederland als land/rechtsstaat geboren is.

6 Reacties
Jozias2
Jozias230 jun. 2021 - 19:37

19 juli 1572

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2021 - 12:34

De meerderheid van de mensen in Nederland op dit moment gaat de bevrijding van de duitsers meer aan dan de bevrijding van de slavernij. Een belangrijk deel heeft zelfs die bezetting meegemaakt. Geen enkele inwoner is ooit slaaf geweest. En ja de slavernij was ellendig maar de hongersnood in West Nederland was dat ook. Tot we bevrijd werden door de Canadezen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jul. 2021 - 14:18

@ Frans Kwakman Jij doet me denken aan hoe de Nederlanders uit de jappenkampen en de Joden uit de concentratiekampen hier na de oorlog welkom geheten werden. "Jappenkamp? Concentratiekamp? Ja, maar WIJ hebben honger gehad!

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2021 - 18:09

Was u er bij, Vrij? Want dan moet ik wel het repect voor een bij a honderd jarige opbrengen. Maar ik denk dat dit niet zo was en kan alleen maar zeggen dat de u genoemde wandaden naar mijn mening voort kwamen uit het feit dat de meeste mensen druk waren hun eigen zaken op te lossen. Die bevrijding heeft toch voor veel mensen een mijlpaal in hun leven gezet. En zeker in de tijd daarna was Nederland een arm maar best wel gelukkig land. Er waren uiteraard tegenstellingen maar er was ook veel wil tot samenwerken, iets wat wij nu zo deerlijk missen. Over de hongerwinter, zeker niet te vergelijken met de door u genoemde vernietigingskampen maar toch veel slachtoffers hoor. Daarom Nederland heeft ook geleden als mag ik dat van u niet zeggen. Als er een vrije dag ingesteld moet worden dan 5 mei, de bevrijding van ons land waar veel jonge mensen hun leven voor gegeven hebben.

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2021 - 20:34

Nog even, ik begin langzamerhand door te krijgen hoe jouw geest werkt. Sorry, ik ben wat traag van begrip. Dus jij vind dat het einde van de tachtigjarige oorlog nu als feest gevierd moet worden maar de bevrijding van de bezetting van de duitsers niet. Apart. Daarom nogmaals, was jij erbij?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 jul. 2021 - 11:37

@ Frans Kwakman Je moet niet kwaad worden als iemand je tegenspreekt, je gaat nu wild om je heen slaan en mij allerlei meningen toedichten die ik helemaal niet heb. Ten eerste zie je consequent deze opmerking van mij over het hoofd: "Maar historici weten daar vast een beter antwoord op, wanneer Nederland als land/rechtsstaat geboren is." Ten tweede sla je met "was jij er bij" de plank volledig mis want dan kun je na 100 jaar elke herdenking stoppen.

korheiden2
korheiden230 jun. 2021 - 17:19

Tsja. Nederland en vrije dagen. Het enige land ter wereld (voor zover mij bekend, tenminste) waar men een vrije dag geeft voor de verjaardag van het staatshoofd. Wat mij betreft viert de koning dit in familiekring en wordt 5 mei nu eindelijk eens voor iedereen een vrije dag. Een vrije dag voor Keti Koti, van mij mag het. Maar of dit zo net voor de zomervakantie een goede datum is? Aan de andere kant hebben de Amerikanen the 4th of July en de Fransen Quatorze Juillet. En vele RK-landen geven op 15 augustus vrij voor Maria Hemelvaart.

1 Reactie
o u wisbaar
o u wisbaar30 jun. 2021 - 19:03

De verjaardag van Kim Jung Un is een vrije dag

Buitenstaander
Buitenstaander30 jun. 2021 - 15:19

Afschaffing slavernij zou een vrije dag moeten zijn in het land waar de bevrijding kwam. Suriname dus. Duitsland gaat toch ook geen 5 Mei vieren.

10 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 jun. 2021 - 18:33

[ in het land waar de bevrijding kwam. ] In Almere staat een verzetsmonument. Dat stuk land bestond niet eens in '40-'45, dus afbreken maar? Jij viert je verjaardag ook strict alleen in de gemeente waar je geboren bent?

Norsemen
Norsemen30 jun. 2021 - 19:33

@Buitenstaander Nu laat jij je ware gezicht zien. De afschaffing van de slavernij zie jij dus als een nederlaag voor Nederland.

Jozias2
Jozias230 jun. 2021 - 19:40

@frans Niemand heeft het toch over het afbreken van monumenten of het niet meer mogen vieren. Na wo2 zijn er ook veel Nederlanders naar Canada gegaan. En die mogen daar best Koningsdag vieren of vrij nemen op 5 mei. Maar dat hoeft in Canada toch geen feestdag te zijn.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 jun. 2021 - 23:36

@ Jozias Je vergelijking klopt niet. Die Nederlanders in Canada zijn slechts immigranten. Meer niet. De Surinamers waren of zijn nu Nederlanders en een groot deel van hen woont hier. Zij zijn nazaten van de slaven die wij daar naar toe deporteerden. Ons land is honderden jaren verantwoordelijk geweest voor hun lot. En ook verantwoordelijk dat ze uiteindelijk hier als landgenoten wonen. Dan mag je wel wat coulanter zijn in plaats van als nazaat van die criminele slavenhandelaren en plantagehouders te zeggen dat je het maar op de plaats van het delict moet gaan vieren. Wat Nederlands grondgebied was ten tijde van het delict. Bovendien zijn de plannen voor slavenhandel en koloniën alhier gesmeed en uitgevoerd. Dus de plaats delict is ook Nederland.

Jozias2
Jozias21 jul. 2021 - 18:30

@frans De Surinamers die hier na de onafhankelijkheid naar toe zijn gegaan zijn toch ook immigranten en niet door Nederland hier naar toe gehaald? Er is ook niemand die zegt dat ze het daar moeten vieren. Helemaal prima dat ze dat hier doen. Dat staat ze vrij, net zoals het Nederlanders die geëmigreerd zijn vrij staat om iets te vieren op basis van hun achtergrond. Je ziet dat ook met ieren in de vs met st patricksday. Daarnaast kan iedereen het vieren die dat wil. Dat doen Leidenaren ook met leiden ontzet. Maar los van de vrijheid om wat dan ook te vieren is de vraag of het een nationale vrije dag zou moeten worden. Dat is 4 en 5 mei zelfs niet.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jul. 2021 - 12:16

@Jozias De Surinamers die hier naar toe zijn gegaan zijn grotendeels vóór de onafhankelijkheid gekomen, zijn dus gewoon landgenoten. Je doet wel erg je best om onze gezamenlijke geschiedenis met Suriname op alle mogelijke manier te bagatelliseren en te minimaiseren tot een "handjevol immigranten" waar we voorheen geen enkele band mee zouden hebben gehad. Het zijn Nederlandse slachtoffers van Nederlandse onderdanen en Nederlandse instituten en de plaats delict is zowel voor planning als uitvoering Nederlands grondgebied (en niet slechts een klein stadje in Zuid Holland).

Jozias2
Jozias22 jul. 2021 - 17:18

@frans Dat klopt niet. Het grootste aantal Surinamers zijn naar Nederland gekomen rond de dekolonisatie, de jaren daarna en na de decembermoorden. Op dit kaartje zie je ook waar mensen van Surinaamse afkomst wonen. Dan zie je ook dat lokale initiatieven zo onlogisch niet zijn. Mijn punt is niet dat het een handvol is (twee redelijke steden), mijn punt is dat de komst naar Nederland ook een eigen keuze is en niet door Nederland. Het staat iedereen vrij zijn feestje te vieren. Maar de vraag is of mensen die er niets mee hebben mee moeten doen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 jul. 2021 - 11:17

Het is echt tenenkrommend hoe je alles uit de kast trekt om Surinaamse Nederlanders te reduceren tot een nihil groepje exotische immigranten waar we niets mee gemeen hebben. "Kijk eens hoe ze op een kluitje wonen, nou dan kunnen ze toch hun eigen feestje lokaal vieren?" Voor de laatste keer datgene wat je zo opvallend ontwijkt: Het zijn Nederlandse slachtoffers van Nederlandse onderdanen en Nederlandse instituten en de plaats delict is zowel voor planning als uitvoering Nederlands grondgebied. Ga eens studeren op het woordje WIJ.

Jozias2
Jozias24 jul. 2021 - 23:32

@frans Ik denk dat voor de gemiddelde inwoner van, laten we zeggen, Meppel, Venray of Franeker het vieren van keti koti net zo eigen zal voelen als leiden ontzet. Maar de Nederlandse pensionados aan de Spaanse costas gaan toch ook niet de Spanjaarden oproepen om leiden ontzet te voeren omdat Nederland destijds een deel van Spanje was en het onze gezamenlijke geschiedenis is?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 jul. 2021 - 12:04

Denk je dat je gelijk krijgt door simpelweg de essentie hardnekkig te ontwijken? De FvD zou een goeie aan je hebben. WIJ.

Piet Helmons
Piet Helmons30 jun. 2021 - 15:03

Wanneer er een extra vrije dag moet komen voor iedereen dan moet dit natuurlijk 5 Mei zijn.

Poeha2
Poeha230 jun. 2021 - 14:56

Wat een onzin. Werknemers kunnen toch een vrije dag nemen? De werkgever kan keti koti ook als verplichte vrije dag aanwijzen. Door vrij te nemen heeft het ook meer betekenis.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen1 jul. 2021 - 9:26

Goed idee, laten we dat ook met Kerst en Pasen doen.

Jozias2
Jozias22 jul. 2021 - 6:14

@norseman Ik denk dat de vergelijking met 5 mei beter op zijn plaats is. Ook geen vaste vrije dag maar iets wat in de cao geregeld wordt. Dus poeha heeft een punt.

Kwant2
Kwant230 jun. 2021 - 13:33

Ik vind het hypocriet om keti koti in nederland te vieren als we vanaf de zijlijn toekijken en handelen met landen waar slavernij en onderdrukking dagelijkse praktijk is. Dan doen we net alsof we het nu anders gedaan zouden hebben, economisch gewin opgeven voor een moreel goed, terwijl we dat nu dus gewoon niet doen. Keti Koti vieren zou hand in hand moeten gaan met een boycot op China, dan pas is echt Nederland echt beter geworden.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 jun. 2021 - 18:36

Dus jij wilt 5 mei ook niet vieren omdat er nog steeds oorlogen en gewapende conflicten elders woeden?

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd30 jun. 2021 - 13:28

Waarom kunnen we Keti Koti niet op 1 januari vieren? Mooi begin van het jaar, me dunkt…

1 Reactie
ton14024
ton1402430 jun. 2021 - 13:45

Of 5 december? 1 januari heb ik al een feestje.

Jozias2
Jozias230 jun. 2021 - 12:52

We hebben toch een bevrijdingsdag? 4 mei is in de loop der jaren verbreed dus waarom kunnen we op 5 mei niet de vrijheid vieren of dat nu een bevrijding van een Duitse bezetting of van slavernij is? Overigens is ook niet iedereen elk jaar vrij op 5 mei ondanks dat het een feestdag is. En verder komt het een beetje vreemd over om van een een relatief specifiek feest een nationale feestdag te maken. Leiden ontzet op 3 oktober is ook geen nationale feestdag en 1 april wordt in Brielle ook gewoon gevierd. Mensen kunnen dus zelf een 'bevrijding' vieren die voor hen belangrijk is zonder er een nationale feestdag van te maken.

ton14024
ton1402430 jun. 2021 - 11:41

Goed, de petitie aanbieden, het antwoord afwachten. Hopelijk valt er wat (een Keti Koti feestdag?) te vieren.

Juppé🎗
Juppé🎗30 jun. 2021 - 11:37

Dat die dag herdacht moet worden kan ik mij helemaal in vinden, maar waarom het een collectieve dus verplichte vrije dag worden. Dat schept ook een precedent en roept iedere groep op om ook weer de status van een vrije dag voor hun herdenking te krijgen. We moeten juist van de bestaande ( meest christelijke) collectieve vrije dagen af en die omzetten naar facultatieve vrije dagen. Natuurlijk mag iemand die dat wil die dan op hemelvaartsdag opnemen. Er kan toch ook op andere wijze dan een hele vrije dag iets herdacht of gevierd worden. Hier wordt elke week ( juist op wisselende dagen) het spaghettimonster herdacht. Grote vergiet spaghetti, tomatensauce met oregano of basilicum en heel veel knoflook alsmede een grote fles rood (rosé als het heet is zoals vandaag). Hij heeft nog nooit geklaagd dat hij geen collectieve vrije dag heeft.

5 Reacties
ton14024
ton1402430 jun. 2021 - 11:57

Waarom moeten we van de collectieve vrije dagen af? Dat we samen vrij zijn maakt het voor mij nu juist een feest.

Juppé🎗
Juppé🎗30 jun. 2021 - 12:09

Dat we samen vrij zijn maakt het voor mij nu juist een feest. »….iedereen die in Hemelvaart gelooft of belangrijk vindt moet die dag vrij kunnen nemen. Er zijn dan genoeg mensen vrij om het mee te herdenken of vieren. Waarom zou U dat met iemand als ik willen vieren, die daar een beetje lacherig naar staat te kijken.

ton14024
ton1402430 jun. 2021 - 13:30

J, spreek me liever niet met U aan en: vier geen hemelvaart met mij. Maar als er wat te vieren valt dan liever met iedereen erbij.

Juppé🎗
Juppé🎗30 jun. 2021 - 14:02

« Maar als er wat te vieren valt dan liever met iedereen erbij. »…..vrijheid is daar wel een goede reden voor. Iedereen geeft daar wel een andere invulling aan. Of het nu de bevrijding van Hitler Duitsland is, de Spanjaarden is wat lang geleden en voldoet niet aan ons idee van vrijheid, voor bepaalde groepen is de vrijheid er nog niet helemaal. Bundel dat op 5 mei, dan vieren we dat samen. Als je dan in overgrote meerderheid iets te vieren hebt dan kan dat best een collectieve vrije dag zijn. Maar wees er zuinig mee, dus lever daar dan tweede paasdag en tweede pinksterdag voor in. Dan houden we toch nog een vrije vrijedag over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2021 - 11:28

Juppe Vrije dagen breng ik het liefst naar eigen inzicht door en bij voorkeur niet collectief. Wel een aantal malen 17 mei (grunnlovsdag) "meegevierd". Noorwegen viert de dag dat ze een grondwet kregen in 1814 door het houden van optochten (vnl door kinderen) en iedereen draagt zoveel mogelijk Noors kostuum (bunad). Dat kostuum verschilt per regio en is duur en komt dus alleen bij speciale gelegenheden uit de kast.

Mini2
Mini230 jun. 2021 - 11:33

'In de petitie die nu aan de Kamer wordt aangeboden, wordt ook gevraagd die excuses namens de Staat aan te bieden.' Dat gaat gelukkig nooit gebeuren, en we weten allemaal waarom.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen1 jul. 2021 - 12:42

Haha Gelukkig gaat het wel gebeuren, en we weten allemaal dat dit een goede zaak is.

Gerard de Vries2
Gerard de Vries230 jun. 2021 - 11:26

Lekker doen, lever er desnoods zo’n christelijke feestdag voor in waar van de helft van de mensen toch niet weet wat de betekenis is: Pinksteren bijvoorbeeld.

2 Reacties
Salama.
Salama.30 jun. 2021 - 13:03

Ik zou het toch jammer vinden. Tweede pinksterdag is altijd een maandag en een feestdag op een bepaalde datum valt ook wel eens in het weekend en dan heb ik toch al vrij.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 jun. 2021 - 23:42

In België krijg je een extra dag vrij als een feestdag in het weekend valt. Ik dacht dat ze ook het werkelijk aantal werkdagen per maand uitbetaald kregen en niet iedere maand hetzelfde bedrag zoals wij waardoor je of een dag te veel werkt of 2 dagen te weinig en zo voorts.

Freddy2
Freddy230 jun. 2021 - 11:13

Ik vind dat we er niet zozeer een nationale vrije dag van moeten maken, maar een nationale feestdag. Over 2 jaar hebben we 150 jaar vrijheid voor iedereen in het Koninkrijk der Nederlanden. Tevens moeten we herdenken dat dit niet overal zo is. In Afrika en Azie leven nog meer slaven dan vroeger. Daar zijn ze net als voor de westerse slavernij gewoon weer verder gegaan met slaven. We moeten ons gezamelijk inzetten om slavernij overal ter wereld te stoppen.

Djennica
Djennica30 jun. 2021 - 11:06

Waarom is het precies nodig dat Keti Koti een nationale feestdag is om het einde van de slavernij te kunnen herdenken? Daarnaast legt de overheid geen vrije dagen op, dat gebeurt in cao's, kijk maar naar 5 mei.

3 Reacties
ton14024
ton1402430 jun. 2021 - 13:36

Als tegenwicht voor 5 december?

Djennica
Djennica30 jun. 2021 - 14:31

Ton14024 Dat zou nog kunnen, dan gedenken we gezamenlijk Zwarte Piet.

lmgikke
lmgikke30 jun. 2021 - 15:10

Het feit dat de overheid geen vrije dagen op zou kunnen leggen is onzin. Het feit dat iets niet wettelijk geregeld is, betekend nog niet dat men het niet gewoon wettelijk kan regelen. Dat Rutte dat niet wil is iets anders. Dat het volk dat gelooft is iets anders. Rutte wil graag de mooie sier maken met betekenisloze woorden. De suggestie wekken dat hij het beste voor heeft. Zo wil hij heel graag dat 5 mei opgenomen wordt in de CAO's als vrije dag. Mooi gezegd, wat doet hij er aan? Niets. Als hij het echt meende, dan regelde hij de vrij dagen a.g.v. nationale feestdagen wettelijk.

Hakkepuf
Hakkepuf30 jun. 2021 - 10:53

Een mens heeft toch vrije dagen? Dan kan deze toch zelf vrij nemen om Keti Koti te herdenken?

Leontrotsky
Leontrotsky30 jun. 2021 - 10:52

Het is wetenschappelijk onweerlegbaar bewezen dat slavernij vele generaties in de toekomst doorwerkt in de nazaten van slaven. Onder onmenselijke stress veranderen genen en daardoor kunnen nazaten vele generaties in de toekomst nog een verschrikkelijk trauma ervaren terwijl ze zelf geen slavernij hebben meegemaakt. Dit is het grote probleem van de mensen met migratieachtergrond in Nederland en bijv. Noordamerika. Zij hebben allemaal voorouders die als slaven in onmenselijke omstandigheden hebben geleefd en zij maken deze onmenselijke omstandigheden nog dagelijks mee omdat dit in de genen is opgeslagen. Nederland moet dit gaan onderkennen en het slavernijtrauma (een zeer ernstige vorm van PTSD als ziekte gaan erkennen en de mensen die hieraan leiden compenseren voor de schade die vanuit het verleden (letterlijk) aan hen is aangebracht.

9 Reacties
tinekea2
tinekea230 jun. 2021 - 11:50

nou dat kun je dan vast wel met een wetenschappelijke link onderbouwen? Mij lijkt het namelijk quatsch van de bovenste plank.

Tjeempie2
Tjeempie230 jun. 2021 - 11:58

Ik voel dit ook zo Leon, zowel de Spaanse bezetting als het juk van de Romeinen drukt nog zwaar op mijn genen.

LHTJ
LHTJ30 jun. 2021 - 12:11

Je moet een beetje oppassen Leon dat je trol comments niet te overdreven worden, die enkeling die je nog serieus neemt zal je op deze manier ook snel genoeg doorhebben.

Starter2
Starter230 jun. 2021 - 12:13

Leon, hoe dik is die duim van jou? Trauma is niet erfelijk en zit niet in de genen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 jun. 2021 - 13:05

LHTJ Het kan nog wel een tanje erger denk ik, hij kan zich nog steeds niet meten aan Drunken Pumpkins, en zelfs die werd nog door sommigen serieus genomen.

Winterdepressie
Winterdepressie30 jun. 2021 - 13:19

Ik heb nog steeds enorm last van m'n rug vanwege het gedwongen landarbeid dat mijn voorouders hebben moeten doen onder hun feodale heerser... Last van m'n voeten ook!! Damn you slave-genes! (Leon flapt er natuurlijk weer flagrante schwanzekakse uit)

Ewout Pool
Ewout Pool30 jun. 2021 - 13:32

Met respect, maar dit is een te grote generalisatie. Enkel de voorouders van afro-surinamers en afro-antillianen hebben in slavernij geleefd, aangevuld met enkele kleine groepen. De meerderheid (Hindostanen, Indo's, Mediterraniërs en MOElanders etc.) niet. Betekent overigens niet dat hun voorouders niet zijn uitgebuit, maar dat maakt ze geen slaven. Dat gezegd hebbend zie ik niet helemaal in waarom in Europees Nederland de slavernij herdacht moet worden. Dat het in Suriname en de Antillen herdacht wordt logisch, maar in Europees Nederland was geen sprake van slavernij. (Dit in tegenstelling tot de VS). Een nog beter idee is mijns inziens het vrijgeven van 20 dagen of zo die eenieder naar keuze kan opnemen als feestdag. Dan kan iedereen vieren wat voor deze persoon belangrijk is.

Norsemen
Norsemen30 jun. 2021 - 15:01

@E-wood Er is dus ook geen enkele rede om van de geboortedag van Jezus een vrije dag te maken? Immers het heeft zich niet hier afgespeeld en er is ook helemaal niemand die het bewust heeft meegemaakt. Jouw reactie is juist waarom het een zeer goed idee is om zo'n dag in te voeren.

lmgikke
lmgikke30 jun. 2021 - 15:12

Leon, welke ervaringen van jouw voorouders zitten dan in jouw genen opgeslagen? Je vertoond behoorlijk dom bokkend ezel gedrag.....

Norsemen
Norsemen30 jun. 2021 - 10:47

Dit soort dagen hebben veel meer betekenis en inhoud dan zo'n zinloze 2e pinksterdag bijvoorbeeld. Prima dit dus.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2021 - 12:15

Extra dag van maken: over de bevrijding van alle slagen. De avond te voren herdenking naar aanalogie van vier mei, de volgende dag feest.