Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe zit het met de compensatie voor de mijnbouwschade in Limburg?

  •  
08-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
456 keer bekeken
  •  
justus-menke-Wn8fHmOxAm8-unsplash

In de nabije toekomst kunnen 10.000 mensen in Limburg last krijgen van schade aan hun huis als gevolg van mijnbouwschade. Hoe worden zij bijgestaan?

Scheuren in huizen, scheefstand en verzakkingen; die verhalen die kennen we al uit Groningen, aldus Frank Evenblij. ‘En we weten allemaal dat het in kaart brengen en compenseren van de schade aldaar door de overheid op zijn zachtst gezegd niet zo netjes geregeld is’, vervolgt hij in Dijkstra en Evenblij ter plekke. Maar niet alleen in Groningen kampen mensen met deze problemen. Ook in Limburg krijgen inwoners hiermee te maken. ‘Deze week kwam staatssecretaris Hans Vijlbrief in Heerlen op bezoek om in gesprek te gaan over een nieuw plan om burgers die kampen met mijnbouwschade te compenseren.’ Hoe gaat dat?

Hoe groot is de schade?

In Limburg is er een ander soort schade dan als we die kennen uit Groningen. ‘De grote massa aan schades waar we het hier in Limburg over hebben bestaat toch uit relatief kleine schades - vooral in de vorm van scheuren, maar toch ook schade aan funderingen en verzakkingen. De ergste soort schade dat zijn die sinkholes - gewoon een gat in de grond waar spontaan een gebouw als het ware in wegzakt’, vertelt hoogleraar mijnbouwschade Michiel Tjepkema.

In totaal zullen er de komende jaren zo’n 10.000 mensen (in perspectief: in Groningen gaat het om 380.000 schades) mogelijk last kunnen krijgen van enige vorm van mijnbouwschade. ‘Maar we hebben het wel degelijk over massaschade’, aldus Tjepkema. Op dit moment zijn er bij het Calamiteitenfonds Mijnwaterschade 45 officiële aanvragen bekend – waarvan 24 toegewezen. Dat zijn mensen met ernstige schade ‘omdat er sprake is van een hele schrijnende woonsituatie die het wonen van die mensen en de veiligheid in gevaar brengt’, legt Jan de Wit, voorzitter van het Calamiteitenfonds Mijnwaterschade, uit. ‘Aan die 24 ernstige gevallen hebben wij bijna vier miljoen uitgegeven aan kosten voor herstel. Je komt per woning – in die ernstige gevallen – al snel in de buurt van meer dan een ton aan schade.’

Hoe wordt er gecompenseerd?

Voor de zware schadegevallen is er het Calamiteitenfonds, maar voor de lichte schadegevallen was er vooralsnog niks geregeld. ‘Daar moet ook absoluut iets voor zijn’, vindt Tjepkema. ‘Je kunt je voorstellen dat als je in een woning woont waar op een gegeven moment scheuren in de muren ontstaan – al is het er maar één – dat dat gewoon gerepareerd moet worden. Het gaat wel om de veiligheid van je woning.’

Voor de zomer komt de regeling er. ‘Het heeft lang geduurd, dat erkende de staatssecretaris ook, maar het ziet er nu rooskleurig uit. De regeling is beloofd. We weten wel: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Er moet wel geleverd worden. (…) er moet heel hard gewerkt worden vanuit het Rijk maar ook vanuit de regio.’

Hoe is de schade ontstaan?

Toen de mijnen nog open waren en kolenlagen weggehaald werden, zakte de grond.’ In de omgeving van Heerlen is de grond op sommige plekken enkele meters gezakt. ‘In die jaren dat de mijnen open waren, werd die mijnschade die toen optrad - scheuren vooral - door de mijn zelf hersteld. Dus als je mijnschade had kwamen ze langs en werd dat gemaakt’, aldus De Wit. Dat veranderde toen de mijnen eind 1974 werden gesloten: ‘Vanaf dat moment is het stil geworden. (…) toen de mijnen open waren werden er dagelijks miljoenen liters water – vanuit de ondergrond - weggepompt en dat heeft na 1974 nog een tijd geduurd, dat pompen.’ Op 1 januari 1994 werd het pompen stopgezet. ‘Met als gevolg dat vanaf dat moment het mijnwater naar boven komt en niet weg kan, waardoor er dus een druk ontstaat op de ondergrond.’ In plaats van een dalende grond hebben inwoners nu te maken met een stijgende grond, waardoor er opnieuw haarscheuren in de woningen ontstaan, lateien breken en fundamenten scheuren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.