Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen. De hoge gasprijzen en de stijgende prijzen in de supermarkt maken het steeds moeilijker. Hoe lossen we dat op?
Op dit moment heeft ons land te maken met de grootste koopkrachtkrimp sinds de Tweede Wereldoorlog. En de effecten daarvan zijn groot, weet armoede-wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, Marjolein Moorman. ‘Ik hoor verhalen van mensen waarbij de energierekening met driehonderd of vierhonderd euro per maand omhooggaat. Als je dan al heel krap zit en aan het einde van de maand niet eens uitkomt, hoe moet je dat dan neerleggen?’
De inflatie treft allang niet meer alleen de mensen met een klein inkomen of de mensen met een uitkering. ‘Ook de lagere middeninkomens en mensen met een modaal inkomen of net iets daarboven. En dat zijn mensen die nu nog geen aanspraak kunnen maken op armoedevoorziening. Zij hebben natuurlijk wel hun inkomen en uitgaven in balans; dan worden dat enorme bedragen die je niet zomaar kan neerleggen. Dat is wat het Centraal Planbureau (CPB) ook al zegt: er kunnen veel meer mensen in de armoede terechtkomen.’
Er moet meer solidariteit komen, bepleit Financial Times-journalist Martin Wolf in Buitenhof.Bedrijven die enorme winsten maken – zoals energiebedrijven – moeten meer belasting gaan betalen en de rijken moeten zorgen dat de armen niet buiten de boot vallen. ‘Een boodschap naar mijn hart’, aldus Moorman. ‘In Engeland doen ze dat ook. Bedrijven als Shell - dat 18 miljard winst heeft gemaakt als gevolg van het feit dat de brandstofprijzen stijgen - die worden nu in Engeland zwaarder aangeslagen. Als een soort “bof-belasting”, zo wordt dat ook wel genoemd.’ Een heel verstandig idee, vindt Moorman. ‘Ook in Nederland. Ik denk dat juist deze tijd vraagt om solidariteit. Als ik Martin Wolf hoor zeggen dat het eat or heat is, dan gaat het dus eigenlijk gewoon om levens. De vraag of mensen voldoende te eten hebben of moeten kiezen om te stoppen met douchen of om de thermostaat uit te zetten. En dat is wat heel veel mensen die het niet zo breed hebben al lang doen.’
Wat moet er gebeuren tegen hoge inflatie en prijsstijgingen?
Thema's:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Om een recessie te voorkomen moet de ban van NB (klaas Knot) op uitbetalen van achterstallige prijscompensatie van pensioenen opgeheven worden. De nieuwe wet op pensioenen moet niet aangenomen maar verworpen worden.
Armoede onder gepensioneerden die slechts een klein pensioentje hebben op hun AOW, die moeten gecompenseerd worden met hun achterstallige prijsindexatie vanaf het jaar 2008. Uitkeren waar ze recht op hebben.
Lees de link en ga rekenen. De prijsstijgingen zijn dermate hoog, dat de btw verlaging naar 9% het rijk extra inkomsten oplevert! Ook zijn de vastrechtkosten te hoog en bovendien voor een ieder gelijk. Elektriciteit opgewekt door wind of zon stijgt mee met de elektriciteit opgewekt in gascentrales….. Doe je je stinkende, duurzame best gaat toch de energieleverancier er met de winst vandoor hand in hand met de minister.
Ik sta hier echt heel erg dubbel in. Aan de ene kant vind ik dat mensen maar eens de consequenties moeten ervaren van hun eigen achterlijkheid. Daarmee bedoel ik dat we natuurlijk allang 80% duurzaam hadden kunnen zijn. Maar er is een heel groot gedeelte van onderbuikstemmend dom rechts NL dat om een of andere reden een hekel heeft aan alles wat met windmolens te maken heeft en duurzaam is, want dit was altijd te duur. Verstandige linkse mensen riepen altijd dat goedkoop duurkoop gaat zijn en dat de rekening vroeg of laat zou komen. Dat werd genegeerd dus dit is nu de rekening dan ook niet huilen. Dan toch even mijn linkse fatsoen. Als mensen door een minimum heenzakken en op straat dreigen te komen dan moeten ze wel geholpen worden. Maar dan alleen als ze de afgelopen 20 jaar links hebben gestemd. Rechtse PVV stemmers en ander onderbuikvoelend volk niet. Ik snap natuurlijk dat dat niet kan maar ik zou het toch graag invoeren.
88% van de bevolking ziet dit ongeregelde rommelige waardeloze kabinet vertrekken. Dat is nogal wat. Maar daar trekken zij zich niets van aan in Den Haag. De schatkist wordt toch wel gevuld. We maken de mensen blij met mooie koopkracht verhalen en halen dat geld weer dubbel en dwars retour via dezelfde mensen maar dan achterom. Zie hier: vennootschaps belasting gaat van 15 procent naar 19 procent. Ook gaat het Rijk vermogenden zwaarder aanslaan. De belasting op spaargeld, aandelen en een tweede huis gaat omhoog van 31 procent naar 34 procent. Het geld haalt dit kabinet toch weer bij ons terug. Dus al die lekkernijen komen gewoon vanuit onze eigen spaarcentjes of de dingen dat we hebben. Elk jaar is Prinsjesdag een groot feest voor het kabinet. Het is hun uitje om de schatkist te spekken en met de wereld bezig te zijn. Ons zien ze niet, alsof we niet bestaan.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!