Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

FAQ: Je huur checken, hoe werkt dat?

theme-icon
Wonen
  •    •  
17-05-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
24142 keer bekeken
  •  
FAQ - Assendorp - Yentl Slik

De Huur is Te Duur

© Yentl Slik

Bereken hier de maximale huur voor jouw sociale huurwoning via de Huurcheck!

Je huur checken: hoe werkt dat eigenlijk? Wij hebben de meestgestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet:

Wat is de huurcheck?
De wet bepaalt in veel gevallen voor verhuurders hoeveel huur zij van jou mogen vragen. De maximale hoogte van de huur wordt bepaald met een puntensysteem. Je hebt twee puntensystemen: voor kamers (onzelfstandige woningen) én voor studio's en appartementen (zelfstandige woningen). Je kunt een lagere huurprijs eisen als je verhuurder een hogere prijs vraagt dan eigenlijk mag. 

Kamer

Ik huur een kamer, kan ik mijn huur checken? 
Voor kamers heb je altijd een maximale huurprijs. Wil je weten of je te veel huur betaalt? Doe dan de huurcheck. 

Let op: Als je geen eigen toilet óf geen eigen badkamer óf geen eigen keuken hebt, dan huur je volgens de officiële regels een kamer en moet je verhuurder zich dus altijd houden aan de maximale huur volgens het puntensysteem.

Waar moet ik op letten met mijn contract? 

Er zijn twee soorten contracten:

 • Tijdelijk contract
  Tijdelijke huurcontracten (bepaalde tijd contracten) zijn voor een bepaalde tijd. Je mag voor maximaal vijf jaar een tijdelijk contract krijgen voor je kamer. Met dit type contract zou je kunnen wachten met je verzoek tot huurverlaging, tot je een vast contract hebt. 
  Is je tijdelijke contract verlopen? Ben je die kamer uit? Dan geldt deze uitzondering: je mag de huurprijs van een tijdelijk contract voor een kamer namelijk laten toetsen tot 6 maanden na afloop van dat contract (en een verlaagde huur gaat dan in vanaf het begin van het contract). Waarom wachten? De verhuurder zou kunnen besluiten om het tijdelijke contract niet te verlengen. 

Een voorbeeld
Als je een tijdelijk contract hebt voor je kamer, en je moet er bijvoorbeeld na 12 maanden uit, dan kan je ook ná afloop van die 12 maanden nog een procedure starten. Als blijkt dat je elke maand € 400 te veel huur betaalde, dan kan je een procedure starten. Uiteindelijk moet je voormalige verhuurder jou dan 12 maal 400 = 4.800 euro terugbetalen. 

Bron: !WOON

Tip: Leg goed vast hoe je kamer eruitzag én de wat gedeelde voorzieningen waren. Maak een foto van alles in je kamer en de voorzieningen, zodat je dat mee kan nemen naar de Huurcommissie.
Let op: Doe je een toetsing niet binnen zes maanden? Dat kan. Maar dan gaat de uitspraak over je huurverlaging van de Huurcommissie niet in vanaf de start van je huurcontract, maar vanaf de start van je procedure.
Let op: Je mag maar één keer een tijdelijk contract krijgen. Daarna moet jouw verhuurder je tijdelijke contract óf beëindigen, óf je contract wordt stilzwijgend verlengd. Dan heb je een vast contract. Teken nooit zomaar een nieuw contract. Twijfel je? Je kunt altijd advies vragen aan een Huurteam of een Juridisch Loket.

 • Vast contract

Huurcontracten voor onbepaalde tijd kun je ook wel zien als vaste contracten. Bij deze contracten kan je verhuurder je contract niet beëindigen als je een lagere huurprijs verzoekt. Met dit type contract heb je dus volledige huurbescherming.

Appartement, studio of woning

Ik huur een studio, appartement, of andere zelfstandige woning. Kan ik mijn huur checken? 

Ja. Als je maximale huur volgens de puntentelling onder de liberalisatiegrens (een bepaald bedrag, zie hieronder) ligt, is er een wettelijke maximale huurprijs die je verhuurder mag vragen. Die maximale huurprijs bereken je met de huurcheck. De overheid bepaalt ieder jaar de liberalisatiegrens. 

Let op: Het gaat om de kale huurprijs. Dat is de kale huur van je woning. Dus zonder bijkomende kosten zoals: gas, licht, water, servicekosten en meubilering. 

Let op: Als je kale huur boven de liberalisatiegrens ligt, kan je alleen in de eerste zes maanden na ingang van de overeenkomst de huurprijs toetsen. Bij een tijdelijk contract kan het ook nog binnen 6 maanden na afloop van dat contract. Die verlaging is dan met terugwerkende kracht. 

Ligt de kale huur onder de liberalisatiegrens? Dan kan je ook na zes maanden een voorstel aan de verhuurder doen om de huur te verlagen naar het maximum op grond van de punten. Die verlaging is dan alleen niet met terugwerkende kracht. 

Tip: Welk jaar tekende jij jouw huurcontract? Ga uit van dat bedrag in de tabel. Is je maximale huurprijs lager? Dan kun je met de huurcheck je maximale huurprijs berekenen. 

Je gaat uit van het jaar waarin je jouw contract tekende, en of toen je huur onder dit bedrag was:

 • 1 januari 2017 € 710,68
 • 1 januari 2018 € 710,68
 • 1 januari 2019 € 720,42
 • 1 januari 2020 € 737,14
 • 1 januari 2021 € 752,33
 • 1 januari 2022 € 763,47
 • 1 januari 2023 € 808,06

Heb je dit jaar een huurcontract getekend?

Dan is de prijs waar jij rekening mee moet houden 808,06 euro. Als je maximale huurprijs op grond van de punten lager is dan dit bedrag, dan moet je huurder zich volgens de wet houden aan de maximale huurprijs die het puntensysteem voor je berekent. Doe de huurcheck.

Heeft het zin om m’n huur te checken als mijn kale huurprijs boven de liberalisatiegrens ligt?

Ja. Omdat te veel huur vragen de standaard is, bestaat de kans dat je een hogere huur betaalt en de redelijke huurprijs onder de 808,06 euro ligt. Met de huurcheck kun je kijken of jouw huurprijs klopt bij je woning. 

Let op: Je moet binnen 6 maanden een procedure starten. Na 6 maanden is het definitief geliberaliseerd. De wetgever gaat er dan van uit dat de huurder akkoord gaat met de (te) hoge huurprijs en dan kun je er niets meer aan doen. Bij een tijdelijk contract kan dit ook binnen 6 maanden na afloop van het contract. 

Waar moet ik op letten met mijn contract? 

Er zijn twee soorten contracten:

 • Tijdelijk contract
  Tijdelijke huurcontracten (bepaalde tijd contracten) zijn voor een bepaalde tijd. Je mag voor maximaal twee jaar een tijdelijk contract krijgen voor je woning. Met dit type contract zou je kunnen wachten met je verzoek tot huurverlaging, tot je een vast contract hebt. Waarom? Je verhuurder kan dan niet besluiten je contract niet te verlengen (je hebt pas met een vast contract volledige huurbescherming). Je kan de huurprijs van een tijdelijk contract ook laten toetsen tot maximaal 6 maanden na afloop van het contract (en een eventuele verlaagde huurprijs gaat dan in vanaf het begin van het contract).
  Let op: Je mag maar één keer een tijdelijk contract krijgen. Daarna moet jouw verhuurder je tijdelijke contract óf beëindigen, óf je contract wordt stilzwijgend verlengd. Dan heb je een vast contract.
  Let op: Teken nooit zomaar een nieuw contract. Twijfel je? Je kunt altijd advies vragen aan een Huurteam of een Juridisch Loket. 
 • Vast contract 
  Huurcontracten voor onbepaalde tijd kun je ook wel zien als vaste contracten. Bij deze contracten kan je verhuurder niet besluiten het contract niet te verlengen als je een lagere huurprijs verzoekt. Met dit type contract heb je dus volledige huurbescherming.

Praat mee met #dehuuristeduur

Voor meer informatie: 

Wij zijn tegen het uitknijpen van jongeren op de woningmarkt. Jij ook? Steun ons met een donatie en maak samen met ons nog meer lawaai! 

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

TwaVa
TwaVa15 jun. 2022 - 12:21

Wat is een sociale huurwoning? Is dat een woning die verhuurd wordt door een woningbouwvereniging of is dat een woning onder een bepaalde kale huurgrens?

ShySha
ShySha17 mei 2022 - 11:51

Deze reactie is verwijderd

ShySha
ShySha17 mei 2022 - 11:51

Deze reactie is verwijderd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp