BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Er verdrinken nog steeds mensen in de Middellandse Zee. Waarom horen we dat niet?

3 mei 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1231 keer bekeken
Winkel met benodigdheden voor de vlucht in Izmir

Winkel met benodigdheden voor de vlucht in Izmir

© Trippers

Dit jaar zijn er al 616 mensen tijdens een vluchtpoging verdronken in de Middellandse Zee. Dit is volgens hulporganisatie Cordaid te wijten aan het stopzetten van search & rescue-missies door de EU.

We kennen allemaal dat wereldschokkende beeld van het aangespoelde kindje. Het amper drie jaar oude jongetje spoelt in 2016 aan op het strand in Bodrum. De foto die van het lijfje wordt gemaakt staat vanaf dat moment symbool voor de vluchtelingencrisis en zij die omkomen tijdens hun reis naar het Westen.

Maar dit beeld is geen verleden tijd. Dit gebeurt, vijf jaar later, nog steeds. En wellicht zelfs vaker dan voorheen. Voor de kust van Libië verdrinken een week geleden nog 130 mensen. Zij brengen het totale aantal in de Middellandse Zee verdronken mensen dit jaar op 616. In vier maanden, 616 mensen.

‘Er spoelen mensen aan. Met handen en met voeten. Met ogen en met oren. Met krampen en met jeuk op hun gezicht.’ Deze door Kiki Schippers op muziek gezette tekst is iedere week te horen op Radio 1, vlak voor De Nieuws BV de laatste ontwikkelingen in Dossier Lesbos met ons deelt. Daar staan ze iedere week stil bij de situatie van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Maar niet alleen de Griekse eilanden, ook de vluchtpogingen vanuit andere landen naar het Westen. Vluchtpogingen die steeds vaker mis lijken te gaan.
Missing Migrants heeft de twijfelachtige eer om de stand bij te houden. In totaal zijn er in 2021 wereldwijd 1091 mensen tijdens hun vlucht overleden, meer dan de helft daarvan in de Middellandse Zee. ‘Dat is grotendeels voor de kust van Libië’, aldus Bob van Dillen van hulporganisatie Cordaid in De Nieuws BV. ‘Migranten nemen daar bootjes, vaak rubberbootjes. Bootjes die niet zeewaardig zijn, die niet bestand zijn tegen golven van vijf meter.’

De slechte kwaliteit en veiligheidsrisico’s van de vlucht zijn al langer bekend. Maar sinds enkele tijd zijn de search & rescue-missies door de EU stopgezet. Daarom neemt het aantal doden in de Middellandse Zee relatief toe, volgens Van Dillen. ‘Er stappen minder mensen op een bootje, maar de bootjes zijn minder zeewaardig en de vluchtelingen worden niet gered als er een noodsignaal wordt uitgegeven. Dus meer vluchtelingen verdrinken uiteindelijk.’

Die search & rescue-missies werden vroeger door de Europese Unie uitgevoerd. ‘Zij hadden boten in dienst om bij een noodsignaal mensen op te pikken en deze vervolgens te redden en naar Malta, Italië of andere Europese plekken te brengen. Dat is stopgezet. In plaats daarvan financiert de EU – en voornamelijk ook de overheid van Italië – de kustwacht van Libië. Om in de kustwateren van Libië de bootjes al vroegtijdig te onderscheppen, de mensen aan boord te nemen en vervolgens terug te brengen naar Libië, waar ze vaak in detentiekampen gevangen worden gehouden’, legt Van Dillen uit.

Hoewel er dus een vervangende missie is ingesteld, is dit volgens Van Dillen niet effectief. ‘Op het moment dat die bootjes de kustwateren uit zijn – dus in internationale wateren – is er geen capaciteit vanuit Europa om die mensen te redden. Dan ben je overgeleverd aan een toevallig passerend vrachtschip dat bereid is om die mensen aan boord te nemen of de enkele ngo-schepen die nog wel actief zijn. Maar dat is veel te weinig om die mensen te redden.’

Er moet iets veranderen, volgens Van Dillen. De search & rescue-missies moeten worden uitgebreid. ‘Het kan niet zo zijn dat we mensen maar aan hun lot overlaten en dus laten verdrinken’, aldus Van Dillen. Daarnaast moeten er legale en bovendien veilige vluchtroutes worden geboden. Een alternatief voor deze praktijken. ‘Een deel van de mensen op die bootjes heeft gewoon recht op asiel. Dat zijn vluchtelingen en zij moeten een asielaanvraag kunnen doen in Europa, die uiteraard goed beoordeeld wordt. Deze vluchtelingen moeten niet zulke grote risico’s hoeven lopen omdat er geen alternatieven zijn’, besluit Van Dillen.

Om aandacht te verschaffen voor dit probleem is er afgelopen week een monument onthuld. Het monument voor de omgekomen vluchteling staat in Den Haag tussen het Nederlands Parlement en het Koninklijk Paleis.
Door Carolien Ronde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Hassanaura77
Hassanaura777 mei 2021 - 3:44

Ik ben zo blij met het investeren met TD Ameritrade .. Hij heeft echt geholpen nadat ik mijn baan kwijt was. Ik begon met investeren voor slechts $ 200 en nu verdien ik wekelijks meer dan $ 2.500. Zo blij dat je contact met hem kunt opnemen via zijn e-mail: tdameritrade077@gmail.com
Via whatsapp: (+12166263236)