Joop

GroenLinks wil dat Amsterdam geweerde reddingsschepen Middellandse Zee opvangt

  •    •  
17-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bilder für Wikipedia

© Ra Boe / Wikipedia, Aquarius (alt Meerkatze) (Ship) 04 by-RaBoe 2012, CC BY-SA 3.0 DE

Het kabinet wil Nederlandse schepen die op de Middellandse zee patrouilleren om drenkelingen en vluchtelingen in gammele bootjes te redden van de verdrinkingsdood aan de ketting leggen. Christelijke landen als Malta en Italië weigeren reddingsschepen als de Aquarius (foto) met aan boord tientallen of honderden geredde mannen, vrouwen en kinderen de toegang tot de havens.
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Amsterdam kiest voor een andere koers. De partij wil dat Amsterdam de schepen en hun passagiers verwelkomt. Dat schrijft raadslid Tirza de Fockert namens de fractie in Trouw :
"Wij staan voor een heldhaftig, vastberaden en barmhartig beleid voor iedereen die onze hulp nodig heeft. Dat past bij Amsterdam. Onze stad biedt al eeuwenlang een veilige haven aan mensen die worden vervolgd, onderdrukt of verbannen. Wie levens redt van mensen die zo kwetsbaar zijn dat ze het als enige uitweg zien om de helse tocht over de Middellandse Zee te ondernemen, moet op ons kunnen rekenen. Schepen die mensenlevens redden leg je niet aan de ketting. Die haal je veilig de haven binnen, en je laat ze vrij uitvaren om door te gaan met hun werk. Als EU-lidstaten ze dan toch toegang weigeren, zijn ze wat GroenLinks betreft welkom in de haven van Amsterdam. Ook als de Nederlandse overheid of de EU ze willen weigeren."
De fractie is geïnspireerd door andere grote Europese steden zoals Barcelona, valencia, Madrid, Grenoble, Lissabon, Napels en Palermo, die lid zijn van het netwerk Fearless Cities en progressieve politiek in de praktijk brengen nu er in veel landen nationaal een gure conservatieve en populistische wind waait.
"In het coalitieakkoord hebben GL, D66, PvdA en SP aangegeven dat Amsterdam zich bij deze beweging van Fearless Cities aansluit. Laten we de idealen van Fearless Cities in de praktijk brengen door het volgende schip dat vluchtelingen uit de Middellandse Zee redt uit te nodigen in Amsterdam."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

JvanDeventer
JvanDeventer20 aug. 2018 - 7:54

Groen Links / Tirza Fockert slaat hier een niet onbelangrijke stap over. Het gaat niet om het schip, maar om de opvarenden. Toelating van vreemdelingen is het beleid van een staat en niet van een gemeente. Dus Groen Links moet eerst een procedure starten om Amsterdam af te scheiden van Nederland. Daarna kan de nieuwe republiek (ik neem aan dat ze geen monarchie zullen worden) een eigen beleid gaan voeren. De vraag wordt dan of de republiek Amsterdam lid zal zijn van de EU, onderdeel van het Schengengebied en de Euro zal blijven gebruiken. De vreemdelingenkwestie kan daar niet los van worden gezien. Nederland krijgt er in dat geval een groot probleem bij. Naast de grens met België en Duitsland moet dan ook de grens met Amsterdam bewaakt worden, want ik heb zo'n vermoeden dat dat geen prioriteit van de Groen Linkse regering van de nieuwe republiek zal worden.

robheus2
robheus219 aug. 2018 - 1:32

Het is niet zo moeilijk te raden wat de toename aan afrikaanse migranten heeft veroorzaakt. Tot 2011 waren nl. meer dan 1 miljoen afrikaanse arbeidsmigranten in LibIë werkzaam. Na de NATO interventie, die rebellen aan de macht bracht van duister allooi (ze hadden het met name gemunt of zwarte libiërs en migranten), konden ze daar niet meer veilig werken, en gingen dus op zoek naar een economisch bestaan elders. Welke partijen steunden ook al weer de aanval op Libië? Laten die dan ook maar voor vervangend werk zorgen, ze hebben immers Libië ook leeggeroofd (buitenlandse tegoeden bedroegen meer dan 150 miljard euro die grotendeels geconfisceerd zijn, en daarnaast een grote hoeveelheid goud). Los daarvan, als je de winsten op de handel met afrika de ontwikkelinghulp aftrekt, dan scheelt dat afrika elk jaar 41 miljard euro. Geld dus wat niet wordt geïnvesteerd in de afrikaanse economie, waardoor er daar geen werk is. De meeste afrikanen werken in de (zelfvoorzienende) landbouw, waar door droogte steeds minder opbrengsten zijn. Zo droogt ondermeer het Chad meer zienderogen op, in de wijde omtrek de enige bron van water en inkomsten uit visserij. Europa probeert nu de regering van Niger en andere landen met 1 miljard euro om te kopen om mensensmokkel tegen te houden. Waar moeten die migranen dan van bestaan, de bevolking van Niger is nu al het armste land ter wereld en het meest getroffen door klimaatverandering.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037119 aug. 2018 - 9:03

Mooie post

zeegen
zeegen19 aug. 2018 - 14:26

De laatste zin is onzin, het komt niet door klimaatverandering maar door een explosieve groei van de bevolking met extreme armoede en tot gevolg: Bron: ''Voor heel andere problemen staan arme landen waar de bevolkingsgroei waanzinnig hoog blijft. In Mali en Somalië krijgen vrouwen nog gemiddeld 7 kinderen, in Niger 8''. https://www.mo.be/fr/node/28726

jandebakker
jandebakker19 aug. 2018 - 20:06

U vergeet de impact van de bevolkingsgroei op de voedselprodutie. Aangezien de beste landbouwgrond altijd als eerst in gebruik wordt genomen betekent een bevolkingsgroei dat men steeds meer moet uitwijken naar minder goede landbouwgrond. (De boerenkinderen die geen grond van hun vader erven moeten op zoek naar een nieuw stukje grond dat hoogstwaarschijnlijk minder op brengt als de grond die al in gebruik is). Zolang er geen sprake is van vooruitgang in landbouwtechnieken betekent dit dus dat de voedselproductie altijd minder snel groeit als de groei van de bevolking. Btw. Het is interessant om te zien dat u in uw reacties altijd lijkt te vergeten dat Libie al voor de NAVO interventie verwikkeld was in een destructieve en bloedige burgeroorlog. De NAVO heeft Ghadaffi het laatste zetje gegeven, maar zonder de NAVO was Libië nu waarschijnlijk ook een enorme puinhoop alla Syrië.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2018 - 16:53

Er zit nog een Prins van Oranje die wel wat woonruimte heeft.

JStokx
JStokx18 aug. 2018 - 7:16

Ah, de Noord-Hollandse 'wir schaffen das'.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann19 aug. 2018 - 5:26

Het is meer de Amsterdamse versie van "Wir schaffen das" GL vergeet even dat de woningmarkt in 020 volledig vastgelopen is met enorme excessen tot gevolg. Waar denkt Amsterdam al die mensen te huisvesten? Mogen wachtenden op een sociale huurwoning nog jaren langer wachten omdat deze vluchtelingen voordringen?

Ergo2
Ergo219 aug. 2018 - 10:19

@Hiltermann, Dat is niet zo lastig, die sturen ze linea recta door naar Ter-Apel. Dat gaat GL echt niet zelf uitzoeken. Staan ze er nu goed op, en kunnen ze later ook nog eens roepen dat het kabinet weer niks opgeschoten is met de achterstand in de sociale woningbouw.

W-74
W-7418 aug. 2018 - 5:45

Maar Palermo en Napels liggen toch ook in dat zg “christelijke” Italië. Net als de rest van de andere steden in het evenzeer “christelijke” Spanje liggen. Ik snap dat er-met-de-haren-bijgesleepte bijvoeglijk naamwoord dan ook niet behalve dan dat het provocatief bedoeld is. Net als Wilders en Baudet het immer provocatief over moslimlanden hebben. Echter het nut ontgaat me ten enemale. Daarbij Italië of Malta zijn geen “christelijke” landen maar seculiere landen. Er is maar één “christelijke” staat in de wereld en dat is Vaticaanstad.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen18 aug. 2018 - 16:25

"Ik snap dat er-met-de-haren-bijgesleepte bijvoeglijk naamwoord dan ook niet behalve dan dat het provocatief bedoeld is. Net als Wilders en Baudet het immer provocatief over moslimlanden hebben." Eigenlijk begrijp ik hieruit het tegenovergestelde, namelijk dat je het wel snapt, maar van mening bent dat het een provocatie is om binnen een cultuur met joods-gristelijke wortels het begrip "naastenliefde" te introduceren in verband met migratiepolitiek, net zoals het een provocatie is om het begrip "geweld" te associëren met landen met een overwegend islamitische bevolking. Begrijp ik je nou goed?

Ozon
Ozon17 aug. 2018 - 23:33

Als ze maar geen rolkoffers mee nemen; dan zijn ze niet meer welkom.

Arend Wortel
Arend Wortel17 aug. 2018 - 19:36

["Christelijke landen als Malta en Italië weigeren reddingsschepen als de Aquarius (foto) met aan boord tientallen of honderden geredde mannen, vrouwen en kinderen de toegang tot de havens"] Ik vraag me af waarom dat christelijke er nu weer bijgehaald moet worden. Dat heeft er toch niets mee te maken? Waarom die onnodige sneer naar christenen? Saoedi-Arabië neemt helemaal geen vluchtelingen of Afrikaanse migranten op. Als dat feit hier werd vermeld, zou dan ook de overheersende (en enig toegestane religie) van dat land worden benadrukt? Vast niet. Italië heeft de afgelopen jaren trouwens honderdduizenden mensen opgevangen.

7 Reacties
Fritz Leiber
Fritz Leiber17 aug. 2018 - 20:24

Dat de mensen, of het nu om gronden van geweld, repressieve cultuur en religie, of bijbhehorende armoede veroorzakende uitbuiting voor vlucht dan wel migratie kiezen ligt in ieder geval meestal aan de toestand binnen de overwegend islamitische wereld. Laten we dát er nu voortaan hier vooral wel eens bijgehaald willen zien.

itsme3
itsme317 aug. 2018 - 21:17

"Saoedi-Arabië neemt helemaal geen vluchtelingen of Afrikaanse migranten op. " Saudi Arabie neemt juist heel veel vluchtelingen op. Echter, het zijn allemaal moslims en ze hebben geen vluchtelingen status,maar komen binnen op een werkvergunning. Ze hebben dan ook geen recht op hulp, maar itt tot bijvoorbeeld Nederland mogen ze wel meteen aan de slag,

JanB2
JanB218 aug. 2018 - 0:16

Waarom die onnodige sneer naar christenen? Omdat het bij deze christenen hier specifiek gaat om een club hypocriete figuren die zich op hun christelijke achtergrond beroepen als het gaat om het afwijzen van homoseksualiteit, abortus etc. maar die niet thuis geven als het gaat om naastenliefde en de zorg voor zwakkeren zoals die expliciet in het nieuwe testament wordt gepredikt.

JanB2
JanB218 aug. 2018 - 0:19

PS Wat Saoedi-Arabië betreft heeft u trouwens wel een zeer wezenlijk punt.

ruma ankka
ruma ankka18 aug. 2018 - 10:19

‘Saudi Arabie neemt juist heel veel vluchtelingen op.’ @itme heb je daar een bron van? Behalve dat ze bij voorbeeld Philipijnse gastarbeiders als halve slaven behandelen heb ik hier nog nooit van gehoord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 aug. 2018 - 17:06

Saudi Arabia heeft zo zijn eigen definities volgens een interview met de ambassadeur in Oslo. Syrische gasten die hun reeds in de SA verblijvende familie komen opzoeken, mogen wat langer blijven.

Paul250371
Paul25037118 aug. 2018 - 21:16

Fritz Lieber "ligt in ieder geval meestal aan de toestand binnen de overwegend islamitische wereld. Laten we dát er nu voortaan hier vooral wel eens bijgehaald willen zien." Gefeliciteerd. Nog een drogreden gevonden. Zeg dan gewoon dat je liever hebt dat ze verzuipen dan hier een veilig heenkoemn vinden ipv de aandacht daarvan af te leiden en de moslims de schuld te geven.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 aug. 2018 - 17:54

Ik adviseer een groot hek om Amsterdam om de rest van NL tegen dat links populistisch gebral te beschermen. Een metrolijntje bouwen lukt amper, maar dit probleem lossen ze even op.

4 Reacties
JanB2
JanB218 aug. 2018 - 0:17

Bij rechts populistisch gebral hoor ik u nooit over een hek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2018 - 16:55

JanB Die wonen al lang in een gaten community.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2018 - 16:56

Ik typte toch echt gated.....

Paul250371
Paul25037118 aug. 2018 - 21:17

Jouw oplossing is havens dicht voor reddingsboten?

Meta  Foor
Meta Foor17 aug. 2018 - 17:35

- met toch wel wat respect voor de 10 (tien) GL gemeenteraadsleden voor hun initiatief, echter - ondersteund door kennis- is mijn opmerking dat je dit soort locaties niet kunt aandoen voor de vluchtelingen die een heel ander doe voor ogen hebben, nl goedkeuring asielaanvraag, inschrijven voor sociale en financiele bijstand en doorgaan naar hun land van wens. Waarom de lijdensweg nog gerekt moet worden met een extra reis en opvang is mij een raadsel , en een plan gedoemd te mislukken. 10 Raadsleden weten er wel een potje van te maken ...

5 Reacties
johannn2
johannn217 aug. 2018 - 19:38

Meta, Waarom moest die lijdensweg gerekt worden door ze voor verdrinking te redden, Meta? De rest is hoe dan ook een vervolg. .

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 aug. 2018 - 7:48

"Waarom moest die lijdensweg gerekt worden door ze voor verdrinking te redden, Meta?" En dit komt wel door de moderators. Om je vraag te beantwoorden, ik denk dat dat een lijdensweg is die u ook met bijde handen en voeten zou grijpen, letterlijk aan de rand van de boot ook nog.

punt2
punt218 aug. 2018 - 15:15

@Johann en @ Appi Mohamud, waarom gaan jullie beiden uit van het negatieve? De lijdensweg is de bootreis naar Amsterdam die veel langer is dan naar Italië. Misschien niet eerst uitgaan van het negatieve bij mensen, maar ook eens gewoon lezen...

Paul250371
Paul25037118 aug. 2018 - 21:21

Rob Roy "De lijdensweg is de bootreis naar Amsterdam die veel langer is dan naar Italië." hahhahaha. Inderdaad dat bedoelde Meta. hahaah. Die mensen stappen op een boot en volgens de berichten is het niet fijn in Libie. En jij denkt dat hun probleem het bootreisje is dat wat langer duurt? Of je bent naïef of erg hypocriet.

punt2
punt219 aug. 2018 - 9:06

@Paul, naïef of hypocriet... dat is nogal een uitspraak. De reis over de middellandse zee naar Italië op het dek in de volle zon, opeengepakt, zonder voldoende eten en water. nadat ze eerst een lange en onveilige toch hebben gemaakt dwars door de Sahara, zal een dag duren. Wanneer de boot naar Amsterdam moet varen zijn ze enkele weken onderweg. Noem dat maar geen lijdensweg. Zo heeft Meta het geschreven, en zo leg ik het uit, niet anders en met geen ander oogmerk. Misschien niet gelijk alles veroordelen, maar eerst eens goed lezen. Met een vooroordeel lezen geeft een geheel andere tekst.

JanBakker2
JanBakker217 aug. 2018 - 16:33

Zolang alles, inclusief opvang, voor rekening Amsterdam is vind ik het uitstekend. Volgens mij loopt Amsterdam nu al achter ten opzichte van de landelijke afspraken met het huisvesten van migranten met een verblijfsvergunning.

PetervdB2
PetervdB217 aug. 2018 - 16:29

Laten we eens gaan proefdraaien. We laden een bus vol met vluchtelingen uit het Maxmilliaanpark in Brussel. We brengen ze naar het Vondelpark in Amsterdam en laten ze daar een week lang kamperen en BBQ-en. Kijken of Groen Links het dan nog zo leuk vindt. Misschien vinden ze het dan wel echt leuk. Ze stoppen dan meteen met het verhuren van de zolderkamertjes voor AirBnB en laten daar de vluchtelingen slapen. Het zou een droom zijn.

Helen2
Helen217 aug. 2018 - 15:54

Vanuit Libië vaart zo’n schip verschillende veilige landen in Noord-Afrika voorbij. Ze gaan ons toch niet vertellen dat heel Afrika onveilig is! Waarom moeten mensen die op een gammel bootje zitten vlak voor de kust van Afrika naar Europa gebracht worden? Deze zgn reddingsschepen zijn niet meer of minder dan veredelde mensenhandelaren. De zgn vluchtelingen zijn gewoon migranten op zoek naar een makkelijker/leuker leven. Ze hebben op hun IPhones kunnen zien dat we allemaal ‘steenrijk’ zijn, denken ze. Ze hebben doorgaans geen vak geleerd, maar verwachten wel dat ze het helemaal gaan maken. Ze hebben geen idee! De meesten komen terecht in de illegaliteit, worden uitgebuit en uitgemolken, moeten de rottigste baantjes aannemen tegen zware onderbetaling. Of ze eindigen in de drugswereld en/of de criminalieit. Wat GL voorstelt is je reinste kolder, Amsterdam heeft al problemen genoeg. Bovendien zwerft er nog een groep uitgeprocedeerden rond, die eigenlijk terug moeten, maar alles traineren. Amsterdam moet eens ophouden met een soort Vrijstaat te zijn. Er is niets menslievends aan om mensen naar Nl te halen die hier niets te zoeken hebben en ook het verwachtte niet zullen vinden, en de bewoners van de stad met nog meer problemen op te zadelen.

7 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus17 aug. 2018 - 17:00

"De zgn vluchtelingen zijn gewoon migranten op zoek naar een makkelijker/leuker leven." Was het maar zo simpel. In werkelijkheid zit er een mix van vluchtelingen en arbeidsmigranten op die boten. Met als gevolg dat het lastig is de bokken van de schapen te scheiden.

punt2
punt217 aug. 2018 - 19:07

@Piet de Geus, klopt, er zitten ruim 3 procent vluchtelingen tussen die een status krijgen, de migranten zonder papieren en zonder enige behoefte om te helpen hun identiteit vast te laten stellen krijgen misschien nog een tijdelijke status, en de rest werkt ook niet mee en verdwijnt zonder een aanvraag te doen in de illegaliteit (gemiddelden uit Italië)

Piet de Geus
Piet de Geus18 aug. 2018 - 1:36

"er zitten ruim 3 procent vluchtelingen tussen die een status krijgen" Over het percentage kun je discussiëren maar dat is niet zo interessant. Waar het om draait is hoe je de vluchtelingen kunt scheiden van degenen die parasiteren op de vluchtelingenstromen. En dat liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, want zodra mensen aan land stappen kun je ze makkelijker op een boot terug zetten dan wanneer ze eenmaal gebruik maken van allerlei procedures. Ik snap nog steeds niet waarom er bij het afmeren niet een stel mensen uit de vermeende landen van herkomst worden ingezet. Die kunnen toch heel eenvoudig vaststellen of de persoon in kwestie dan op zijn minst een van de talen uit dat land spreekt. Zo niet, dan lijkt een verdere procedure me volstrekt overbodig. Net als wat het land van herkomst wel is: we zetten je een stap terug op je route en van daar zoek je het verder zelf maar uit hoe je thuis komt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 aug. 2018 - 8:33

Het zijn mensen die huis en haard achter gelaten hebben. Migranten of vluchtelingen. Gek genoeg was er uit een tijd dat veel landgenoten eenzelfde actie ondernamen. Australie, Canada, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten als bestemming. Ja natuurlijk ons land is vol, o ja de ruimte voor opvang van dit soort mensen is erg lang niet vol. Het gaat mij aan het hart om schepen met veel te veel mensen aan boord als een soort Vliegende Hollander te laten rondvaren. Laten we dan deze druppel op de gloeiende plaat hier opnemen en een oplossing zoeken voor die mensen. De GroenLinksers in Amsterdam zijn er in elk geval mee bezig. Mijn steun hebben ze!

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 aug. 2018 - 12:44

Piet de Geus 18 augustus 2018 at 03:36 Het zal in sommige gevallen kunnen helpen. Door Syriers heb ik dat in de media horen propageren om in ieder geval Syriers van niet-Syriers te scheiden. Maar sommige Afrikaanse landen zijn zo meertalig dat het niet mee gaat vallen om de herkomst van migranten te achterhalen.

Piet de Geus
Piet de Geus18 aug. 2018 - 14:46

"sommige Afrikaanse landen zijn zo meertalig dat het niet mee gaat vallen om de herkomst van migranten te achterhalen" Je hoeft een taal ook niet tot in de puntjes te beheersen. Ik spreek geen woord Gronings, Drents, Tukkers of Limburgs. Toch kan ik hen over het algemeen prima onderscheiden van mensen die een Duits of Vlaams dialect spreken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 aug. 2018 - 23:00

Die talen liggen nog wel eens verder uit elkaar dan Gronings of Limburgs.

Ted3
Ted317 aug. 2018 - 15:20

Wat een stel wereldvreemden dat GL. Dus zelfs al zou de overheid het verbieden willen ze toch die mensen naar binnen halen? Dat ruikt naar insubordinatie. Ik begin mij door dit soort populistisch gelul steeds meer van links af te keren, helaas

3 Reacties
rvb2
rvb218 aug. 2018 - 6:33

Het zijn hetzelfde soort wereldvreemde mensen die in WO2 mensen hielp onderduiken. Dat was ook insubordinatie.

korheiden2
korheiden218 aug. 2018 - 11:28

@Frans Kwakman : 'Gek genoeg was er uit een tijd dat veel landgenoten eenzelfde actie ondernamen. Australie, Canada, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten als bestemming.' Ik vind de emigratie naar bovengenoemde landen absoluut niet vergelijkbaar. Het gaat om grote lege landen. De emigranten spraken vaak al Engels of leerden dat in korte tijd. Men moest hard werken voor de kost. Men had veelal eenzelfde cultuur. De Afrikaanse vluchtelingen zullen best willen werken, maar ze zijn doorgaans laaggeschoold. Ook ik vind het onwenselijk dat er voortdurend schepen met vluchtelingen rondvaren. De Amsterdamse grenzen voor hen openstellen lijkt me geen oplossing. Het moet duidelijk zijn dat we hier geen plaats hebben voor economische vluchtelingen en dat opvang altijd gericht moet zijn op terugkeer.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 aug. 2018 - 12:17

Ted, je bent het er niet mee eens dus is het "populistisch gelul". Amen.

Fritz Leiber
Fritz Leiber17 aug. 2018 - 15:01

Dat behalve het zelfs door landelijk GroenLinks als links-radicaal ervaren Amsterdamse GroenLinks ook het Amsterdamse D66, PvdA en SP binnen het coalitieakkoord ermee zou hebben ingestemd dat Amsterdam zich bindend bij de beweging van Fearless Cities zou hebben aangesloten en daarmee de idealen van Fearless Cities gestand te willen doen door illegale immigranten naar Amsterdam te halen lijkt mij sterk. Op de actuele site van Fearless Cities zelf staat dat de Amsterdamse afdeling niet meer dan een satus heeft van een "Countermunicipalist (platform working outside institutions)" en dus op geen enkele wijze is ingebed of opgenomen door officiële instituties m.a.w. een politiek-activistische organisatie is hooguit gesteund door NGO's. De op de namen van de personen op de eigen site verbonden aan Amsterdam zijn Eric Duivenvoorden, die vooral bekend is vanwege zijn activiteiten aangaande de Amsterdamse krakerswereld, en Melissa Koutouzis die naast een vrijage met de Utrechtse afdeling van de Piratenpartij ook actief is voor de Amsterdamse krakerswereld en dan nadrukkelijk die van de links-alternatieve natuurlijk. Meer namen vermeldt de Amsterdamse site van Fearless Cities niet maar het karakter is tekenend. Het mooiste is nog het hoofddoel van Fearless Cities m.b.t. wat een zogenoemde FAIRcity behelst: "FAIRcity is a platform of NGO's and inhabitants of Amsterdam who defend the city against the economic division and gentrification and against the nuisance caused by tourism." http://fearlesscities.com/en/municipalist-organization/faircity De club is dus hoofdzakelijk gericht tegen de al aanwegie bewoners verdringende nieuwkomers in de stad in de vorm van gentrificatie, commerciële activiteiten, én de toeristen die om allerlei redenen op de stad afkomen en daar tot nog toe allemaal vrij in zijn. Niet als het aan de personen achter Fearless Cities ligt dus, en ook niet als het aan het extreem-linkse GroenLinks Amsterdam ligt. Zij staan er daarentegen wel voor dat een door de Aquarius en andere activistische schepen aangevoerde, in de meeste gevallen illegale, migranten wél onverkort worden toegelaten. Óók als dat tegen de wensen van de toch boven hen staande Nederland Overheid ingaat zeggen ze er maar al vast bij. Wedden dat D66, PvdA en SP daar niet mee hebben ingestemd?

korheiden2
korheiden217 aug. 2018 - 14:47

Dit vind ik weer zo'n typische actie van de idealistische wereldverbeteraars, die bij GL te vinden zijn. De werkelijkheid kan hard zijn, maar zonder mensensmokkelaars en nul procent uitzicht op toelating in het Westen zullen er geen vluchtelingen verdrinken. Hoe gaat de Republiek Amsterdam dit allemaal betalen? Nog hogere parkeertarieven waarschijnlijk, en nog langere wachttijden voor een huurwoning.

3 Reacties
Sonic2
Sonic218 aug. 2018 - 8:40

Het lucht op he? De enorme vooringenomen haat en weerzin tegen Groenlinks moet er weer eens uit. Uiteraard met de gebruikelijke angstzaaierij tegen een voorstel dat nooit praktijk zal worden. Ik heb weinig met Groenlinks, maar door al dat rechts radicale gedram en de enorme haat en demonisering tegen die partij( ik zie hier iemand extreem links typen) overweeg ik een protest stem. Al is het alleen maar om al dat rechtse schreeuw volk op het plaats te zetten. Het zou kunnen zijn dat ik ook mensen naar FvD of PVV weet te bewegen. Al reageren hier nooit zwevende PVV/FvD kiezers. Die zijn altijd al zeker van hun keus en er met geen mogelijkheid van af te brengen. En het overgrote gedeelte van radicaal rechts komt hier niet.

korheiden2
korheiden218 aug. 2018 - 9:11

@Sonic : zoals ik al zei, de waarheid kan hard zijn. 'Uiteraard met de gebruikelijke angstzaaierij tegen een voorstel dat nooit praktijk zal worden. ' Waarom doen ze dan in Amsterdam zo'n voorstel? Voor de bühne? Weerzin tegen GL? Ik beoordeel deze partij, net als alle anderen, zo objectief mogelijk. Ik sta positief tegenover hun sociaal-economische voorstellen en hun benadering van de zorgkosten. De groene plannen zijn weliswaar sympathiek maar hier ben ik bang voor de betaalbaarheid. En wat immigratie betreft is deze partij ronduit naïef.

Sonic2
Sonic218 aug. 2018 - 20:51

@ Korheiden Ik typeer het meer als een proefballon. Ik moet zeggen dat we elkaar wel een behoorlijk eind naderen. Alleen worden er in de politiek altijd compromissen gemaakt. Groenlinks zal het gelukkig nooit alleen voor het zeggen krijgen. Het beeld wat door rechts wordt geschetst op het gebied van groene plannen lijkt me wat onwaarschijnlijk. Vergeet niet dat Groenlinks voorkomt uit behoorlijke linkse groeperingen als de CPN, PSP, EVP. Die gaan er niet mee akkoord als de lasten voor lage of midden inkomens stijgen. Het kan zijn dat u reageert vanuit een villa, maar ik geloof dat je je niet erg druk hoeft te maken over Groenlinks. Groenlinks was gewoon nog een partij met 4 a 5 zetels als de PvdA het niet zo verkloot had. Heel veel mensen plakken daar een ideologisch label op. Ik denk dat links gewoon de PvdA zat is. Zo simpel ligt het.

Purper Floyd
Purper Floyd17 aug. 2018 - 14:41

Dat gaat niet werken zonder medewerking van de douane en kustwacht. Die bootjes zullen toch echt eerst door de sluizen bij IJmuiden moeten voordat de republiek Amsterdam in zicht komt.

1 Reactie
Fritz Leiber
Fritz Leiber17 aug. 2018 - 18:11

Dat zit dan vast toch anders. Ik acht het niet uitgesloten dat het Amsterdamse GroenLinks samen met Fearless Cities eerder een geregeld busvervoer vanuit een van de deelnemende havensteden aan de Middellandse Zee beoogt. Maar ik herhaal. De overige coalitiegenoten net als de gemeentebesturen van die steden en de regeringen van alle betrokken landen zullen hier zeker niet in mee willen werken ondanks dat een paar van die steden zich welwillend opstellen tegenover overige doelstellingen van Fearless Cities. Maar ook dat zal niet lang meer zo blijven als ze zich zoals nu zo extreem-activistisch ontpoppen.

punt2
punt217 aug. 2018 - 14:26

De republiek Amsterdam gaat hun gang maar, haal ze maar hierheen. Maar dan ook weer terugbrengen wanneer ze niet in aanmerking komen voor asiel. Tja, dat zal toch moeilijk gaan worden vrees ik, oké.. een verblijfsvergunning voor allemaal!! maar dan wel in Amsterdam.

JStokx
JStokx17 aug. 2018 - 13:55

Wil GL dat ze helemaal naar Nederland komen varen? Succes zou ik zeggen.

Mr Ed
Mr Ed17 aug. 2018 - 13:35

Lijkt me een prima plan. GL trekt vaak een grote broek aan in het vluchtelingendebat, nu zijn ze in Amsterdam in een positie de daad bij het woord te voegen. Ik hoop wel dat ze ook voor opvang zorgen in Amsterdam, dat zijn ze dan natuurlijk wel verplicht, maar daar hebben ze ongetwijfeld al over nagedacht.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 aug. 2018 - 13:09

Republiek Amsterdam beperkt zich dus niet tot de ambitie om alle Nederlandse problemen op te lossen maar gaat zich nu ook actief bemoeien om het internationale migratievraagstuk op te lossen. Ben benieuwd wat de kersverse burgemeester hier van vindt. Ik zou zeggen; schoenmaker hou je bij je leest en ga eerst eens aan de slag met de woningnood, het tekort aan politie, zorg de toerisme-terreur en ook in de strijd tegen de Mocro-maffia loopt men voortdurend achter de feiten aan etc etc. Laat Amsterdam zich uitsluitend bemoeien met de politiek binnen haar stadsgrenzen. Meer dan genoeg werk aan de winkel.

Liquidfriend
Liquidfriend17 aug. 2018 - 13:06

Ik zeg doen GroenLinks! Doen! Maak je belofte waar! Maar dan ook de oplossing in het Amsterdamse. Niet de Amsterdamse haven openzetten om vervolgens deze arme immigranten op het treintje te zetten naar de provincie tussen de arme provincialen.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman18 aug. 2018 - 21:39

".....naar de provincie tussen de arme provincialen." Serieus??

Komtgoed
Komtgoed17 aug. 2018 - 12:56

Wir schaffen das. En ondertussen de gemeenschap ervoor laten opdraaien. Een beetje populair doen ten koste van de samenleving. Dat krijg je als je nog nooit politieke verantwoording hebt gedragen. Deze mensen die gered zijn hebben duizenden euro,s betaald om de oversteek te kunnen maken. Voor het grootste gedeelte zijn het economische vluchtelingen die hopen op barmhartigheid van dit soort partijen maar ondertussen op illegale wijze Europa proberen binnen te komen. Sorry Groen Links maar dit kan echt niet en dit moet je ook niet ondersteunen want binnen de kortste keren heb je een compleet continent in Amsterdam zitten en kunnen we zelf onze biezen pakken.

1 Reactie
Anneweer
Anneweer18 aug. 2018 - 6:08

Af en toe, wanneer Sonic weer eens heldhaftig opkomt voor GroenLinks en haar programma, dan denk ik 'goh, misschien is die club toch wel beter dan de populistische indruk die ik van die lui krijg'. Gelukkig komt er dan weer snel een artikel zoals dit waarna ik weer met beide benen op de grond sta. Goddank dat GL destijds voor regeringsverantwoordelijkheid is weggelopen.

ruma ankka
ruma ankka17 aug. 2018 - 12:30

Klinkt niet efficiënt om die boten helemaal naar Amsterdam te laten varen. Maar goed, als dit inderdaad zou gebeuren wat is dan het vervolgtraject, huisvesting bij voorbeeld? Schijnt toch wel een dingetje te zijn in Amsterdam.

SkryZr
SkryZr17 aug. 2018 - 12:20

Het zijn geen reddingsschepen... Het zijn veredelde mensensmokkelaars!

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks17 aug. 2018 - 11:49

Goed plan, voor elke door Amsterdam opgevangen asielzoeker sturen we 1 AirBNB toerist weg. Dat houdt de drukte behapbaar.

1 Reactie
Ozon
Ozon18 aug. 2018 - 8:15

Die AirBNB toerist hoef je niet weg te sturen, die gaat vanzelf wel weg. Bovendien, iedereen is welkom toch? Multicultureel enzo, we gaan ze halen? Ruimte zat, Nederland is nog lang niet vol, Adam ook niet.

Geert4
Geert417 aug. 2018 - 11:35

Republiek Amsterdam?

Henri Zwols
Henri Zwols17 aug. 2018 - 11:34

Het kabinet wil het schip aan de ketting leggen, het Amsterdamse Groenlinks wil het schip in Amsterdam verwelkomen. Ik stel een compromis voor: we doen beide. We leggen het in Amsterdam aan de ketting.

Leo Patat
Leo Patat17 aug. 2018 - 11:17

Zonder meer een heel goed plan van GL om geweerde schepen met asielzoekers naar Nederland te laten komen. Zoals het nu gaat is het alleen maar mooi weer spelen van Nederland over de rug van andere landen als Italie, Spanje etc. Om het niet helemaal uit de hand te laten lopen stel ik wel voor dat het dan alleen om schepen gaat die onder Nederlandse vlag varen. Alleen als Merkel, Macron c.s. besluiten dat ze liever in hun land geen schepen met asielzoekers ontvangen die onder hun vlag dan kunnen die natuurlijk ook naar Nederland komen. En waarom naar Amsterdam? Vlissingen ligt veel dichter bij de Libische kust. Je hoeft niet eens een sluis door, afmeren, lossen en snel terug naar Libië voor de volgende lading. En nu maar hopen dat het niet weer een GL plannetje is voor de bühne maar dat volgende week al de eerste lading op de rede van Vlissingen ligt.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2018 - 14:01

https://gemeenteraad.vlissingen.nl/home/raadsleden.html "links" heeft zo te zien geen meerderheid in Vlissingen. Dat zou een probleem kunnen opleveren.

Fred444
Fred44417 aug. 2018 - 11:17

Dat zou een aanzuigende werking hebben.

Fritz Leiber
Fritz Leiber17 aug. 2018 - 11:14

De vluchtelingen in gammele bootjes en zeker de drenkelingen bevinden zich zonder uitzonderin in het zicht van de Noord-Afrikaanse kust waarlangs de Aquarius rondvaart. Als je deze mensen wilt redden dan doe je dat meest effectief door ze naar de meest nabije kust d.i. dus die Noord-Afrikaanse te brengen. Bovendien voorkom je de nu enorme stimulans voor de illegale immigranten zich in deze precaire omstandigheden te begeven omdat Aquarius in werkelijkheid verlokkend een veerdienst naar de gewenste EU aanbiedt en dan in werkelijkheid ook, meer dan de belangen van deze illegale migranten, haar eigen activistische ideologie dient.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037118 aug. 2018 - 21:24

Oke, niet opnemen. Geen stimulans. Dus dan verzuipen ze niet. Heel erg humaan. Hoe mogen ze van jou dan wel dood gaan?