NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

EN TOEN WAS DE THEE KOUD… DE 1E FORMATIE MISLUKT!

16 mei 2017
  •  
leestijd 3 minuten
formatie-mislukt-schippers
Weet je nog die verkiezingen in maart? En De Stembus en de #BOOS Polertiek app? Ja, het is even geleden, maar het hele ‘wie gaat er regeren’-verhaal is nog-lange-niet voorbij. Een aantal partijen zijn al sinds maart thee aan het leuten, koekjes aan het eten en spannende discussies aan het voeren. En gisteren kwam ‘informateur Schippers’ met het nieuws dat de thee TE koud is en dat ze het theekransje (tijdelijk) stop hebben gezet. 
OPFRISSINGS, WIE WAT HOEZO THEE DRINKEN?
De partij van Markie (VVD) heeft dus de verkiezingen gewonnen. Maar er was nog geen meerderheid. Dus is hij samen met Sybrand a.k.a. Bumaatsj (CDA), Alexander a.k.a. Pech Daddy (D66) en Jesse a.k.a. Yung Klavey (GroenLinks) gaan onderhandelen om dat wél te krijgen. Tijdens de wereldreddende gesprekken werd er veel theegedronken. En ze aten speculaas.
formatie-mislukt-schippers
Uhm, maar waar is de PVV? Die hebben toch ook honderd veel zetels? Klopt! Ze waren zelfs nummer twee. Maar onze Mark (hij was de winnaar, en bepaalt dus wie aan tafel mag zitten) was heel duidelijk: “Ik ga niet regeren met de heer Wilders.” En daarom dook Markie samen met wat anderen partijen dat hokje in.

GA WAARVOOR JE STAAT

Theedrinken dus. En Edith Schippers was er ook. Edith is minister van Volksgezondheid, maar speciaal voor deze formatie is ze aangesteld als ‘onafhankelijke’ stem aan de tafel. Edith probeert de partijen tijdens het theedrinken te helpen met het vormen van één plan. Ze moeten het tenslotte eens worden. En dat is lastiger dan je denkt, want iedereen wil graag zijn of haar eigen plannen behouden. Terecht, want als je ergens voor staat, dan ga je er ook voor.

SPECULAASI

Helaas geen speculaas, maar speculaties. Want er wordt flink geroddeld over wat er nu precies is gebeurd. Edith heeft bekend gemaakt dat de partijen het NIET eens kunnen worden over een migratiebeleid. Maar hoe en wat precies? Er wordt gezegd dat GroenLinks géén afspraken wil maken met Afrikaanse landen, iets wat de VVD en de CDA wél willen… Pech Daddy en zijn D66 zijn het hierbij dan weer met GroenLinks eens. Volg je het nog?

TIENERVERKERING DINGEN

En wie er nou écht een einde heeft gemaakt aan de onderhandelingen wil niemand zeggen. Het is net als bij een tienerverkering. De gedumpte zegt dan: “we hebben samen besloten dat dit beter is…” Alleen zeggen ze het nu allemaal. Mark zei vanaf het begin al dat de verschillen groot zijn. Want ook op het gebied van klimaat en inkomensongelijkheid valt er flink wat te discussiëren. Politieke mensjes noemen het ook wel “het regenboog kabinet.” Best wel leuk, want liefde voor regenbogen! 

DAS PECH, ONDERHANDELING WEG

Oké… Betekent dit dan dat we geen regering meer hebben? Nee absoluut niet. Dit betekent dat poging één mislukt is. Want er zijn nog genoeg opties. En welke dat wordt, is nog een dik vraagteken. Want Schippers moet eerst een soort scriptie schrijven over wat er nu eigenlijk gebeurd is. Hopen dat ze daar niet zo lang over doet als een gemiddelde student… #badumtsss

EN NU?

Zetelverdeling - formatie
Na die scriptie gaat Schippers een nieuwe formatie bij elkaar rapen. Of misschien wel dezelfde, maar met een andere insteek? Het kan allemaal. Om het een beetje duidelijk te maken hieronder een handig plaatje van NOS.
 
Zetelverdeling - formatie -henk krol
Zetelverdeling - formatie -henk krol
Zoals je ziet is GroenLinks bij deze formatie om een ‘meerderheid’ mogelijk te maken. Maar er zijn ook kleine partijtjes die deze vier zetels op kunnen vullen. Zoals bijvoorbeeld de Christen Unie, een partij die genoemd wordt door politieke mensjes als mogelijke opvolger.  Maar ook de Partij voor de Dieren zou zomaar aan tafel kunnen komen. Hoe dan ook. We houden jullie op de hoogte. Want als Henkie (50+) aan tafel wordt geroepen kan het zomaar ‘ns een bijeenkomst met advocaat en rijstpudding worden! Vet gezellig.
Door: Janiek