Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Eindelijk is er een medicijn tegen malaria dat werkt

23 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
malaria1
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Iedereen die wel eens op zoek is gegaan naar zichzelf in een land in Zuid-Oost Azië weet: malaria is klote. Niet alleen omdat je op reis liever niet met enorme koorts ligt te ijlen in een bamboebedje, maar ook omdat de pillen die je moet slikken vooral bekend staan om hun vervelende bijwerkingen . Daarnaast bieden de tabletten nooit 100% bescherming tegen malaria, maar geven ze je vooral meer tijd om de ziekte te behandelen als je het toch oploopt door die rottige rotmuggen.

Goed nieuws

Maar er is goed nieuws voor alle reizigers onder ons – er is nu een nieuw medicijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit medicijn kent helaas nog altijd bijwerkingen – zoals bloedarmoede - maar is wel goedgekeurd als geneesmiddel tegen malaria. En dat is opvallend. Een effectief geneesmiddel tegen malaria was er tot nu toe niet, omdat de bacterie nooit helemaal uit je lichaam verdwijnt maar slechts op standje ‘inactief’ komt te staan.

Parasieten in je lever

Nu bestaan er verschillende soorten malaria, en niet alle soorten kunnen worden genezen met dit nieuwe medicijn. De meest dodelijke variant bijvoorbeeld, plasmodium falciparum, valt er niet onder. Het medicijn is er vooral op gericht om de terugkerende vorm van malaria – plasmodium vivax - compleet inactief te houden. Dit wordt gedaan door de parasiet uit z’n verstopplekje in je lever (bah) te jagen. Deze terugkerende vorm van malaria is de meest veelvoorkomende vorm in de sub-Sahara. Vooral kinderen lopen gevaar met deze ziekte in hun lichaam, omdat zij zwakker worden bij elke terugval en bovendien veel school missen. 
Volgens veel wetenschappers is dit medicijn een fantastische doorbraak. Momenteel wordt er door instanties gecontroleerd of zij het medicijn definitief op de markt brengen. Heb je voor die tijd een verre reis gepland staan? Dan nog even flink DEET blijven smeren en onder een klamboetje slapen, dus.
In Nederland hebben we gelukkig niet zoveel last van malaria. Wél van hooikoorts. Hoe kan dat? Lees het hier
Sfeerbeeld BNNVARA programma's