Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blauwe kleurstof doodt malariaparasiet

06-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mug930x520
Een blauwe kleurstof, gebruikt om dode van levende cellen te onderscheiden, blijkt met ,,ongekende snelheid'' malariaparasieten te doden. Binnen twee dagen zijn patiënten genezen en kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden, ontdekten wetenschappers van het Radboudumc tijdens een onderzoek in Mali.

Vervelende bijwerking

Volgens de onderzoekers gaat het om de kleurstof 'methyleenblauw', die veilig is voor patiënten. ,,Het heeft alleen één onhandige bijwerking. Ik heb het zelf ook weleens geslikt en je urine wordt er echt blauw van'', zegt wetenschapper Teun Bousema. ,,Daar moeten we nog een oplossing voor vinden''.

Medicijnen minder effectief

De huidige malariamedicijnen zijn steeds minder effectief. Dat komt door de opkomst van malariaparasieten die resistent zijn tegen de huidige therapieën. Malaria veroorzaakt jaarlijks 430.000 doden, van wie zo'n 90 procent in Afrika. Iemand wordt geïnfecteerd door een beet van een malariamug. ANP

Meer over:

malaria, medicijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!