NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Al maanden last van hooikoorts? Het ligt niet aan jou

17 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
hooikoorts1
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Nog altijd een branderige keel en oncontroleerbaar aan het niezen? Dat is niet gek. Volgens de Volkskran t is 2018 een zwaar jaar voor iedereen die wel eens last van hooikoorts heeft, en dat heeft verschillende redenen.

Duitse pollen

In maart sneeuwde het nog, in de lente was het hartstikke warm en nu is het al geruime tijd kurkdroog. De late vorst zorgde ervoor dat de natuur een kleine vertraging opliep, waardoor er een pollenpiek ontstond in het begin van de lente. De droogte zorgt er vervolgens voor dat de lucht niet kan worden schoongespoeld. De pollen blijven zo dus heerlijk om ons heen zweven, en daardoor hebben zelfs mensen die normaal gesproken niet kampen met hooikoorts last van niesbuien. Ook blaast de wind heftige pollen onze kant op uit onder andere Duitsland, Tsjechië en Polen. Helemaal klote, dus.

Sexy mondkapjes

Maar naast het feit dat niezen niet echt heel leuk of grappig is, kan hooikoorts zelfs gevaarlijk zijn. Zo heeft een onderzoek uit 2016 uitgewezen dat je beter niet achter het stuur kan zitten als je last hebt van een jeukende neus – dit staat gelijk aan rijden met drie biertjes in je mik . Het is dus belangrijk om bij last toch even de huisarts te raadplegen en medicijnen te halen. Voor je het weet moet je pardoes een blaastest doen vanwege de pollenregen. Ook een kapje voor je mond kan helpen de symptomen te beperken – maar dat ziet er dan weer niet zo heel sexy uit.
Het is nog even doorbijten voor het hooikoortsvolk eindelijk van hun kriebelhoest en niesbuien af is. De wind blijft waarschijnlijk pollen naar ons toe waaien tot het einde van de zomer. Met een beetje pech geniet je dus de complete zomer nog van je symptomen. En dan wordt het winter. En dan wordt je weer verkouden.
Het is ook nooit goed.

Meer over:

, , ,