BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Driekwart wagens van gemeenten niet duurzaam | Vroege Vogels

22 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vvmilieu

Luchtkwaliteit en CO2-uitstoot zijn voor gemeenten nauwelijks van belang bij de inkoop van wagens zoals taxibusjes, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Bij de aankoop van voertuigen vraagt slechts 24% van de gemeenten om randvoorwaarden voor milieu. Dat terwijl gemeenten hebben toegezegd vanaf 2015 volledig duurzaam in te kopen.

Aanbestedingen gemeenten

Natuur & Milieu onderzocht hoe gemeenten omgaan met duurzaamheid in de aanbestedingen van eigen wagens en taxibusjes voor scholieren, zieken en ouderen. Vaak ontbreken milieucriteria in de aanbesteding. De aanbesteding wordt volgens Natuur & Milieu puur gedaan op de laagste aanschafprijs, dit zijn in de praktijk meestal diesels. 

Verduurzamen eigen wagens

De Nederlandse gemeenten hebben toegezegd te streven naar 100% duurzame inkoop per 2015. Nu, twee jaar later, blijken de meesten gemeente daar niet aan te voldoen. Op papier formuleren overheden klimaatdoelen en maatregelen voor schonere lucht. Volgens Natuur & Milieu worden deze bij het inkopen weer uit het raam gegooid. Dat terwijl alternatieven als elektrische auto’s wel beschikbaar zijn. Dit noemt de organisatie zonde, want gemeenten kunnen met het verduurzamen van hun eigen vervoer een flinke slag slaan. 

Voorbeeldgemeenten

Utrecht, Groningen/ Haren, Leeuwarden, Amsterdam, Bronckhorst en Uden scoren het hoogst in het onderzoek. Deze gemeenten tonen sterke ambities en richten hun aankoopseisen daarop in. Zo vragen ze bijvoorbeeld expliciet om elektrisch vervoer. “Deze gemeenten nemen hun beleidsambities serieus en laten zien dat het kan,” aldus van Geertje van Hooijdonk, hoofd Programma’s bij natuur & Milieu. “En hun inwoners profiteren rechtstreeks van de schonere lucht binnen de eigen gemeentegrenzen.”  
Bron: Natuur & Milieu

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar